AKP ve BDP arasında çözümde görüş farklılığı!

Öcalan'ın Diyarbakır'da açıklanan çağrısının ardından sürecin devamına ilişkin temel konularda AKP ve BDP çevrelerinden farklı 'okumalar' yapılıyor.

Kürt sorununun çözümü sürecinde izlenecek yol haritası konusunda AKP ve BDP arasında “yöntem ve söylem” tartışması yaşanıyor. Cumhuriyet gazetesinden Ayşe Sayın ve Erdem Gül'ün haberi, konunun; çekilme takvimi, yasal-anayasal düzenleme, Meclis komisyonu, akil insanlar ve Öcalan'la direkt temas gibi aşamalarında ortaya çıkan farklı değerlendirmeleri ortaya koydu.

Öcalan’ı referans göstermelerine karşın BDP ve AKP’nin görüş ayrılıkları yaşaması, gözleri BDP heyetinin 4. İmralı ziyaretine çevirdi. Kürt sorununun çözümü konusunda “önce çekilme ve silah bırakma, son aşama yasal düzenleme” diyen AKP ile “Çekilme Meclis kararıyla olmalı” diyen BDP arasındaki temel görüş ayrılıkları şöyle:

Takvim tartışması: AKP’ye göre çekilme aşaması Öcalan’ın Nevruz’da Diyarbakır’da okunan mesajıyla başladı ve Öcalan’ın “silahlar sussun, sınır dışına çıkılsın” mesajıyla birlikte çekilmenin gerçekleşeceği sürecin ikinci aşamasına geçildi. AKP’de, bu andan itibaren PKK’lilerin sınır dışına çıkışlarının başlaması gerektiği belirtiliyor. BDP’ye göre ise Öcalan’ın Nevruz mesajını, PKK’ye “çekilin” çağrısı değil, “geri çekilme aşamasına geldik” şeklinde yorumluyor. BDP’liler, Öcalan’ın çekilme çağrısını, hükümetin atacağı adımları izleyip muhtemelen İmralı’ya gidecek 4. BDP heyeti aracılığıyla yapacağını ifade ediyorlar.

Yasal-anayasal düzenleme: AKP’de çekilme için yasaya ihtiyaç olmadığı konusunda kesin bir görüş bulunuyor. AKP’ye göre çekilmenin yasal bir düzenlemeye bağlanmasına ihtiyaç bulunmuyor. BDP kanadı ise, “Yasal düzenleme talebi geri çekilecek olanların yani PKK’nin, Öcalan’ın önerisidir. Bir BDP dayatması, şartı değil” görüşünü dile getiriyor. BDP bu çerçevede yasal düzenleme önerilerini de Adalet Bakanlığı’na sundu.

Meclis’te komisyon: AKP, sürece Meclis’in dahil edilmemesi konusunda kesin bir tavır sergiliyor. AKP’de bu konudaki tutum, “Sürecin tek muhatabı hükümettir. Meclis’te bir komisyon kurulsun şeklindeki BDP talebi İmralı’da varılan mutabakata uygun değil” şeklinde ifade ediliyor. BDP ise Öcalan’ın Meclis dışındaki bir “akil insanlar” komisyonunun yanı sıra, Meclis’te çözüm sürecine ilişkin yasal düzenlemenin altyapısını hazırlayacak bir “barış komisyonu” ve “hakikatleri araştırma komisyonu” koşullarını İmralı ziyaretinde de dile getirdiğini aktarıyorlar.

Akil insanlar: İktidar partisi akil insanlar komisyonunun hükümet, hatta doğrudan Başbakan tarafından belirlenmesini istiyor. AKP’ye göre bu komisyon ağırlıkla kamuoyunun sürece desteğini artırma anlamında halkla ilişkiler işlevi görecek. Başbakan ve hükümete sürecin yürütülmesi anlamında bir tür danışmanlık-müşavirlik hizmeti verecek. BDP ise bu komisyonun, kamuoyu oluşturmaktan çok, doğrudan yürütülen müzakerelerde devreye girmesi, Öcalan, Kandil dahil bütün kesimlerle görüşerek sürecin “gözlemcisi ve hakemi” olması gerektiğini belirtiyor.

Öcalan’la doğrudan temas: AKP, PKK’lilerin Öcalan’la doğrudan temas kurmalarına kapıları kapalı tutuyor. BDP’liler ise PKK yöneticilerinden Murat Karayılan’ın, “örgütteki orta kademe yöneticilerini ikna etmekte zorlanıldığı” mesajının altında “doğrudan temas” isteminin yattığını savunuyor.

(Radikal)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

HÜDA PAR’dan İslam âlimi Şeyh Said için soru önergesi
HÜDA PAR'dan TV dizilerindeki pervasızlığa tepki
HÜDA PAR: Kürt meselesinin araçsallaştırılmasına artık müsaade edilmemeli!
HÜDA PAR, siyonistlerle ticaretin devam ettiği iddialarına ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi
CHP'nin bize karşı yapıp ettiklerine karşı onlara yapılana 'oh olsun' demeyiz!