“Alternatif Ürün Projesi” dönemi

Midyat’ta GAP TEYAP kapsamında gelir getirici alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaştırılması amacıyla kurulan sebze bahçesi tanıtıldı.

Mardin’in Midyat İlçesinde GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (GAP TEYAP) kapsamında, ilçe genelinde gelir getirici alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaştırılması amacıyla kurulan sebze bahçesi tanıtıldı.

Proje kapsamında pilot bölge seçilen Ovabaşı (Kastelunê) köyünde İsmail Kurt isimli çiftçi tarafından 12 bin metrekare tarla üzerinde kurulan domates, patlıcan ve biber bahçesinde ‘tarla günü’ düzenlendi.

Midyat’ta “Alternatif Ürün Projesi” kapsamında ekilen ve yüksek verim elde edilen sebzeler, henüz tarladayken alıcı buluyor. GAP TEYAP Projesi kapsamında çiftçileri modern tarım teknikleri ile alternatif ürünlere yönlendirdiklerini söyleyen Midyat Ziraat Odası Başkanı Mehmet Beşir Evsen, eğitim ve bilinçlendirmeyi amaçlayan GAP TEYAP projesi kapsamında Midyat’taki üç köyde çiftçilere örnek demonstrasyonlar kurulduğunu söyledi.

Çiftçileri hem eğittiklerini hem de ekonomik olarak katkı sunduklarını ifade eden Evsen, şu an sebze bahçesinden hasat alımına başlandığını belirterek, “GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile GAP TEYAP projesi için 5 yıllık bir işbirliği protokolü yaptık. Amacımız önder çiftçilerimize biraz daha katkı sunmak, destek vermek ve eğitmektir. Ayrıca çiftçilerimize bu tip projelerle bu gelir getirici üretimlerin yapılabilirliğini göstermek istiyoruz. Üç ayrı köyümüzde şu an bu şekilde demonstrasyon (gösteri) bahçelerimiz kuruldu. Çiftçilerimiz bu projeden çok memnun kaldılar. Çiftçilerimiz sebze üretiminin kârlı bir iş olduğunu gördü, çok kârlı ve pazar sorunu yok. GAP İdaresi, Ovabaşı köyünde kurulan bahçeye yüzde 70 finansman desteği sağladı. Ayrıca fideler, gübre, ilaçlar ve danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Çiftçimiz bu projeye sadece yüzde 30 maddi katkı sağlıyor. İnşallah bölgemize ve çiftçilerimize hayırlı olur. Diğer çiftçilerimize de örnek olmasını diliyoruz.” dedi.

“Tarımda çeşitliliği artırmak istiyoruz”

Midyat’taki çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirerek tarımsal çeşitliliği artırmak istediklerini kaydeden Evsen, sözlerine şöyle devam etti:

“Kırsal alanda yaşayan çiftçilerimizin daha verimli tarımsal üretim için bilgi, yöntem ve araç sağlamak, olanakları daha etkin yönetebilmek için modern teknikleri öğretmek ve uygulatmak gerekmektedi. Bu çerçevede projenin ortaya çıkmasında en temel etken, kalıplaşmış fikirlerin yıkılıp modern tekniklerin kullanımıyla ürün kalitesini artırarak toplumun kalkınmasına katkıda bulunmak oldu. Bölgenin sebze yetiştiriciliğine çok aşina olmayan bir yapıda olması itibariyle sebze yetiştiriciliğinin yöremiz iklim şartlarına uygun düzenlemeler sonucu örnek bahçelerin kurulumu sağlandı. Üretim sezonu boyunca personellerimiz tarafından bahçelerin kontrolleri düzenli periyotlarla yapılarak üretim çizelgeleri hazırlandı. Yetiştiricilik yapılan araziler sürekli gezilerek çiftçilere yetiştiricilik hakkında gerekli talimatlar verildi, temiz ve düzenli bir üretim periyod sağlandı. Sürekli yapılan kontroller sonucunda kaliteli ve yüksek verim elde edilerek, değişik türlerin yetiştiricilik alışkanlıkları kazandırıldı. Bu sonuç projenin sürekliliğini olumlu yönden etkilemektedir. Özellikle yetiştiricilik yapılan alanların pazara yakınlığı, pazarlama kolaylığı ve var olan ihtiyacı gidermesi açılarından avantajlı bölgede olması diğer çiftçilerimize olumlu bir örnek teşkil etmektedir.” (Süleyman Tunç-İLKHA)











İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mardin Haberleri

Mardin Umut Kervanı 100 aileye gıda yardımında bulundu
Hareket halindeki tır alev aldı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop Mardin'de etkinliklere katıldı
HÜDA PAR Mardin'deki elektrik sorunlarını araştırmak için komisyon kurdu
Kızıltepe Umut Kervanından yetim ve muhtaçlar yararına kermes