Ağrı Belediyesi bünyesinde Aşağı Küpkıran Mahallesi'nde faaliyete devam eden Aile Destek Merkezi (ADEM)'ne gelen kadınlar, burada güzel çalışmalar yürütüyorlar. ADEM'de, kadın ve çocuklara yönelik birçok sosyal ve kültürel faaliyetler yürütülüyor. Kadınlara merkezde el sanatları, giyim üretim teknolojisi, çocuk gelişimi, okuma-yazma kursları ücretsiz olarak verilmektedir. Ayrıca merkezde bulunan anaokulu bünyesinde ailelerin çocukları buralarda eğitim görmektedir.
Bu merkez ile birlikte kadınlar hem eskiyen elbiselerini çöpe atmak yerine geri dönüşüme kazandırarak israfın önüne geçerken aynı zamanda ev ekonomilerine de katkıda bulunuyorlar.
Aile Destek Merkezlerinin çok önemli olduğunu ve Ağrı için de bu önemin farkında olduklarını kaydeden Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, ADEM'de kadınların ürettikleri ürünlerin, Türkiye'nin önemli markalarının tezgâhlarında olabilmesi için çalışacaklarını söyledi.
"Aile Destek Merkezleri kooperatifçilik olarak düşünülmeli"
Sayan, kadınların burada dünyayı öğrendiklerini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
Özellikle Ağrı gibi geri kalmış illerde, Aile Destek Merkezlerinin çok önemli pozisyonları var. Kadınların sosyalleşmesi, evde ürettiklerini toplumsal bir üretim haline getirmesi, birlikte hareket etmesi… bütün ürünler onların el emeği, göz nuru… Dolayısıyla Aile Destek Merkezlerindeki kadınlar hem birbirleri ile haşir-neşir oluyorlar hem de sosyal topluma adapte oluyorlar. Burada dünyayı ve toplumu öğreniyorlar. Bunun dışında evde ürettiklerini orada toplu bir şekilde üretmeye başlıyorlar. Birbirlerinden de model alıyorlar. Daha çok para kazanarak ev ekonomilere katkı sağlıyorlar.
"İlerde bu ürünler AVM'lerin tezgâhlarında olabilir"
Burada üretilen ürünlerin satışı noktasında önemli adımlar atacaklarını belirten Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, "İnşallah bu Aile Merkezlerinin sayısını arttıracağız. Daha da modern hale getireceğiz. Belki de ürettikleri ürünleri büyük şehirlerde, fuarlarda sergileyeceğiz. Satış ve ürün konusunda bunlara yardımcı olacağız. Üretimini yaptıkları ürünleri pazarlama noktasında belediye olarak elimizden geleni yapağız, katkı sağlayacağız. Dolayısıyla Ağrı'daki kadınların el emeği, göz nuru ürünleri belki de Türkiye'nin önemli markalarının ve AVM'lerin tezgahlarında olacaktır. Bu da kadınlara ekonomik bir katkı sağlayacak ve sosyalleşme konusunda önemli ilerleme sağlayacaktır." şeklide konuştu.
Ağrı Belediyesi Aşağı Küpkıran Mahallesi Aile Destek Merkezi Koordinatörü Gülenay Durmuş, merkezde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Ağrı Halk Eğitim Merkezi'nde giyim teknolojileri alanında da eğitim veren Gülenay Durmuş, burada giyim teknolojisi, el sanatları, çocuk gelişimi, okuma-yazma alanlarında kurslarının olduğunu söyledi.
"Kadınlar evlerine ekonomik katkı saylayabiliyorlar"
Gülenay Durmuş, "Bu kurslarımızdan şu ana kadar yaklaşık olarak 350'ye yakın bayanımız eğitim almıştır. Buradaki amacımız; hanımlarımıza ev işlerinin yanı sıra, el işlerinde de yeteneklerini keşfedebilmelerini sağlamak, bu alanlarda onları eğitmek ve eğitim aldıkları alanlarda ailelerine ekonomik olarak katkı sağlayabilmektir. Bu ortamı oluşturan belediyemize ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz." dedi.
"Eski elbiselerimizi çöpe atmak yerine geri dönüşüme kazandırıyoruz"
ADEM'e gelen bayanlardan Şükran Dağtekin ise, burada mutlu olduklarını ve evlerinde çöpe atılacak ürünleri merkeze getirerek geri dönüşüme kazandırdıklarını belirtti. Dağtekin, eskiyen pantolonları kızları için boydan elbiseye çevirdiklerini, eskimiş perdelerini başka dönüşümlere tabi tuttuklarını söyledi. Dağtekin, evlerinde çöpe atacakları hiçbir malzemenin olmadığını, bundan dolayı da hem israfın önüne geçtiklerini hem de aile bütçeleri için tasarruf sağladıkları ifade etti.
Şükran Dağtekin, "Çok mutluyum, güzel bir ortam. Hem arkadaşlarıma hem de bu ortamı oluşturdukları için öğretmenlerimize ve belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Buradan dolayı evde çöpe atılacak malzememiz kalmıyor, hepsini getirip değerlendiriyoruz. Perde, pantolon ne varsa değerlendiriyoruz. Burada çok şey öğrendik." şeklinde konuştu.
Rabia Göksun ise burada gördükleri eğitimler hakkında şu bilgileri verdi:
"Burada kaligrafi, filografi ve İslami sanatlar alanında çalışıyoruz. Buranın sürekli olarak devam etmesi ümidindeyiz. Burada yaptığımız ürünleri sergiliyoruz ara ara. Halka yönelik sergilerimizin yanında ayrıca bu ürünlerimizden kazançlar da elde ediyoruz." diye konuştu.
Ağrı Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Öğretmeni Sultan Solmaz, burada örgü alanında kadınlara yardımcı olduğunu söyledi.
Sultan Solmaz, "Ben örgü ile uğraşıyorum. Örgünün her çeşidini geri dönüşüm olarak öğrencilerimize değerlendirmek için öğretiyoruz. Ayrıca keçe işi de yapıyoruz, evlere aksesuar ve hediyelik eşyaları da yapmaya çalışıyoruz." dedi.
İLKHA