Aile hekimleri uyarıyor: Sıcak havalarda dışarı çıkmayın

​​​​​​​Artan hava sıcaklıkları karşısında vatandaşları uyarıda bulunan aile hekimleri, sıcak havalarda dışarı çıkılmaması gerektiğini söyledi.

Özellikle hasta, yaşlı ve çocukları etkileyen sıcak çarpması gibi olumsuzluklara karşı uyarılarda bulunan Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, solunum yolu ve tansiyon hastalarının aşırı sıcaklarda dışarı çıkarken sabah ve akşam saatlerini tercih etmeleri gerektiğini ifade etti.

Sıcak ve nemli havalarda güneş çarpmasına karşı uyarıda bulunan Yıldırım, "Sıcak havalarda, beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasıyla gelişen güneş çarpması, daha çok çocuklarda görülse de her yaş grubu için tehlikelidir. Güneş çarpması belirtilerinin baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları, sersemlik, yürümede bozukluk, ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybıdır. Korunmak için bol sıvı tüketilmeli." dedi.

Güneş ışığının dik geldiği 11:00 ile 15:00 saatleri arasında güneş altında kalınmaması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, pamuklu kıyafetler seçilmesi gerektiğini, naylon kıyafetlerden kaçınılmasının önemli olduğunu belirtti.

Yıldırım, terleme ile sıvı kaybının telafisi için su, çay, soda, ayran gibi şekersiz ve asitsiz içecekler tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Rüzgârsız günlere dikkat

Rüzgârsız günlerde güneş çarpması riskinin arttığını belirten Yıldırım, "Vücut sıcaklığı, organları tahrip edecek derecede yüksek seviyelere ulaşabilir. Özellikle 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ortaya çıkan güneş çarpması, çocuk ve yaşlılarda daha düşük sıcaklıklarda da görülebilir. Uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalmak ve vücudun yeterince sıvı kaybetmesi güneş çarpmasına yol açabilir." diye konuştu.

"Güneş çarpması belirtileri olduğunda sağlık kuruluşuna başvurulmalı"

Güneş çarpması belirtileri görüldüğünde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, son olarak şu ifadeleri kullandı:

Normalin üzerinde sıcaklıklara sahip ortamlarda çalışmanın güneş çarpmasının en büyük nedenlerinden biridir. Nemli hava da soğutma mekanizmasını azaltarak güneş çarpmasına sebep olabilir. Yüksek sıcaklıklarda fazla alkol tüketmek, kalın giyinmek ve aşırı besin tüketmek de güneş çarpmasını tetikleyebilir. Vücut, sıcak havada kan akışını deri yüzeyine doğru artırır. Terleme ve soluk almanın tam olarak gerçekleşemediği durumlarda sıcak bitkinliği ve güneş çarpması kaçınılmaz hale gelir. Sodyum ve klor kaybıyla birlikte güneş çarpması belirtileri görülebilir. Bu durumda hemen sağlık kuruluşuna başvurun." (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor