BATMAN - Anız yangınlarının önüne geçmek harekete geçen Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, için 3 adet anız parçalama makinesi aldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batman’da anız yangınlarının önüne geçmek için İl Özel İdaresi bütçesiyle aldıkları 3 adet anız parçalama makinesi ve hasadı yapılan tarlalarda incelemelerde bulundu.
“3 adet sap parçalama makinesi alındı”
Anız yangınlarının son bulması için yaptıkları çalışmalar hakkında İlke Haber Ajansına açıklamada bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kiyas, “Batman’da 30 bin dönüm üzerinde mısır ekimi yapılmaktadır. Bu hasattan sonra genel olarak çiftçilerimiz anızı yakma eğilimindedir. Burada anız yangınının önlenmesi çerçevesinde aldığımız 3 adet sap parçalama makinesini deneme çalışmalarını yapıyoruz. Birkaç gün boyunca tarlalarda bu denemeleri yaparak çiftçilerimize anız yakılmaması gerektiğini, anız makinelerinin kullanıldığı durumlarda sapın parçalandığı ve parçalanan sapların toprağa gübre olarak karıştığını anlatmak istiyoruz.” dedi.
“Çiftçiler anız yakmalardan kaçınmalıdır”
Toprakta birçok faydalı mikroorganizmaların bulunduğuna dikkat çeken Kiyas, “Anız yakıldığı zaman toprağın yüzeyindeki binlerce hatta milyonlarca yararlı mikroorganizma ölmektedir. Toprak da bir canlıdır ve anız yakıldığı zaman toprağın içindeki o canlı dokular yok olmaktadır. Çiftçilerimiz kesinlikle anız yakmaktan kaçınması lazım. Gelecekte bu topraklarımızın hepsi çok daha faydasız hale gelmektedir. Elimizde şuan 3 adet sap parçalama makinesi mevcuttur. Bunların denemelerinden sonra isteyen çiftçilerimize makinelerini kullanmaları konusunda yardımcı olacağız. Gelecek zamanda belki yüzde 50 hibe desteklerinde, isteyen çiftçilerimize de bu makineleri projelendirip verebiliriz.” diye konuştu. Kiyas, anız yakmayan çiftçileri onure edecek girişimlerde de bulunacaklarını kaydetti.
“Artık anız yakmayacağız”
Kendileri için 3 adet sap parçalama makinesinin alınmasının sevindirici olduğunu belirten çiftçi Ali Suna, “Her sene anızları yakıyorduk. Anız yangınından dolayı herkes çok zarar görüyordu. Ne yapacağımızı bilmiyorduk. Çift sürdüğümüz zaman pulluğun arası doluyordu ve o yüzden tarlamızı süremiyorduk. Şimdi ise Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü sap parçalama makinesi almış ve bununla sapımızı parçalıyoruz. Bu çok güzeldir ve bu sayede artık anız yakmayacağız.” ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül-İLKHA)