Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde kuraklık ve taban suyunun çekilmesi nedeniyle üründe yaşanan rekolte düşüklüğü, Antep fıstığı üreticilerini kara kara düşündürüyor.
Urfa bölgesindeki üreticilerin çoğunun, Antep fıstığı ile geçimini sağladığını belirten Ahmet Yeşilbaş, yaşanan kuraklık nedeniyle ne yapacaklarını bilemez halde olduklarını söyledi.
Yeşilbaş, “Yetersiz yağışlar nedeniyle fıstık mahsulümüzün çoğu yanmış durumda. Tarlama 3 kez sondaj vurdum. İlk sondajda 87 metre derinlikten gelen su 11 dakika kadar aktı. İkinci sondajda çıkan su da kurudu. Son olarak 4 ay önce 120 metre derinliğinde üçüncü sondajı vurmak zorunda kaldım. O kuyudan da bir saate yakın su geldi. Tankerlerle sulamaya çalıştık ancak yeterli gelmedi.” dedi.
Bu sorunun sadece Birecik ile sınırlı olmadığını söyleyen Yeşilbaş, “Gaziantep ve Nizip’in değişik bölgelerinde de bu sıkıntı var ama hava sıcaklığı bu bölgelerde daha yüksek olduğundan ve yağmurların yetersiz olmasından kaynaklanan sıkıntılar Birecik’te daha belirgin bir şekilde hissediliyor.” diye belirtti.
20 yıl öncesine kadar bu bölgelerin üzüm tarlalarıyla meşhur olduğunu hatırlatan Yeşilbaş, yer altı sularının çekilmesi ve yetersiz yağışlardan ötürü üzüm yetiştiriciliğini de bitirdiğini söyledi.
“Bilinçsiz sulamayla birlikte taban suları 80 ile 100 metreye kadar düşmüş durumda”
“Fıstık ağaçlarının bu halde olması sadece bu yılı etkilemekle kalmıyor. Fıstığın ilk evresi olarak bilinen karagözlerin hepsi gitmiş durumda. Gelecek yılın mahsulleri de tehlike altında.” diyen Yeşilbaş şöyle konuştu: “Yeterli yağış olmamasından dolayı maddiyeti iyi olanlar ve kuyu suları bereketli olanlar alttan damlama sistemiyle bu sorunu aşıyorlar ama orta gelirli ve tarlalarında su bulunmayan çiftçilerin ise mahsullerinin yarıya yakını yandı. Bu bölgelerde fıstıklarını sulayan kesim ise yüzde 5 civarındadır. Tarlalarda 25 ile 30 metre arasında su çıkıyordu. Bilinçsiz sulamayla birlikte taban suları 80 ile 100 metreye kadar düşmüş durumda.”
“Fıstık ağaçlarını söküp yerine başka ağaçlar dikme durumunda kalabiliriz”
Çukurova bölgesinde sulama projelerine çok önem verildiğini dile getiren Yeşilbaş, “Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi Antep Fıstığının deposudur. Yetkililerden isteğimiz bir an önce sulama projelerini hayata geçirmeleridir. Bu konuyla ilgili proje olduğu söyleniyor ama 6 yıldır söylentiden ibaret olarak kalmakta. İnşallah bu var olduğu söylenen proje hayata geçirilir. Aksi takdirde bizi daha kötü günler bekliyor. Fıstık ağaçlarını söküp yerine başka ağaçlar dikme durumunda kalabiliriz. İnşallah buralara da sular getirilir fıstıklarımızı kurtarabiliriz.” diye konuştu. (Bahattin Coşkunkan- İLKHA)