"Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı problem haline geldi"

'Antibiyotik Farkındalık Günü' münasebetiyle açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Sağlık Müdürü, bilinçsiz antibiyotik kullanımının büyük bir problem haline geldiğini söyledi.

Akılcı olmayan antibiyotik kullanımının toplumda ve hastanelerde büyük bir problem haline geldiğini belirten Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, gelişmiş ülkelerde antibiyotiklerin en sık tüketilen ilaçlar içinde 3’üncü ve 5’inci sırada yer alırken, Türkiye’nin ise ilk sırada yer aldığına dikkat çekti.

"18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" açıklamalarda bulunan Dr. Sadettin Yazı, antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çarenin antibiyotiklerin akılcı kullanımı olduğunu söyledi.

Antibiyotiklerin gereksiz ve bilinçsiz kullanımının önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Yazı, “Akılcı olmayan antibiyotik kullanımının toplumda ve hastanelerde büyük bir problem haline geldi.  Antibiyotik direncine sebep olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde antibiyotikler en sık tüketilen ilaçlar içinde 3’üncü 5’inci sırada yer alırken ne yazık ki, ülkemizde ilk sırada yer almaktadır.”dedi.

Yazı, “Antibiyotik direnci, belli bir bakteriyi öldürme veya üremesini durdurma özelliğini kaybetmesidir. Bu hem toplum kaynaklı hem hastane enfeksiyonlarında ciddi seyirli hasta oranlarının artmasına, tedavinin başarısızlığına ve hatta ölümle sonuçlanan vakalara dahi yol açmaktadır. Dirençli bakteri ve antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam ederken, hastalığın da daha uzun sürmesine yol açmaktadır. Bu durumda tedavinin uzamasına ve maliyetinin de artmasına sebep olmaktadır.”ifadelerini kullandı.

Antibiyotik direncinin halk sağlığı için birincil tehdit haline geldiğini belirten Yazı, dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çarenin antibiyotiklerin akılcı kullanımı olduğunu belirtti.

Grip ya da nezle gibi virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığının unutulmaması gerektiğini ifade eden Yazı, “Özellikle bu hastalıklarda antibiyotik kullanımı iyileşme sürecini kısaltmaz, virüslerin diğer insanlara yayılmasını da engellemez tam aksine antibiyotik direncine, vücut hücrelerinin ölmesine, vücut direncinin azalmasına ve antibiyotiğin yan etkilerine maruz kalarak iyileşme sürecinin uzamasına neden olmaktadır. Mevcut klinik araştırmalar ise yanlış antibiyotik kullanımının en çok ÜSYE’de gerçekleştiğini göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’inde ‘18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’nde yanlış ve akılcı olmayan antibiyotik kullanımına  “Çok İlaç Değil Doğru İlaç İyileştirir”,  “İlaçlarınızı Belirlenen Süre ve Miktarda Kullanın” mesajları ile destek verdiğini belirten Yazı, bugünde tüm çalışmaların olumlu olmasını da temenni etti.

Yazı, “Ateşi düşürmek amacıyla antibiyotik kullanımı da yine sıkça yapılan yanlışlardan biridir. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi, hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır. Sonuç olarak, yeni bir antibiyotiğin geliştirilmesi ve kullanıma sunulmasının yaklaşık 10-15 yıl süren bir süre, milyon dolarlarla ifade edilen bir masraf ve insan emeği gerektirdiği göz önünde tutularak akılcı antibiyotik kullanım ilkeleri benimsenmelidir. Tıp tarihinde ve insanlık için çok büyük bir buluş olarak ifade edilen antibiyotiklerin bilinçli ve uygun kullanımının yaygınlaştırılmasında biz hekimlere düşen görev kendi eğitimimizi tamamlamanın yanı sıra toplumun da bu anlamda bilgilendirilmesi ve eğitilmesinin önemle sağlanmasıdır.”diye konuştu.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?