Ahlat'ta patates hasadı bereketiyle başladı

Türkiye'nin patates ihtiyacının bir bölümünün karşılandığı Ahlat Havzası'nda patates hasadı bereketiyle başladı.

Türkiye'nin patates ihtiyacının bir bölümünü karşılayan Bitlis'in Ahlat Havzası'nda verimli ve kaliteli hasat dönemi başladı.

Binlerce kişinin çalıştığı tarlalardan çıkarılan patatesler, hem kent geneline hem de çevre illere gönderiliyor.

Hasadın başlamasıyla birlikte tarlalara giderek incelemelerde bulunan Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Ahlat Havzası'nın çok verimli olduğunu söyledi.

Ustaoğlu, "Ahlat ilçemizde patates hasadının açılışını yaptık. Gerçekten Ahlat ilçemiz, ilimizin patates üretiminin yüzde 75'inin karşılandığı potansiyeli en yüksek ilçemiz. Gördüğünüz gibi alın teri ve emeği önemlidir. Çiftçimiz, alın teri ve emeğini toprakla bütünleştirerek, kendi evinin iaşesini sağlama adına elinden gelen gayreti gösteriyor. Patates, ilimizde tarımsal alanda çok önemli bir gelir kaynağı. Ülkemizin yüzde 4'lük patates üretimi ilimizden sağlanıyor." dedi.

Bitlis'te 265 bin ton patates yetiştirildi

2017 yılı itibariyle kentte 265 bin ton patates yetiştirildiğini bildiren Ustaoğlu, şunları söyledi: "Bu, yaklaşık 45 bin dekarlık alanda sağlanıyor. Ahlat ilçemizin özelliği de ilimizde patates üretiminin yaklaşık yüzde 75'inin üretildiği bir yer. Biz de bugün çiftimiz ve üreticimizle beraber olarak onlara moral verip, onların yanında olduğumuz mesajını vermek için buradayız. Yaklaşık 3 bin 500 metrekarelik alanda depolanacak ve ambalajlanacak patatesimiz çiftçimizin ürününün uzun vadede saklanarak, fiyatlar üzerinde oynanmasının önüne geçip daha rahat bir şekilde ürünün değerlendirilmesi adına faydalı olacağına inanıyoruz. Sertifikalı patates tohumunun depolandığı çok önemli tesisler olacak."

"20 bin tonun üzerinde sertifikalı tohumluk patates üretimi gerçekleştirdik"

Buranın aynı zamanda sertifikalı patates tohumunun üretildiği bir yer olmasının da kendileri için çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Ustaoğlu, "Tarımsal alanda meyve ve sebzelerimizin birtakım hastalıklara yakalanmaması için özellikle sertifikalı üretim önemli. Bunun başında da patates geliyor. Bu yıl yaklaşık 3 bin 500 dekarlık alanda 20 bin tonun üzerinde sertifikalı tohumluk patates üretimi gerçekleştirdik. Bunların her birisi adeta korunma altına alınmış, her türlü hastalıklardan uzak ve korunaklı. Çok rahat bir şekilde patates üreticilerimiz bunları ekip, bunda kendi patatesinin ekimi noktasında garantili bir ürün kullanmış oluyor. Bu da bizim için çok önemli. Van Gölü Havzası'nda Ahlat ilçemizin tarihi ve kültürel zenginliği nasıl ki en önemli marka değerimiz olmuşsa patates üretimi de bu ilçemizin tarımsal alanda çok önemli marka değeri. Bu vesileyle üreticimize bol kazançlar temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Daha sonra Ustaoğlu, yüzde 50'si hibe olarak ilk kez kurulan ve 3 bin 500 metrekarelik alan üzerinde inşa edilen yaklaşık 2 milyon TL'lik "Patates Ambalajlama ve Depolama Tesisi"nin açılışını yaptı. (Şükrü Tontaş - İLKHA)


















 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi