Sağlık Bakanlığı yayınladığı yeni genelge ile aktarlar, baharatçılar ve benzeri işletmelerin uyması gereken yeni yönetmeliği hayatı geçirdi. Yeni yönetmelik ile aktarlar artık kendi yaptıkları bitkisel karışımları ve satılması yasaklanan 71 ürünü satamayacağı gibi açıkta da ürün satamayacak, duvarlara ürünler hakkında yazı asamayacak.
Sağlık Bakanlığı’nın yeni uygulamasını değerlendiren aktarlar, yeni yasaklanan 71 ürünün satılmaması kararını olumlu bulduklarını ancak duvarlara ürünler hakkında yazı asılmamasını ise abartılı bulduklarını dile getirdi.
Yeni uygulamanın bir kısmını olumlu, bir kısmını da olumsuz bulan aktar Murat Bilici, “Genelgede yasaklanan 71 ürün genellikle zararlıdır. Zararlı ürünlerin satılmamasını olumlu buluyorum. Sağlık Bakanlığı bu ürünleri incelemiş ki bu ürünlere yasak getirdi. Zaten bizler de bu ürünlerin büyük bir kısmını satmıyorduk. Ancak ürünlerin açıkta satılmaması bizim işlerimizi kötü etkileyeceğini düşünmekteyiz. Örneğin; vatandaş keçiboynuzu, ıhlamur, tarçın ve kuşburnu gibi ürünleri ambalajda almıyor bu nedenle bu uygulamayı olumsuz görüyoruz.
Yeni genelgeye göre aktarlar artık kendi yaptıkları bitkisel karışımları satamayacak. Bu noktada müşterilerimiz özellikle buraya gelip bizden karışım yapmamızı istiyorlar. Yani bu genelgeye göre müşterimizi geri mi çevirelim? Yeni genelgedeki diğer bir husus ise duvarlara ürünler hakkında yazı asılmayacak. Bu uygulama ise bizi çok kötü anlamda etkileyecektir. Ürünler hakkında astığımız yazılar müşterilerimizin ilgisini çekiyor. Bizim astığımızı yazılara göre de içeri giriyorlar.” ifadelerini kullandı.
“Yasaklı ürünler dışında geriye kalan tüm hususlar işlerimizi çok kötü etkileyecektir”
Yeni uygulamadan endişeli olduğunu belirten Öner Aybar isimli aktar da şöyle konuştu: “Aktarlar olarak yeni uygulamadan endişeliyiz. Yasaklı ürünler dışında geriye kalan tüm hususlar işlerimizi çok kötü etkileyecektir. Biz esnafın bu uygulamaya geçmesi zordur. Zaten gerekli ürünleri ambalajlı olarak satmaktayız. Bölge insanı çoğu ürünü açık olarak almaktadır. Ambalajda sattığımız ıhlamur yerine, açıkta sattığımız ıhlamur tercih ediliyor. Ürünlerin tanıtımı için yazı asıyoruz. Bu ürünün albenisini artırıyor ve müşteriyi çekme noktasında katkısı oluyor. Örneğin; ‘bel fıtığına etkili ürün’ şeklinde yazıyoruz. Burada geçen vatandaşın bel fıtığı vardır, yazıyı görünce içeri giriyor. Bu yönde aktarlar olarak talebimiz, işimizi etkileyecek uygulamalar için bizi rahat bırakmalarıdır.” diye konuştu.
“Yazıların kaldırılması uygun bulmuyoruz”
Ürünlerini genellikle kapalı olarak muhafaza ettiğini ve bu yöndeki uygulamayı uygun bulan aktar Metin Güral ise yazıların kaldırılmasını uygun bulmadığını söyledi.
Güral, “Sağlık Bakanlığı tarafından yeni başlatılan uygulamayı uygun bulduk ve zaten biz çoğunlukla bunu uygulamaktaydık. Bu yönde ürünlerimizin çoğu ambalajlıdır. Dışarıda sergilediğimiz malzemeler dışında elimizden geldiğince açıkta malzeme bulundurmuyoruz. Dışarıda sergi amaçlı bir takım ürünler var. Onları da yalnız sergi amaçlı yaptık, dışarıdaki ürünü görüp içeri gelen müşterimize kapalı halde bulundurduğumuz ürünü veriyoruz. Fakat yazılara gelince, yazıların kaldırılması uygun bulmuyoruz. Bizler yazıları oradan söktüğümüz zaman, buranın bir aktar mı ve yahut bir lokanta mı olduğu belli olmayacaktır. Uygulamanın bu yönünü de çok abartılı görüyoruz ve bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz.” şeklinde talep etti. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)