Amerika Birleşik Devletleri 17 yıl aradan sonra yeniden kepenkleri indirince 1 milyona yakın federal personel ücretsiz izne çıkarıldı. Durumdan en çok etkilenenlerden biri de gıda yardımı programları oldu. Bu programda görev alan memurların zorunlu izne gönderilmesi, bir çok bölgede depolara gıda sevkiyatı ve dağıtımını durdu. Yaşanan krizin ardından gıda yardımı alan milyonlarca evsiz zor durumda kaldı.
Dünyanın en büyük ekonomisinde, her altı kişiden biri yoksul. Amerika Birleşik Devletleri’nde, 47 milyon kişi gıda karnesiyle karnını doyuruyor. 17 milyon kişi açlık sınırına yakın yaşıyor. Dünyanın en büyük ekonomik ve askeri gücünde nüfusun yüzde 16'sı yoksulluk içinde yaşıyor.
Yoksulluk, göçmen ve siyah nüfusun yoğunlukta yaşadığı güney bölgelerinde daha yüksek. Rekor, New Mexico eyaletinde. Onu Louisiana , Güney Karolayna ve Arkansa takip ediyor.
Zenginler ve yoksullar arasındaki uçurum da derinleşiyor. Son 30 yılda en zengin yüzde 1'lik kesimin ulusal gelirdeki payının üç kat arttığı görülüyor. En yoksul ve orta sınıfın, gelirden aldığı pay ise azalıyor.
2010 yılında geçen ve ABD Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanan sağlık reformu konusunda iki taraf da direnince, ülkede uzun süreden sonra yeniden mali kriz ortaya çıktı. Durumun ülke ekonomisine günlük maliyetinin 300 milyon dolar olduğu belirtiliyor. 1996’da yaşanan son krizde Amerikan hükumeti 21 gün boyunca çalışmalarını askıya almıştı.