Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yaptığı açıklamada, Batman ve çevrede mısır hasadından sonra başlayan ve büyük zararlara yol açan anızın kesinlikle yakılmaması uyarısında bulundu. Şu ana kadar anız yakan 19 kişiye toplamda 232 bin 693 TL idari para cezasının kesildiği belirtildi.
Son günlerde giderek artan anız yangınlarına dikkat çekmek ve bunun son bulması adına Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tarık Yaşar, anız yakılmadan sürülen bir tarlaya giderek, burada açıklamalarda bulundular.
Batman’da 6 bin 18 dönüm anızlı arazinin yakıldığını tespit ettiklerini söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tarık Yaşar, bununla ilgili anız yakan 19 kişiye İl Müdürlüklerince toplamda 232 bin 693 TL idari para cezası kestiklerini belirtti.
Anız yangınlarından dolayı binlerce vatandaşın etkilendiğini hatırlatan Yaşar, “İlimizde çok az sayıda anız yangınları olmaktadır. Özellikle bize komşu olan Bismil ve Silvan ilçelerindeki mısır anızlarının dumanı yoğun olarak ilimize doğru gelmektedir. Bizler ortak bir çalışmayla bu anız yangınlarını bitirmek istiyoruz. Bunun için ekip olarak tüm çabayı harcıyoruz. Çiftçilerimizden ricamız anız yakmamalarıdır.” dedi.
“7 adet anız parçalama makinesi hazır”
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batman’da anız yangınlarının önüne geçmek için İl Özel İdaresi bütçesiyle 7 adet anız parçalama makinesi aldıklarını ama çok az sayıda çiftçinin buna rağbet gösterdiğini ifade etti.
Çiftçilerin kolayına geldiği için anız yaktıklarını vurgulayan Kiyas, “İlimizde yaklaşık 35 bin dekar mısır ekimi yapılmaktadır. Mısır ekiminden sonra özellikle bugünlerde çiftçilerimiz tarlalarındaki anızı temizlemek için en kolay yol olarak anız yakma yolunu seçmektedir. Bunun halk sağlığı ve tarlalara verdiği zarar açısından çok büyük zararları var. Anız nedeniyle tarlalardaki birçok canlı mikroorganizmalar yok olmaktadır. Topraktaki bitki ve besin elementleri de yok olmaktadır.” şeklinde konuştu.
“Sap parçalama makinelerini çiftçilere ücretsiz veriyoruz”
Çiftçilerin anız ile ilgili yanlış bir bilgisinin olduğunu dile getiren Kiyas, açıklamasının devamında şöyle dedi: “Çiftçilerimizin anız yakmadan tarlalarını sürdükten sonra yeni bir ürün ekmeleri dahilinde tohum yatağının iyi hazırlanmadığı yönünde yanlış kanaatleri var. Bu bilimsel olarak çiftçilerin yanlış bir algısıdır. Çiftçilerimizden ricamız, sadece yaktığınız tarlanız değil, insan sağlığı açısından da çok büyük sıkıntı yaşatıyorsunuz. İnsanlar kapılarını açmamakta, çocuklar, hastalar bundan etkilenmektedir. Çiftçilerimizin daha duyarlı olmalarını beklemekteyiz. Çiftçilerimiz ücretsiz bir şekilde gelip bizden sap parçalama makinelerini alabilirler.”
“Anız yakmadan sap parçalama makinesiyle bin 500 dönüm arazi sürdüm”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden ücretsiz aldığı sap parçalama makinesiyle anız yakmadan bin 500 dönüm tarlasını süren Batman’a bağlı Yediyol Köyünde ikamet eden Cengiz Ömeroğlu, “Aldığım sap parçalama makinesiyle anız yakmadan bin 500 dönüm arazimi rahatlıkla sürdüm. Önerim, bütün çiftçilerin bunu yapmasıdır. Verim artışında ve çevre kirliliğinin önlenmesi açısından çok daha fazla faydasını görecekler.” ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül-İLKHA)