Almanya’da bugün yapılacak genel seçimler için partiler seçim kampanyasında son mitinglerini yaptı.
Başbakan Angela Merkel, dün başkent Berlin’de Tempodrom salonunda seçmenlerine seslendikten sonra seçim kampanyası için kendi seçim bölgesi Stralsund'a geçti.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Merkel, Berlin’de yaptığı konuşmada, partililerden çalışmaların sürdürülmesi ve son ana kadar kararsız seçmenlerin ikna edilmesi çağrısında bulundu.
‘’4 yıl daha Almanya’ya hizmet etmek için insanlardan bana görev vermelerini rica ediyorum’’ diyen Merkel, başbakan kalabilmek için seçimlerde kullanılacak iki oyun da CDU’ya verilmesini istedi.
Hür Demokrat Parti (FDP) ile hükümeti sürdürmek istediğini vurgulayan Merkel, 2005-2009 yıllarında Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile kurdukları koalisyonda bir çok sorunu çözdüklerini ancak FDP ile daha başarılı olduklarına vurgu yaptı.
Vergilerin yükseltilmesine karşı olduklarını ifade eden Merkel, vergilerin yükseltilmesiyle işsizlerin azalmayacağını ve devletin daha fazla gelir elde edemeyeceğini savundu.
Avro para biriminin istikrarlı olması için izledikleri politikayı da savunan Merkel, krizin daha aşılmadığını, bu politikanın sürmesi gerektiğini ifade etti.
Hükümete Anket Şirketleri Karar Vermiyor
SPD'nin başbakan adayı Peer Steinbrück ise Frankfurt’ta seçmenlerin karşına çıktı.
Römerberg meydanında seçmenlerine seslenen Steinbrück, kimin hükümete geleceğini anket şirketlerinin karar vermediğini belirterek, ‘’Buna karar verecek sadece sizsiniz’’ ifadesini kullandı.
Sürekli fal bakmak yerine seçmenin isteğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Steinbrück, Merkel hükümetini pasif, geriye dönük ve kendi içinde bölünmüş olarak niteledi.
Başa Baş Mücadele
Yapılan son anketlerde partilerin oy oranlarında geçen haftaya göre büyük bir değişiklik gözlenmiyor. Seçimlerin iki cephe arasında başa baş geçmesi bekleniyor.
Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi için Allensbach şirketi tarafından yapılan ankete göre, CDU’nun yüzde 39,5, hükümet ortağı Hür Demokrat Parti’nin de 5,5 oranında oy alacağı tahmin ediliyor.
Almanya’da oy verme işlemi yerel saat ile saat 08.00’de başlayacak ve 18.00’e kadar sürecek.
Toplam 61,8 milyon kişinin oy kullanma hakkı olan seçimlerde, 5 seçmenden birinin 70 yaşından büyük olduğu ifade edildi.
Seçimlere 66 Türkiye Asıllı Aday Katılıyor
Almanya'da yapılacak seçimlerde, yeni nesil Türkiye asıllı politikacıların katılımıyla Türkiye göçmenlerin federal parlamentodaki sayısının artması bekleniyor.
Siyasi partilerin, ülkede yaşayan çok sayıda yabancı kökenlinin oylarını alabilmek için düzenlediği kampanyaların ve adaylar gösterilen yabancı kökenlilerin sayısındaki artışın etkisiyle parlamentoda daha fazla sayıda yabancı kökenli milletvekilinin yer alması bekleniyor.
Seçimlere yaklaşık 100 yabancı kökenli aday katılıyor. Bu adaylar arasında 66 Türkiye asıllı bulunuyor. Türkiye asıllı adaylardan 10'unun federal parlamentoya seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Almanya'dan başka ülkelerden göç etmiş yaklaşık 15 milyon kişi bulunuyor. Bunlardan oy verme hakkına sahip 5 milyonu, seçmen sayısının yüzde 10'una denk düşüyor.
Şimdiye kadar siyasette yeterince temsil edilmeyen Türkiyeliler, 3 milyonluk nüfusları ile en büyük göçmen grubunu oluşturuyor. Bunlardan 1 milyonu Alman vatandaşlığına geçmiş durumda. Türkiye-Almanya seçmenlerin sayısının 700 bine yakın olduğu sanılıyor.
Türkiye topluluğunun nüfusun yüzde 3,75'ini oluşturmasına karşın Türkiye-Almanya milletvekillerinin sayısı, son derece az. Halihazırda Türkiye kökenli milletvekilleri, federal parlamentodaki milletvekili sayısının sadece yüzde 1'ini oluşturuyor.