GSO Başkanı Abdulkadir Konukoğlu yaptığı açıklamada, Antep baklavası konusunda kamuoyunda yer alan açıklamaların eksik bilgi içerdiğini belirterek, ‘GSO esnafa uyarı yazısı gönderdi’ şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
GSO tarafından Antep baklavası ibaresinin coğrafi işaret olarak tescilinin 27 Nisan 2007 tarihinde TPE’den alındığını belirten Konukoğlu, Antep baklavasının üretim metodunun, Antep fıstığı, şerbeti, tarifi ve kullanılacak tepsisine kadar her şeyiyle tescilinin alındığına işaret etti.
GSO tarafından esnafa herhangi bir uyarı yazısı gönderilmediğini ifade eden Konukoğlu, “TOBB ve TESK’ten baklava imalatçılarının değil Antep baklavası imalatı yaptıklarını beyan eden firmaların listesi istendi. Listeyi almak istememizdeki amaç bu imalatçıları ürünün özelliklerine uygun imalat yapmak için bilgilendirmekti.”dedi.
TPE’nin belirlemiş olduğu kararlara uyan her firmanın belirtilen kriterler dâhilinde üretim yapabileceğini belirten Konukoğlu, “Coğrafi işaretlerden menşe adları, sicilde belirtilen coğrafi bölgede faaliyet gösteren üreticiler tarafından, sicilde belirtilen ürünlerin üzerlerinde veya ambalajlarında, bu ürünlerin sicilde gösterilen kalite, ün ve diğer özellikleri taşıması koşuluyla ticari olarak kullanılır. Mahreç işaretlerinin kullanımı için ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin sicilde belirtilen yöre, alan veya coğrafi bölge sınırları içinde yapılmış olması ve ürünün sicilde gösterilen kalite, ün ve diğer özellikleri taşıması şartı aranır.”şeklinde konuştu.
Tescil sistemi gereği ise Antep Baklavasının belirlenen özelliklerde üretilip üretilmediğinin denetlenmesinin de GSO tarafından yapıldığını ifade eden Konukoğlu son olarak, “Buna göre her yıl Esnaf Odaları ve TOBB ile yapılan yazışmalarla ülkemizde ‘Antep baklavası’ yaptığını beyan eden firmalar belirlenerek bu firmaların, tescil edilmiş kriterlere göre imalat yapmasının sağlanması gerekmektedir. En önemli geleneksel tatlılarımızın başında gelen Antep baklavasının, yöresel imalat özelliklerine göre üretiminin yapılarak kalitesinin korunmasının ve uluslararası tanınırlığının artırılması amaçlanmaktadır.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)