Batman Valiliği organizasyonuyla Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından muhtar, biçerdöverciler ve çiftçilere yönelik anız yangınları ile ilgili seminer verildi.
Anız yangınlarının önlenmesi ile biçerdöver kontrol ve denetim hizmetleri ile ilgili Batman Valiliği genel emriyle düzenlenen seminerde çiftçiler uyarıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleşen seminere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Kiyas, Batman Biçerdöverciler Derneği Başkanı Ahmet Eren, muhtar, biçerdöverciler ve çiftçiler katıldı.
Düzenlenen seminerde Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sadık Yalçın ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Tekniker Erkan Öztürk tarafından çiftçiler, anız yangınları hakkında bilgilendirildi. Valilik genel emri yapılan sunumla anlatıldı.
Burada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Kiyas, çiftçilere bir konuşma yaparak anız yakımı ile ilgili uyarılarda bulundu.
Her sene sonbaharda anızdan dolayı kent merkezin dayanılmaz hale geldiğini belirten Kiyas, “Batman’da gerek bizim çiftçiler gerekse de Bismil ve Silvan çiftçilerinin çok yoğun anız yakmalarından dolayı bir ay boyunca bu şehir duman tamamen altında kalıyor. Bizi arayıp beddua edenler ve şikâyet edenler var. Türkiye’de Batman kadar bu sorunu yaşayan hiçbir il yok. Batman çukurda olduğu için hem buradaki yangınlar hem de Silvan ve Bismil’deki dumanlar tamamen Batman üzerine çöküyor. Kentte yaşlı, hasta insanlar var. Bu durumdan dolayı bir ay Batman’ı terk edenler var. Trafik kazaları oluyor. Tarlalardaki verimsizlik artıyor ve canlılar yok oluyor.” dedi.
Yaşanan anız yangınların önlenmesi için gerekenlerin yapılacağını belirten Kiyas, anız yakan çiftçilerin Tarım Bakanlığı tarafından desteklerinin kesileceğini söyledi.
Seminere katılan Batman Biçerdöverciler Derneği Başkanı Ahmet Eren, “Batman Valiliği tarafından anız yangınları ile ilgili yılbaşında iki toplantımız oldu. Batman’ın hava kirliliği önlenmesi için valimiz anız konusu üzerinde duruyor. Anızlar konusunda biçerdöverciler olarak isteklerimiz var. Biçerdöverler mahsulü düz biçtiği zaman dönümde bir buçuk litre mazot yakıyor. Anızlar yakılamaması için alttan biçtiği zaman dönüm başına 2-2 buçuk mazot yakar. Geçen sene dönümünü 12 liraya biçtik. Bu sene en az 13-14 lira olması gerekir ki biçerciyi kurtarsın. Bu konu hakkında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bizlere seminer verildi. Seminerin verimli geçtiğini umuyorum.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)