“Aile şirketlerinin yüzde 96’sı 10 yıl yaşıyor”

Genç TÜMSİAD Bursa Şubesi tarafından düzenlenen Fikir Atölyesi Toplantılarına katılan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye’de aile şirketlerinin yüzde 80’inin 5 yıl, yüzde 96’sının 10 yıla kadar ayakta kalabildiğini belirtt

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’de aile şirketlerinin yüzde 80’inin 5 yıl, yüzde 96’sının 10 yıla kadar ayakta kaldığını belirterek, “Aile şirketlerinde süreci iyi yönetmeliyiz. Şirketlerimizde aile anayasasını hazırlamalıyız. Şirketlerimiz profesyonel destek almalı” dedi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Genç Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (Genç TÜMSİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen Fikir Atölyesi Toplantıları’nın konuğu oldu. Başkan Burkay, toplantıda Bursa sanayisindeki değişim ve dönüşüm sürecini, BTSO’nun makro projelerini ve şirketlerdeki sürdürülebilirlik konularındaki fikirlerini genç işadamlarıyla paylaştı. Bursa’da yerel dinamiklerin ve sivil toplum kuruluşlarının ortak akıl hareketiyle çalıştığını belirten Başkan Burkay, “Kentlerde ortak ses çok önemli. Bursa’yı diğer şehirlerden farklılaştıracak çalışmalar içindeyiz” dedi.

“Dünyada artık ülkelerin rekabeti yok, kentlerin rekabeti var” diyen Burkay, Stuttgart, San Francisco, Londra ve Sidney gibi şehirlerin zenginlik ürettiğini belirterek, Bursa’nın merkezinde olduğu 1. Bölge’nin, Türkiye’nin ileri teknoloji üretiminin ve ihracatının kaynağını oluşturduğunu vurguladı.

“Önyargılarımızdan sıyrılalım”

Türkiye’nin her alanda inovasyona ihtiyaç duyduğunu belirten Burkay, “Artık düşünce yapımızı değiştirmemiz lazım. Önyargılarımızı ortadan kaldıralım. Mutlak doğrulardan sıyrılarak, esnek düşünmeliyiz. Farklı düşünebilenlerin bakış açılarını almamız lazım. Bu, bize farklılığı getirecek. Bunu yaparken de değerlerimizi kaybetmeyelim. İnancımıza, kültürümüze uygun bir şekilde çıkış yolunu bulmalıyız” diye konuştu.

“Aile şirketleri profesyonel destek almalı”

İbrahim Burkay, genç girişimcilerin önlerine çıkan engelleri fırsata dönüştürmeleri gerektiğini belirterek, “İnsan sevdiği işi yapmaz, yaptığı işi sever. Aile şirketlerinin geleceğe taşınmasında firmaların mutlaka profesyonel destek alması gerekir. Türkiye’de aile şirketlerinin yüzde 80’i, 5 yaşına, yüzde 96’sı ise 10 yaşına kadar ayakta kalabiliyor. Dünyada bu oran yüksek. Aile şirketlerinde süreci iyi yönetmeliyiz. Şirketlerimizde aile anayasası hazırlamalıyız. Şirketlerimiz profesyonel destek almalı.” dedi.

Bursa, AR-GE desteklerinden yeterince faydalanamıyor

Türkiye’nin yüksek teknolojiye geçişinde Ar-Ge ve inovasyona dikkat çeken Burkay, şöyle konuştu:

“Türkiye,  gayri safi milli hasılanın binde 9,6’sını Ar-Ge’ye ayırıyor. 2023 yılında bu oranı yüzde 3’e çıkartmayı hedefliyor. Bursa olarak Ar-Ge’den yeterince faydalanamıyoruz. En büyük Ar-Ge teşviklerini makine sektörü alıyor. Bu yüzden tekstil sektörünün teşviklerden faydalanması için Tekstil Mükemmelliyet Merkezi’ni kuracağız. Bu merkez sektörün teknik ve fonksiyonel tekstile geçişini hızlandıracak.”

“ ‘Türkiye’nin Detroit’i' dediler, Detroit battı.”

Bursa’nın ileri teknoloji üretiminde adımlarını hızlandırdığını anlatan Burkay, “Daha önce Bursa’ya ‘Türkiye’nin Detroit’i dediler. Detroit battı. Detroit’in niye battığını araştırdık. Batanlar varsa çıkanlar vardır. Almanya’da bunların örnekleri var. 80 milyon Alman, 2 trilyon dolar ihracat yapıyor. 1,5 milyar Çinli de aynı ihracatı yapıyor. Almanya bu başarıyı ileri teknoloji ile yapıyor. Bakanlıklarımız ile birlikte hareket ederek birbirinden güzel projeleri hayata geçiriyoruz. Raylı sistemler, uzay ve havacılık Başbakanımızın açıkladığı 25 eylem planında yoktu. Bu alandaki eylem planları bizim 6-7 aylık çalışmamızın sonucunda ortaya çıktı. Oyun planını iyi yapmalıyız” açıklamalarında bulundu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bursa Haberleri

Helal akreditasyon nedir, Neden önemli?,
Soluk borusuna leblebi kaçan kadın hayatını kaybetti
Tarım işçilerini taşıyan minibüs direğe çarptı: 13 yaralı
FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyon: 16 gözaltı
Hastasından "ameliyat parası" isteyen doktorun 10 yıla kadar hapsi istendi