Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde “yeşil altın” olarak nitelendirilen Antep fıstığı hasadı için üreticiler geri sayıma başladı.
Gastronomi şehri Gaziantep'te fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri Antep fıstığında baklavalık “boz” fıstığın toplanmasıyla başlayan hasat “kırmızı ben” hasadı ile devam ediyor.
Yüksek getirisinden dolayı çiftçilerin en gözde ürünü arasında yer alan Antep fıstığında bu yıl “yok yılı” nedeniyle rekolte geçen yıla göre yüzde 50 oranında az olması bekleniyor.
bu yıl periyodisiteye (meyve tür ve çeşitlerinin bir yıl meyve verip, ertesi yıl vermemesi ya da çok az vermesi) bağlı olarak geçen yıla göre 3'te bir oranında rekoltenin beklendiği Antep fıstığında hasat için hazırlıklar tamamlandı.
Kalitesiyle üreticisinin yüzünü güldüren Antep fıstığının hasadı "boz" olarak adlandırılan ve baklavanın yanı sıra tatlı çeşitlerinde kullanılan fıstığın hasadına önümüzdeki hafta başlanacak.
Hasadın yoğun olarak yapıldığı Oğuzeli ve Karkamış ilçesinde fıstık üreticileri, hummalı bir çalışma ile hasada hazırlanıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Ziraat Mühendisi Kenan Seçkin, Antep fıstığında hasadın 1 Ağustos’tan itibaren başlayacağını söyledi.
bu sezon “yok yılı” nedeniyle düşük rekolte beklenen Antep fıstığının ilk mahsulü olan “boz iç” fıstıkta üreticileri hasat telaşının sardığını belirten Seçkin, toplanan ilk fıstığın genellikle baklava, tatlı çeşitleri ve çikolatada kullanıldığını ifade etti.
Seçkin, “boz” fıstık hasadı ile başlayan hasat sezonunun daha sonra ise “kırmızı beng” fıstık hasadı ile devam ettiğini bildirdi.
Tüm işlemlerin eylül ayına kadar devam edeceğini belirten Seçkin, Antep fıstığında bir sene “var yılı” bir yılda “yok yılı”nı geçirdiğini ve bu yıl “yok yılı” olduğunu ifade etti.
“Antep fıstığı iki dönemde hasat ediliyor”
Antep fıstığının kullanım amacına göre farklı dönemlerde hasat edildiğini belirten Seçkin, önümüzdeki günlerde “boz” olarak adlandırılan ve baklavada kullanılan fıstığın hasadına başlanacağını bildirerek, “Antep fıstığı hasadı başlıyor. Antep fıstığı iki dönemde hasat ediliyor. İlk olarak ‘yeşil iç’ dediğimiz yani ‘boz iç’ Antep fıstığı hasadı başlayacak. ‘Boz iç’ fıstığın yeşil rengini kazandığı dönemde hasat edilir. Bu fıstık genellikle baklavada kullanılıyor. Daha sonra ise ‘kırmızı beng’ hasadı başlar, bu fıstıkta kuruyemiş ve çikolata sektöründe kullanılır.” dedi.
“1 Ağustos’tan itibaren hasat başlayacak”
1 Ağustos’tan itibaren Antep fıstığı hasadının başlayacağını bildiren Seçkin, “Normalde Antep fıstığı hasadı 10 Ağustos’ta başlar. Fakat bazı erkenci fıstık çeşitlerimiz nedeniyle bu sene ise ağustos ayının başında başlayacak. Çiftçilerimiz Antep fıstığı için hasada hazırlanıyor. İnşallah 1 Ağustos’tan itibaren hasat başlayacak.” ifadelerini kullandı.
“Bu sene Antep fıstığı fiyatları biraz yüksek olacak”
Bu sene Antep fıstığında “yok yılı” olduğunu belirten Seçkin, “Antep fıstığında bir yıl ‘var yılı’ bir yılda ‘yok yılı’dır. ‘Yok yılı’nda da Antep fıstığı olur ama ‘var yılı’na göre ise rekolte yarı yarıya olur. Bu sene Antep fıstığı fiyatları biraz yüksek olacaktır. Bu da çiftçinin beklentisini bir kat daha arttırıyor. Antep fıstığı bizim bölgemizin ana geçim kaynaklarından birisidir. Gaziantep'in tarımını ele aldığımızda yüzde 70’i dikili tarımdır. Bunun da büyük bir kısmını Antep fıstığı oluşturuyor.” şeklinde konuştu.
Antep fıstığı hasadı için tüm hazırlıkların yapıldığını bildiren Seçkin, fıstık üreticilerinin hasat için gün saydığını ve üreticilerin hasada hazır olduğunu ifade etti.
“Rekolte açıklama yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığındadır”
Seçkin, “yok yılı”ndan dolayı rekoltenin düşük olacağını belirterek, “Rekolte geçen yıllara göre düşük. geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı 280 bin ton rekolte açıkladı ve değişik STK’lar 500 bin tona kadar rekolte açıkladılar. Ama doğru olan Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı rakamdır. Çünkü rekolte açıklama yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığındadır. Bu yılın rekoltesi ise geçen yılın yüzde 40-50 oranı arasındadır.” diye konuştu.
Antep fıstığında toprak altı damla sulamayla verimin ve tasarrufun arttığına dikkat çeken Seçkin, her geçen yıl rekoltenin daha da arttığını anımsattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle birçok bölgede çok hızlı bir şekilde Antep fıstığında sulu tarıma geçildiğine işaret eden Seçkin, Antep fıstığında periyodisite sorununun ortadan kaldırılması, rekoltenin artırılması ve kuraklığın önüne geçilmesi için sulu tarıma geçilmesinin önemine de dikkat çekti.
Seçkin, Antep fıstığı fiyatlarının ise normal seviyede olduğunu belirtti.