​Ahlat patatesinde rekolte çiftçinin yüzünü güldürdü

Patates üretiminde, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 5’ni karşılayan Ahlat ovasında, bu yıl elde edilen verim çiftçiyi memnun bıraktı.

Son zamanlarda verimli topraklarında birçok ürünü yetiştirmekle gündeme gelen Bitlis’in Ahlât Tarım Havzası, bu yıl 50 bin dekar alanda elde edilen 150 bin ton patates ile çiftçiyi memnun bıraktı.

Birçok üründe markalaşan Ahlat ovası, patates üretiminden de adında söz ettiriyor. Bölgenin patates ihtiyacını karşılayan Ahlat ovası, bu yıl Irak pazarına da 20 bin tonu aşkın gönderdiği patates ile çiftçinin yüzünü güldürdü.

Üretimle ilgili İLKHA muhabirine açıklamada bulunan Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, "İlçemizde yaklaşık olarak 50 bin dekar alanda yapılan patates ekiminde, yaklaşık 150 bin ton üretim elde etmekteyiz. Bununla beraber 16 çiftçi üreticimizde sertifikalı patates tohumu üretmekte. Bu da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sadece ilçemizde üretilmektedir. Türkiye patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’ni Ahlât’tan karşılıyoruz." dedi.

"Bu yıl ki patates üretimindeki verim çiftçimiz memnun etti"

Bu yıl verimden memnun kaldıklarını, zamanında yapılan hasatla birlikte fiyatlarında gayet normal olduğunu dile getiren Demirden, çiftçinin değil, aracının kazandığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Bu yıl hasatı zamanında yaptık ve verim de iyiydi. Satışlar da tarlada 80 kuruş ile bir TL arasında değişti. Şu anda da bir ile 1,5 TL arasında satışımız devam etmektedir. Depolarımızda yaklaşık 20 bin ton civarında patates bulunmaktadır.  Bu yıl Irak pazarına da 20 bin ton civarında patates gönderdik. Bu da fiyat olarak biraz çiftçiyi rahatlattı. Girdilere batığımız zaman yeterli olmazsa da alıcıyı düşündüğümüz için bu bizi biraz tatmin etti. 3 yıldır patatesten para kazanamadık. Borçlarımız birikti. En azında bu borçları ödemede bu yıl bir rahatlık kazandık. Umarız önümüzdeki yıllarda da bu böyle devam eder."

Patates fiyatlarında bir spekülasyonun görüldüğüne işaret eden Demirden, "Patates, manavlarda 4-5 lira olarak görülüyor. Ama bizde 1 ile 1,5 TL arasında satılıyor. Kim ne kadar istiyorsa verelim. Burada aracılar kazanıyor, çiftçiler değil. Hiçbir zaman 4-5 TL’ye biz satmadık." ifadelerini kullandı.

Büyük firmalarla anlaşmalı olarak cipslik patates üretimi yaptıklarını belirten Demirden, ilçeye patates cipsi fabrikasının kurulmasının kendileri için daha iyi olacağını söyledi. Demirden, "En azından bölgemize bir katkı sunar, birkaç işçimiz orada çalışır, nakliyede sorun olmaz. Onunla ilgili çalışmalarımız oldu. Fakat bugüne kadar bir netice alamadık. İnşallah bununla ilgili de çalışmalarımız devam edecektir." diye konuştu.

"Yurt dışından tohum getirmiyoruz hatta dışarıya da gönderiyoruz"

Tohum konusunda iddialı olduklarını belirten Demirden, "Artık yurt dışından tohum getirmiyoruz. Kendi tohumumuzu, kendimiz üretiyoruz sertifikalı olarak. Hatta dışarıya da gönderiyoruz. Şu anda Kayseri, Sivas, Nevşehir'e bile tohum ihtiyacını buradan karşılıyoruz. Çok güzel bakir topraklarımızda, ekildiğinde piyasada da rağbet görüyor. Tohumlarımız kaliteli, bu konuda iddialıyız." diye konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi