PC satışları hızla düşüyor, buna karşılık akıllı cep ve tablet satışları tam gaz yükseliyor. Tüm bu yükün büyük bölümünü Android taşıyor, tabi bu yüzden hacker ve virüs yazarlarının da hedefi oluyor. CHIP Online, Android cihazınız için en iyi güvenliği nasıl sağlayacağınızı araştırdı...
Android güvenliği şansa bırakılacak bir şey değil, en uygun uygulamayı seçmeli ve onu desteklemelisiniz. Şu bir gerçek ki başka hiçbir mobil işletim sistemi, Android kadar tehlike altında değil, en fazla sayıda trojan ve diğer zararlıların hedefinde Andorid var. Fakat, iOS'un aksine, Android ücretsiz güvenlik uygulamaları ile iyi korunabiliyor. CHIP Online olarak biz de sizin için bu uygulamaları bir araya getirdik.
Güvenlik uygulamaları ve şifreleme
Virüs koruması ilk sırada yer almıyor. Android'de diğer güvenlik unsurlarına da çok dikkat etmeniz gerekiyor, mesela belirli uygulamaların güvenliği... Örneğin, Android uygulamaları genellikle çok sayıda izin ve adres defteri ya da arama listesine erişim izni isterler; hiç alakaları olmamasına rağmen... Ayrıca iletişim güvenliği ve kaybolan cihazın yerinin saptanması da güvenlik için önemli unsurlardır.
Kullanılacak güvenlik uygulamaları
Android uygulamaları genellikle kötü şana sahiptirler, çünkü birkaç kötü niyetli uygulama çalışmak için çok fazla izin ister ve hatta kullanıcıya karşı casusluk bile yapar. Bu yüzden yüklü uygulamalarınızı her zaman kontrol altında tutmakta fayda var.
Uygulamalarını Google Play Store'dan indirenler, uygulamanın istediği izinlerle ilgili geniş bir bilgiye sahip olurlar. Fakat bu tam liste bile herkes tarafından okunmuyor. Bu yüzden diğer uygulamaların hangi izinleri istediğini gören aSpotCat uygulaması en yararlı uygulamalardan biri. Bu uygulama sayesinde para kaybetmenize sebep olabilecek, mesela SMS yada MMS gönderme hakkına sahip uygulamaları saptayabilir ve hemen silebilirsiniz.
Uygulama erişimi engelleme
Güvenlik uygulamaları denince elbette özel verilerinizi üçüncü şahıslardan koruyan uygulamalar da hemen akla geliyor. AppLock sayesinde tüm uygulamalara erişim sınırı getirebiliyorsunuz. Uygulamaya erişmek için ister şifre koyabilirsiniz, isterseniz de ekrana şekil çizebilirsiniz.
Telefonunda yapılan tüm işlemlere daha sıkı bir kontrol getirmek isteyenler ise Andorid Assistant'ı indirmeliler. 18 kullanışlı özelliği olan bu uygulama ile akıllı cebinizdeki güvenliği artırabilirsiniz. Örneğin, uygulamaları silebilir, yüklemeleri kontrol edebilir yada ön-yüklü uygulamaların nasıl çalıştığını takip edebilir; dilerseniz onları da silebilirsiniz.
Şifreleriniz kontrol altında
Android cebi üzerinden çok fazla web servisine erişenler için bir şifre yöneticisi zorunlu diyebiliriz. Bunun için masaüstü uygulaması olan KeePass'in Andorid sürümü KeePassDroid oldukça kullanışlı.
Bulut bilişimin giderek yaygınlaştığı bu günlerde pek çok Android kullanıcısı da Dropbox'ı kullanıyor, fakat ağ güvenliği hiç düşünülmüyor. Root edilmiş Android cepler için güvenlik duvarı olan DroidWall ile belirli uygulamaların ağ erişimini kontrol altına alabilirsiniz. Örneğin, bazı uygulamaların internete sadece Wi-Fi ile mi erişmesini istiyorsunuz? Hiç problem değil, DroidWall'ın kontrol panelinde erişim izinlerinde WLAN ve 3G ayrı olarak kontrol edilebiliyor.
Güvenli iletişim
Mesajlaşma, web gezintisi ve Dropbox'a erişim... Tüm bunlar meraklı gözlerin önünde gerçekleşiyor. Fakat bu uygulamalar ile tüm iletişiminizi güvene alabilirsiniz.
WhatsApp gibi popüler uygulamaların bir sorunu var: Mesajları şifrelemeden gönderiyorlar, bu da bedava Wi-Fi alanlarında güvenlik zaafına neden oluyor. WhatsApp her ne kadar sön sürümde şifreleme özelliğine kavuşmuş da olsa, benzer yazılımlar hala tehlikeli. Bunlara alternatif olarak Gibberbot'u kullanabilirsiniz. Tüm mesajları şifreleyerek, güvenle gideceği yere ulaştırıyor.
Önemli: Gibberbot'un çalışması için konuşmadaki tüm kullanıcıların uygulamayı kullanıyor olması lazım. Android dışındaki platformlarda güvenli mesajlaşma için Gibberbot Secure Chat (iOS), Pidgin (Linux/Windows) ya da Adium (OS X) kullanılabilir.
Standart SMS göndermek isteyenler ise TextSecure'u seçmeliler. Uygulama, standart SMS uygulamasının yerini alıyor ve diğer TextSecure kullanıcılarına mesajları şifrelenmiş olarak gönderiyor. SMS gönderilen adreste uygulama yüklü değilse, o zaman mesaj şifresiz bir biçimde ulaşıyor.
Web'de görünmez olun
TOR ağı halihazırda masaüstünde görünmez olarak sörf yapmanıza olanak veriyor. Bunun sırrı: kullanıcılar proxy sunucularının olduğu bir ağda yer altına iniyorlar; tüm bağlantılar şifreli ve TOR sunucularının seçilen kanalları rastgele düzenleniyor. Orbot uygulaması ise TOR'u Android'e getiriyor. Uygulamayı kullanmak için Anonymous projesine katılmanız gerekiyor, böylece diğer uygulamalar da anonim olarak kullanılabiliyor. Bunun mükemmel bir örneği olan Orweb ile Web'de güvenle sörf yapabilirsiniz. Ayrıca, mesajlaşma uygulaması Gibberbot da TOR ağında çalışabiliyor.
Bağlantınızdan emin olun
İnternet erişimi için Wi-Fi hotspotları kullanan Android cihazlar tehlike altında olabilirler. Çünkü artık tek tıkla bile bağlı cihazların Facebook oturumlarını ya da diğer özel bilgilerini yakalayabilen uygulamalar var. Bu tür saldırılardan korunmak için VPN hesapları kullanılmalı. Ücretsiz ve kolay kullanımlı bir VPN hesabı olan Hotspot Shield VPN, Android 2.x için bile mevcut.
Bu uygulamayı kullanamayacak fakat yine de özel bilgilerini Dropbox, Google Drive ya da Microsoft Skydrive'a yükleyecek olanlardansanız, BoxCryptor size göre. AES-256 ile data şifrelemesi yapabiliyor.
Android için tam koruma
Pek çok farklı güvenlik uygulaması var ama çoğu size göre değil mi? Sorun değil, sizin için de tek pakette çok daha fazla koruma sunan uygulamalarımız var. Ek olarak, birkaç da acil durum uygulaması...
Avast Mobile Security, eksiksiz bir Android güvenlik paketi. Üstelik sistemi yormuyor, tüm Android zararlılarını tanıyor ve cihaz takibi, uzaktan kilitleme ve uzaktan silme gibi önemli özelliklere de sahip. Hatta istenmeyen çağrıları ve SMS'leri bile filtreleyebiliyor. Ayrıca URL'leri denetleyen web koruması ve root'lanmış cihazlar için güvenlik duvarı da sunuyor.
Akıllı telefonunuzu kaybederseniz...
avast Mobile Security ile en önemli güvenlik özelliklerini cebinize getirmiş olabilirsiniz fakat cebini kaybedenler mutlaka Plan B'ye ihtiyaç duyacaklardır. Sadece Google Play Store'da aratın ve "Yükle" tuşuna basın. Ardından uygulamanın hangi cihaza yükleneceğini seçebilirsiniz. Doğrulama tuşuna bastıktan sonra uygulama yüklenecek ve cihazın bulunduğu yeri kayıtlı GMail adresine gönderecek.
SMS yedekleme
Avast gibi tam bir korumayı yan uygulamalarla desteklemek oldukça faydalı. SMS Backup+ ile mesajlarınızı güvene alabilirsiniz. Android kullanıcılarının GMail hesabı da olduğu için, uygulama GMail ve Google Calendar'dan etiketler kullanarak mesajlarınızı arşivliyor. Bu metodun avantajı, SMS mesajlarınıza internet olan her bilgisayardan erişmenize imkan tanıması.
Not: Bazı cihazlarda uygulama SD karta yüklenirse otomatik yedekleme sorun çıkarabiliyor.
chip