Adıyaman İl Müftülüğü tarafından kendilerine yönelik açılan Kur'an kurslarına katılan görme engelliler, parmak uçlarıyla Kur'an-ı Kerim'i öğrendiklerini belirterek yaşadıklarını mutluluğun tarif edilemez olduğunu ifade ettiler.
Erkeklere yönelik açılan Abdullah İbn- i Mektum ve kadınlara yönelik açılan Mimar Sinan Görme Engelli Kur’an kurslarında eğitim görmek engelliler, İLKHA'ya konuştu.
Kendisi de görme engelli olan aynı zamanda görme engellilere Brail alfabesi ile Kur’an-ı Kerim öğreten Ümit Şahin, hayatın her alanında farklı sorunlar ile karşılaşılabileceğini ancak bunların ardından bazı kolaylıkların geldiğini dile getirdi.
"Çünkü gerçekte gözler değil, göğüslerdeki kalpler kör olur." ayetine atıfta bulunan Şahin, "Bizler hayatımıza doğru yerden başlarsak, önümüzdeki hiçbir engele takılmadan hayatımızı sürdürebiliriz. Engellileri sadece bir günde, bir haftada değil her zaman için onların gururlarını incitmeyecek şekilde, onları da normal insanlardan hiçbir farkı olmadığı şekilde muamele edilmesini toplumumuzdan arz ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Parmak uçlarımız ile biz Kur'an-ı Kerim'i okuyoruz"
Yedi yıldır Kur’an okuduğunu dile getiren Gülsüm Şahin ise Kelamullah’ın olduğu her yerin çok güzel olduğunu söyledi.
Duygularını dile getirmekte zorlandığını belirten Şahin, "Parmak uçlarımız ile Kur'an-ı Kerim'i okuyoruz. Biz daha önceden, 'Acaba okuyabilir miyiz, nasıl yaparız, dokunarak nasıl olacak?' diye böyle bir endişe taşıyorduk. Azim olduktan sonra, istek olduktan sonra gerçekten Rabbim devamını getiriyor, yardım ediyor. Bu duygu bambaşka bir şey, lezzeti hiçbir şey ile ölçülemez. Rabbim kimseyi Kelamullah’ından mahrum bırakmasın. Allah'ın ayetlerini dokunarak hissetmenin verdiği huzuru dile getiremeyeceğimiz kadar büyük bir şeydir." dedi.
"Kur'an'ı okuyunca ferahlık hissediyoruz"
Kur’an okumanın kendisine huzur verdiğini ifade eden Şahin, "Kur’an’a dokunmak bambaşka bir şeydir. Biz onu okuduğumuz zaman inanılmaz derecede bir ferahlık hissediyoruz. Kendimizi güvende hissediyoruz. Bambaşka bir şey. Tarif edilmez bir duygu. Parmak uçlarıyla dokunduğumuz zaman daha derinden anlaşılıyor." diye konuştu.
Bedensel engeli olmayan insanlara çağrıda bulunan Şahin, "Günümüz teknolojisi karşısında bizim gündemimizi sadece televizyon dizileri, internet oluşturmaktadır. Maalesef kendimize zulmediyoruz. Rabbim bizi Kelam'ına davet ediyor. Kendisine çağırıyor, yollar açıyor. Bize verilen fırsatların, nimetlerin farkında olup o nimeti en güzel şekilde değerlendirelim inşallah." ifadelerini kullandı.
"Kuran'ı öğrenmek kalbin şifasıdır"
70 yaşındaki görme engelli Bahri Tunç da okumanın ve öğrenmenin yaşının olmadığını belirterek Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek ve boşa geçen zamanını değerlendirmek için kursa katıldığını söyledi.
Tunç, "Kur’an okumayı çok seviyorum, duygulanıyorum. Bütün görme engelli arkadaşlarımı Kur'an öğrenmeye davet ediyorum. Kur'an'ı öğrenmek kalbin şifasıdır." diye belirtti.
"Kur’an bize her iki cihanda da lazım"
Celal Şahin isimli görme engelli ise şunları söyledi: "Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek, okumak çok güzel bir duygu. Kur’an-ı Kerim bize hem bu dünyada hem de öteki âlemde lazımdır. Kalbin şifasıdır. Bilmeyenlerin bir an önce öğrenmesini isterim. Gözlerimi kaybettim, Kur'an okumayı unuttum. Görme engeliler kursunda orada Braille alfabesi ile tekrar Kur'an'ı öğrendim."
Görme engelliler Kur'an kursunu sevdiğini ve herkesin bu kurslara katılmasını tavsiye eden Mehmet Alan, "Kur'an okuduğumda içime ferahlık geliyor, sıkıntı gidiyor. Allah'ın ayetlerine dokunacağım, öğreneceğim diye hayal ediyordum. Önceleri sadece dinleyerek okuyordum, şu anda dokunarak öğrenmeye çalışıyorum." dedi.
4 aydır Kur’an okumaya başladığını belirten Şevket Çalğan Kur’an-ı Kerim'e dokunarak okumaktan büyük bir heyecan duyduğunu anlattı.
İLKHA