Apple ile Samsung arasında yıllardır devam eden patent davalarında yeni bir gelişme yaşandı. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ICT), Samsung’un Apple’a ait patentleri ihlal ettiği gerekçesiyle bazı ürünlerinin ithal edilmesini yasakladı. İhlal edilen patentlerin, iPhone'a ait olduğu belirtildi.
ABD’li elektronik devi Apple, en büyük rakibi Samsung’a karşı kendi evinde verdiği yasal mücadeleyi sürdürüyor. Ağustos 2012’de Güney Koreli elektronik devine karşı 1 miyar dolarlık tazminat davası kazanan Apple, bu sefer de rakibinin bazı ürünlerinin ABD’ye ithaline yasak getirtmeyi başardı.
ICT’den çıkan karar kapsamında, Samsung’un bazı ürünlerinde Apple teknolojisi yasa dışı olarak kullandığı belirtildi. ICT, bazı Samsung ürünlerine yasak getirilme kararı verse de, Apple’ın yaptığı dört diğer itirazı reddetti. Karar sonrasında hangi ürünlere yönelik nasıl bir yasak geleceği henüz belirlenmedi.
Uzun süredir Samsung ürünlerine ABD’de yasak getirmeye çalışan Apple, iPhone’a ait patentler üzerinden bir zafer kazanmayı başardı.
SAMSUNG İTİRAZ ETTİ
Apple’ı temsil eden Washington merkezli hukuk şirketi WilmerHale avukatı William Lee, “Apple, devrimsel bir cihaz geliştirmek için beş yılda beş milyar dolar harcadı... Samsung ise ‘biz bunu kolayca kopyalarız’ dedi. Ürünü piyasaya sunmak için üç ay harcadılar” ifadesini kullandı.
Samsung’un avukarı Kathleen Sullivan ise bir patent ihlali söz konusu ise ‘finansal zararı karşılayacak tazminatın daha uygun olacağını’ belirtti.
Apple, geçtiğimiz yıl California’da sonuçlanan patent davasında Samsung’dan 1 milyar dolar tazminat almaya hak kazanmıştı. Davaya bakan Yargıç Kucy Koh, 26 Samsung ürününde 6 Apple patentinin ihlal edildiğine karar vermiş ancak bu ürünlere satış yasağı getirilmesi talebini reddetmişti.
Samsung, davanın ardından temyize gitmiş ve Apple’ın kazanmasını sağlayan bazı kararları bozdurmuştu. Yine de iki şirket arasında arap saçına dönen kavgada karar değişmemişti.
Apple ve Samsung arasında Nisan 2011’de başlayan patent davaları, bugüne kadar Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralya’da toplam 9 ülkede davalara sahne oldu.