Âlimler Birlikleri: Bu eğitimin masum olmadığına inanıyoruz

Âlimler Birlikleri, okullarda "çocuk yogası" etkinliği yapılmasına izin verilmesine, "Bu eğitimin masum olmadığını, batıl bir dinin ve kültürün parçası olduğunu inanıyoruz." ifadeleriyle tepki gösterdi.

Uluslararası Müslüman Âlimler Dayanışma Derneği (UMAD), Medrese Âlimleri Vakfı (MEDAV) ve Ehl-i Sünnet Âlimler Birliği (ESAB), okullarda "çocuk yogası" etkinliklerine ilişkin ortak açıklama yaptı.

"Son günlerde basında ve sosyal medyada, okullarda 'çocuk yogası' etkinliği yapılmasına resmi izin verildiğine dair haberlerin yaygınlaşması üzerine, Âlimler Birlikleri olarak ortak basın açıklaması yaparak bu konuda kamuoyunu bilgilendirmeyi uygun gördük." denilen açıklamada, "Din İşleri Yüksek Kurulunun da aldığı kararda belirttiği gibi; 'Yoga, Hinduizm ve Budizm'de kişiye birtakım ilâhî bilgiler ve yetenekler kazandırarak, onun arınmasına ve hakikate ulaşmasına aracı olması amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Son yıllarda ülkemizde bedensel egzersiz ve psikolojik terapi faaliyetleri görünümünde yaygınlaşan yoga merkezlerinin önemli bir kısmı kendilerini bu dinlerden ayrıştırarak bağımsız yoga uygulayıcısı oldukları söylemiyle faaliyet göstermektedirler. Ancak yoganın dinî bir yönünün bulunmadığı ve zihinsel arınmayı amaçlayan alıştırmalar olduğu söylemi tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü Hint dinlerinde yoga, dinî bir uygulama olarak varlığını sürdürmektedir. (“Brahmanizm”. DİA, VI, 331) Buna göre bir Müslümanın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek, yoga yapması uygun değildir.” denildi.

"Bu eğitimin masum olmadığına inanıyoruz"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Görüldüğü gibi Yoga sadece bir meditasyon, dinlenme ve zihinsel arınma uygulaması olmayıp aynı zamanda inanç ve dini boyutu olan Hint ve Uzak Doğu menşeli bir inanç ritüeli olmasının yanı sıra, putperest inançların yaygın olduğu bir coğrafyaya ait bir kültür unsurudur. Her ne kadar son yıllarda bir özenti sonucu Yoga eğitimi başta özel anaokulları olmak üzere bazı eğitim kurumlarında yaygınlaşmışsa da toplumlunuzun bu konuda yeteri kadar bilinçlendirilmediği açıktır. Yüce dinimiz İslam, arınmanın Yoga gibi bize yabancı etkinliklerle değil; tefekkür, Allah’ı zikretmek, huşu ile namaz kılmak, gece teheccüde kalkmak, oruç tutmak vb. ibadetlerle olabileceğini öğretmektedir. Ayrıca İslam kültüründe ruh eğitimi, nefis terbiye ve tezkiyesini sağlayan tasavvuf mektebimiz vardır."

"Toplumu aydınlatma ve yanlışlardan dönülmesi hususunda hatırlatma görevi bulunan hocalar/âlimler olarak bizler, okullarda yoga eğitimine karşı olduğumuzu ve bu eğitimin masum olmadığını, batıl bir dinin ve kültürün parçası olduğunu inanıyoruz." Denilen açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi:

"Yetkilileri okullarda çocuk yogası yapılmasına dair izni iptal etmeye davet ediyoruz"

"Dolayısıyla yavrularımızın bu dini ve kültürel dejenerasyona tabi tutulmamaları hususunda yetkilileri gerekli hassasiyeti göstermeye ve okullarda çocuk yogası yapılmasına dair izni iptal etmeye ısrarla davet ediyoruz. Âlim/hocalardan müteşekkil üyelerimizin konuyla ilgili yüksek hassasiyetleri üzerine bu ortak açıklamayı kamuoyunun bilgisine saygılarımızla arz ediyoruz.

Abdulvahab Ekinci - UMAD (Uluslararası Müslüman Âlimler Dayanışma Derneği Başkanı)

M. Tayyip Elçi - MEDAV (Medrese Âlimleri Vakfı) Başkanı

Abdullah Cihangir - ESAB (Ehl-i Sünnet Âlimler Birliği) Başkanı"

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Okullarda yeni dönem: Kıyafet yönetmeliği değişti
20 bin öğretmen ataması sonuçları açıklandı
9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli