GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde, 5 Aralık Dünya Toprak Günü nedeniyle ‘Toprak Varsa Hayat Var’ adıyla panel düzenlendi. Panele Prof. Dr. Cengiz Kaya, Prof. Dr. M.Ali Çullu, Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Doç. Dr. Ali Volkan Bilgili, Ziraat Yüksek mühendisleri A.Suat Nacar, Murat Aydoğdu konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Necip Özgökçe yaptı.
Toprağın korunmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandığı panelde, Tarım Bakanlığının anız yakmaların önüne geçmesi gerektiği vurgulandı.
“Anız yakanlara destekleme verilmesin”
Toprağın insanlar için çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Cengiz Kaya, “Verimli toprakların oluşması için bazı koşullar vardır. Tarımsal alandaki doğal besin element döngüsünün arttırılması, kimyasal gübrenin kullanılmasının azaltılması ile beraber gübreleme işleminin toprak analiz sonuçlarına göre yapılması zorunludur. Örtü bitkilerinin ve bitki artıklarının kullanılarak toprağın yüzeyinde bitkisel örtünün korunmasının sürekliliği. Burada anız yakmanın toprak verimliliği açısından ne kadar tehlikeli olduğunu vurgulamak istiyoruz.
Bu soruna bir sistem içerisinde Tarım Bakanlığının el atması gerekiyor. Mesela tarım Bakanlığı bunu gördüğü anda destekleme vermeyebilir. Üretici ürününe nasıl sahip çıkıyorsa anızına da sahip çıksın yakmasın. Bunun önüne geçilmesi lazım. Anızı yakıldığı zaman içindeki canlılar ölüyor ve verimliliği azalıyor. Halbuki toprağın verimliliği gelecek yıl için de önemlidir.” dedi.
“Türkiye’de tuzluluk oranıyla ilgili yeni çalışmalar yapılmıyor”
Toprakta aşırı tuzlanmadan dolayı çoraklaşmanın başladığını belirten M. Ali Çullu, Türkiye’deki toprakların tuzlanma oranı hakkında son yıllarda detaylı bir çalışmanın yapılmadığını belirterek Harran Ovasındaki yüzde 12 olan tuzluluk oranının çoraklaşmaya sebep olduğunu söyledi.
Programda söz alan ZMO Başkanı Ali Rıza Öztürkmen ise insanların toprak kullanımı konusundaki bilgisizliğe dikkat çekti. Öztürkmen, insanların toprağı yanlış kullanmasından dolayı toprağın giderek yok olduğunu söyledi. (Osman Gülebak - İLKHA)