Siirt’te çiftçilerin tarlada kalan arpa ve buğday saplarını, kuru ot, meyve bahçelerindeki kuru dalları, dikenleri ekonomik değer taşımadığı gerekçesi ile yakmaları çevreye ve ekonomiye ciddi zarar verildiğine dikkat çekildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yapılan açıklamada, “İlimizde gerek tedbirsizlik ve dikkatsizlik, gerekse yasalarımızda öngörülen kurallara uymama ve ihmaller nedeniyle özellikle hububat ve mısır hasadı sonrasında ne yazık ki anız yakımı görülmektedir. Yanlış alışkanlıklar, atadan kalma görenekler ve ikinci ürünü ekebilme endişesiyle çiftçilerimiz tarlada kalan arpa ve buğday saplarını, kuru ot, meyve bahçelerindeki kuru dalları, dikenleri ekonomik değer taşımadığı gerekçesi ile yakmaktadır.” denildi.
Açıklamada, “Toprağın zenginliği organik madde ile ölçülür. Toprak, bitki artıklarının toprağa karıştırılmasıyla organik maddece zenginleştirilebilir. Ne acıdır ki çiftçilerimiz önce bitki artıklarını kendi elleriyle yakıp sonra da ekecekleri ürüne fayda sağlasın diye binlerce lira karşılığında organik gübre kullanmaktadır. Oysa bitki artıklarını ve toprağın canlılığını yakmadan bu fayda kendiliğinden sağlanabilir.” ifadelerine yer verildi.
Anız yangınlarının toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta olduğunun belirtildiği açıklamada “Toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Sonuç itibari ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Anız yangınlarının kötü görüntü oluşturduğu, ülke turizmini olumsuz yönde etkilediği, yerleşim yerlerinin olumsuz etkilendiği ve tarladan geçmekte olan enerji nakil hatları ile haberleşme hatlarının büyük ölçüde zarar gördüğü ifade edildi. (Muhammed Dayan-İLKHA)