Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) ile Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “Güney Kafkasya: Bölgesel İşbirliğinin Fırsatları ve Zorlukları” konulu panelde Güney Kafkasya'da yaşananlar ve son güncel gelişmeler masaya yatırıldı.
SDE Başkanı Muhammet Savaş Kafkasyalı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim yaptıkları açılış konuşmasının ardından panel başladı.
Azerbaycan’ın dünyanın en kadim kültür, inanç ve geleneklerin buluştuğu yer olduğunu söyleyen SDE Başkanı Muhammet Savaş Kafkasyalı, “Kafkasya ayrıca iklimlerin de buluştuğu bir bölgedir. Bu gün Azerbaycan küçük bir ülke olmasına rağmen çok çeşitli iklim türleri olduğu için çok çeşitli bitkiler, sebzeler ve meyveler yetişir. Dünyadaki 9 çeşit iklim türü Azerbaycan bölgesinde var. Çok önemli bir buluşma yeridir. Yüzlerce yıl bu çok sayıda inanç ve çok sayıda kültür buluşup bu bölgede huzur içinde yaşamıştır.” dedi.
Güney Kafkasya’nın üç devleti: Azerbaycan, Gürcistan ile Ermenistan
Kafkasya coğrafyasını anlatan Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim, “Coğrafyamıza baktığımızda Ortadoğu’muz ve Avrupa’mız var. Afganistan ve Pakistan dahil daha büyük Orta Asya’mız var. Tüm ilişkiler bu coğrafya etrafında gelir ve Güney Kafkasya tam bunun ortasındadır. Tarih boyunca tüm imparatorluklar ve devletler buraya yerleşmişler. Bu da Güney Kafkasya’nın üç küçük devleti için bir fırsattır. Ama aynı zamanda coğrafyamıza zorluktur. Çünkü tarihe baktığımız zaman büyük kuvvetler bizim bölgede kendi çıkarları için bulunmuşlar.” ifadesini kullandı.
“Strateji olarak Azerbaycan ve Gürcistan Ermenistan’dan farklıdır”
Kafkasya’nın stratejisi büyük önem arz ettiğini ifade eden İbrahim, “Güney Kafkasya’da Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan var. Strateji olarak Azerbaycan ve Gürcistan’ın yanaşması farklı Ermenistan’ın farklıdır. Bu nedenle her 3 devletin politikaları ölmüştür. Azerbaycan ve Gürcistan kendi güvenliğini ve bölgenin geleceğini dışarıya açılışta gördüler. Bu hem ekonomide hem enerjide hem de güvenlik politikalarında kendini hissettirdi. Azerbaycan ve Gürcistan kardeş Türkiye’ye enerji projelerini yaptı.” dedi.
“Ermenistan’ın politikası bölgemize zarardır”
Konuşmasının devamında İbrahim, “Ermenistan kendi güvenliğini daha çok komşularla geçinmemekte gördük. Bu onların dış politikası onlara bir şey demiyoruz. Onların kendi seçimi ama ortada bir tablo var. Ermenistan Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’sini işgal etmiş. Ermenistan’ın hem Türkiye’ye karşı toprak iddiaları var. 1915 yılın olaylarına bağlı iddiaları var. Aynı zamanda Gürcistan’da da anlaşmazlıkları var. Ermenistan’ın bu politikası bölgemize zarardır. Eğer Ermenistan Azerbaycan topraklarını işgal etmeseydi, Ermenistan Türkiye’ye karşı suçlayıcı iddiaları olmasaydı ve Ermenistan bölgede birlik ve beraberlik amacında olsaydı bugün bizim bölgemiz daha çok dünyaya açılmış olacaktı. Burada kazanan sadece Azerbaycan ve Gürcistan olmayacaktı. Ermenistan kendisi de kazanmış olacaktı.” şeklinde bilgi verdi.
TC Bakü Eski Büyükelçisi Hulusi Kılıç’ın oturum başkanlığını yaptığı panel TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay Tanrısever, SDE Savunma ve Güvenlik Kurulu Başkanı Tümgeneral Dr. Güray Alpar ile Equinor Türkiye Başkan Yardımcısı Dr. Cenk Pala birer konuşma yaptı.
İLKHA