Yeni doğan bebekler için üretilen ahşap beşikler, son zamanlarda metalden yapılan beşiklerin yaygınlaşması ve ürünlerin malzeme fiyatının yüksekliği nedeniyle eski ilgisini kaybetti.
Şanlıurfa'da ahşap beşik üreten Cevher Akkuş, hem dolar ve avro fiyatının yüksekliğine hem de gelişen teknolojiye direndiklerini söyledi.
Ahşap beşiğin eskiden kentte çok satıldığını belirten 18 yıllık usta Akkuş, "Çıraklık dönemimde ahşap işi, doğrama, yani kapı ve pencere üretimi üzerinden çalıştım. Şu anki aşamalarda kapı ve pencere işini kimse yapamadığından dolayı artık beşik imalatı yapıyoruz. Kerevit ve mobilya işi olsun o şekilde uğraşıyoruz. Beşikler Şanlıurfa'da eskiden çok satılırdı ama kârı olmayan bir iştir. Malzeme fiyatının yükselmesinden dolayı bize kâr kalmıyor." dedi.
"Ahşap beşik daha sağlıklı"
Ahşap beşiğin metallere göre daha sağlıklı olduğunu dile getiren Akkuş, sözlerine şöyle devam etti: "Ahşap beşik daha sağlıklı. Bizim aldığımız malzemeler dolar ve euroya bağlı. Dolar ve euro yükseldiği için malzemelerin fiyatı da haliyle yükseliyor. Her hafta sipariş geliyor ama bizim yapabileceğimiz 40 tanedir. 40 taneden tane başına 10 TL kârımız var. Bu da bu şekilde bizi kurtarmıyor."
Son olarak Akkuş, "Keresteciler Sitesi'nden keresteyi alıyoruz. Önceki zamanlarda tomru halinde alınıyordu ama biz biçilmiş halde alıyoruz. Buraya getirdiğimizde öncelikle başlarını kesip makinede biçiyoruz. Ondan sonra 'seperatör' adlı bir işlemden geçiyor. Ardından tornadan geçtikten sonra işin kolay tarafı olduğu için beşiğin düzenlemesini ve toparlamasını çıraklar yapıp, hazır hale getiriyorlar." ifadelerini kullandı.
"Zamların düşmesi halinde bu mesleğin devam edeceğini düşünüyorum"
5 yıldır ahşap beşik yapmayı öğrenmek için gayret ettiğini anlatan Abdulkadir Batmaz ise "Beşik yapımının çoğunu öğrendik. Bu meslek devam etse güzeldir ama çok zam geliyor. Zamlar çok geldiği için bu iş fazla olmuyor. Zamların düşmesi halinde bu mesleğin devam edeceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu. (Hüseyin Sayhar - İLKHA)