Ağrı’da hayvanlarda şap hastalığı riski azaldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Ağrı İl Müdürlüğü tarafından şap hastalığı kapsamında yürütülen aşı çalışmaları sonucu hayvanlarda bu hastalığa yakalanma riski azaldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Ağrı İl Müdürlüğü tarafından bu yıl 365 bin büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Ağrı İl Müdürü Murat Demirkıran, yaptıkları çalışma kapsamında bu yıl sadece 2 büyükbaş hayvanın şap hastalığına yakalandığını belirtti.

Yapılan çalışmalarla Ağrı’da yüzde 25 oranında olan ürün kaybının önüne geçtiklerini belirten İl Müdürü Murat Demirkıran, hastalıkla mücadele edeceklerini söyledi.

Murat Demirkıran, “Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanlarda görülen ve bulaşma oranı çok yüksek olan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle hastalık ekonomik ve ticari yönlerden büyük kayıplara neden oluyor. Ülkemizde her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde büyükbaş hayvanlara iki kez şap aşısı uygulanıyor.” dedi.

Her yıl çalışmalarının kapsamını geliştirdiklerini belirten Demirkıran, “İlimizde 2013 yılında 280 bin büyükbaş hayvana yılda iki defa olmak üzere 560 bin doz şap aşısı, 2014 yılında 300 bin büyükbaş hayvana yılda iki defa olmak üzere 600 bin doz şap aşısı uygulaması yapıldı. 2015 yılı ilkbahar aşılama kampanyasında 320 bin ve sonbahar aşılama kampanyasında ise 01-31 Ağustos 2015 tarihleri arasında 65 bin büyükbaş hayvana şap aşısı uygulandı. Şap Enstitüsünün ürettiği şap aşıları ile yapılan çalışmalar sonucunda hastalıktan korunma düzeyi oldukça yüksek seviyelere geldi ve ilimizde 2014 yılında bir ve 2015 yılında ise sadece iki büyükbaş hayvanda şap hastalığı tespit edildi.” şeklinde konuştu.    (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi