'Ameliyattan önce ve sonra sigara içilmemeli'

Sigaranın zararlarına dikkat çeken uzmanlar, hastaların ameliyat öncesi ve sonrası kesinlikle sigara içmemesini tavsiye ediyor.

Sigara bağımlılığına son vermek için çalışma sürdüren Terapist Dr. Obengül Ejder, ameliyat olacak sigara kullanıcısı hastalara bazı önerilerde bulundu.

Sigarayı bırakmanın cerrahiye bağlı komplikasyonları azaltmakla kalmayacağını aynı zamanda kişinin ömrünü uzatacağını da vurgulayan Dr. Ejder, sigarayı bırakmanın yararlarını; hayatınıza 6-8 yıl eklemek, akciğer kanseri ve kalp hastalığı riskinizi azaltmak, sigaraya ve neden olduğu hastalıklara harcadığınız parayı biriktirmek, sevdiğiniz insanların pasif içici olmasını engelleyerek dumana maruz kalmalarını önlemek, olarak sıraladı.

“Sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra kalbiniz ve akciğerleriniz daha iyi çalışmaya başlar”

“Sigarayı ne kadar erken bırakırsanız ameliyata bağlı komplikasyon risklerinden uzaklaşma şansınız o kadar artar.” diyen Terapist Dr. Ejder şunları söyledi: “Özellikle ameliyat günü sigara içmemeniz çok önemlidir. Şanslıyız ki vücudumuz sigarayı bırakır bırakmaz saatler içinde iyileşmeye başlar. Sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra kandaki nikotin ve karbon monoksit seviyeleri düştüğü için kalbiniz ve akciğerleriniz daha iyi çalışmaya başlar. Kan akımının iyileşmesi bir günden kısa sürer ve buda operasyon sonrası komplikasyonları azaltır. Bu yüzden hastalarımıza ameliyattan önce ve sonra mümkün olduğunca uzun bir süre sigara içmemeyi - hatta sigarayı bırakmayı öneriyoruz. Eğer ameliyat günü bile sigarayı bıraksanız cerrahi komplikasyon riskini azaltırsınız.”

Ejder, “Cerrahinin tipine bakmaksızın ameliyat öncesi ve sonrası sigara vücudunuzu etkiler. Bu yüzden hastalarımıza ameliyattan önce ve sonra mümkün olduğunca uzun bir süre sigara içmemeyi - hatta sigarayı bırakmayı öneriyoruz. Cerrahiden sonra sigaraya devam etmek kişinin komplikasyon riskini uzatır (cerrahi yeri enfeksiyonu gibi). Daha az komplikasyonun anlamı daha az hastanede kalıştır sigara içenlere duyurulur.” şeklinde konuştu.

“Anestezi hekimine sigara içip içmediğinizi mutlaka iletmelisiniz”

Sigara kullananların cerrahi sırasında özel ilgi ve tedaviye ihtiyaç duyduklarını ifade eden Ejder, “Sigara kullanımına bağlı hastalıklar hem anesteziye bağlı riskleri hem de cerrahi bağlı riskleri arttırır, iyileşmeyi uzatır. Tersine, sigara içmeyenlerde daha iyi çalışan kalp, kan damarları, akciğer ve sinir sistemine bağlı olarak anestezi daha güvenli ve tahmin edilebilirdir. Anestezistler operasyon odasında hastaların tüm vücut sağlığından sorumlu uzmanlardır. Dolayısıyla sigaraya bağlı komplikasyonların tedavisi anestezi uzmanlarının işidir. Anestezistler sigarayı bırakan bir hastanın bundan ne kadar fayda sağladığına şahitlik ederler bu yüzden de hastalarını sigara konusunda uyarırlar. Dolayısıyla anestezi uzman doktorunun sigara içip içmediğinizi bilmesi ve komplikasyon olmaması için gerekli önlemleri alması önemlidir.” (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
Dr. Ceylan: Doğru zaman, doz ve süreyle antibiyotik kullanımı gerekmektedir