Antik eserlere çocuk yaşlarından itibaren ilgi duymaya başladığını ve daha sonra geçimini bu işle sağladığını belirten Vakkas Taşkıranlı, antika eserlere olan ilginin azaldığını söyledi.
Gaziantep’in Şahinbey ilçesindeki Tarihi Millet Hanı’nda antika eşyaların alım-satımını yapan antikacı Vakkas Taşkıranlı, bir zamanlar tarihi eserlere büyük önem veren Gaziantep halkının son zamanlarda bu ilgisinin azaldığını bu nedenle kentteki antikacıların zor günler geçirdiğini ifade etti.
53 yıldır tarihi önemi olan eşyaları ve antikaları satarak geçinen Taşkıranlı, antikacılık yaptığı yıllarda elde ettiği tarihi eserleri Gaziantep Müzesi ile çeşitli müzelere kazandırdı.
Türkiye’nin her bölgesinden topladığı eski antika eserlerini dükkânında bir araya getirdiğini belirten Taşkıranlı, "Yılda 2-3 defa Türkiye’de tura çıkıyorum. Buradaki malları da dışarıdan getirdim. Burada çoğunlukla Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kalan eserler var. Zaten diğerleri yasak. Bizde genelde yasal olan eserler var. Ben bu işe 7 yaşında başladım, şu an 60 yaşındayım. Yani 53 yıldır bu işi yapıyorum. Tabi arada bıraktığım dönem de oldu. 3-5 sene ara verdikten sonra tekrar başladım." ifadelerini kullandı.
Gaziantep’te antika eserlere ilginin azalmasından yakınan Taşkıranlı, "Gaziantep’te antika eserlere ilgi yok. Ancak buraya yabancı turist gelirse onlara satıyoruz. Gaziantepliler, gelip buradan hiçbir şey almıyor. Antep kültürüne sahip çıkmıyor. Başka şehirlerde Antep’ten daha küçük olan şehirlerde kendi kültürlerine sahip çıkıyorlar." şeklinde konuştu.
İstanbul’un Fethini yansıttığı ve Osmanlı döneminden kalan bir tepsiyi Fetih yıl dönümünde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na hediye edeceğini söyleyen Taşkıranlı, "Bu orijinal Osmanlı eseridir. Bende İstanbul’un Fethini üzerine işliyorum. İstanbul’un Fetih tarihine yetiştireceğim. Bunu bitirip İstanbul Belediye Başkanı'na hediye edeceğim." diye konuştu.
İLKHA