BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa’da Ar-Ge merkezi olan firma sayısını artırmak için çalışmalara başladı.
Ar-Ge merkezlerinin avantajlarının anlatıldığı bir toplantı düzenleyen BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Şener, Ar-Ge Merkezine sahip olan firmaların Ar-Ge indirimi, gelir vergisi stopaj teşviki, sigorta primi desteği alabileceğini, damga vergisi istisnasından yararlanabileceğini söyledi.
Bursa’da AR-GE merkezli firma sayısı artacak
Ar-Ge merkezi belgesi almak için gerekli olan Ar-Ge personeli çalıştırma zorunluluğunun 50’den 30’ü düşürüldüğünü belirten Şener, “Bursa’da Ar-Ge merkezi bulunan firma sayısının 23 olduğunu, yeni düzenlemeyle bu rakamın daha da artacağına inanıyoruz.” dedi. BTSO olarak Bursa genelinde Ar-Ge merkezi belgesi alabilecek firmaların tespit edilmesi ve Ar-Ge merkezi projesi hazırlamaya yönlendirilmesi amacıyla Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile işbirliği yaptıklarını anlatan Cüneyt Şener, “Bu kapsamda UÜ-TTO, firmalara Ar-Ge merkezi oluşturma danışmanlığı verecektir.” şeklinde konuştu.
Önemli indirimler var
Türkiye’de ileri teknoloji ürünlerinin ihracattaki payının yüksek olması gerektiğini dile getiren Şener, “Bu nedenle özel sektör eliyle gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetlerini artırmamız şart. Türkiye’nin 2023 hedeflerine Ar-Ge ve inovasyonla ulaşılabileceği unutulmamalıdır.” dedi. Ar-Ge Merkezine sahip olan firmaların Ar-Ge indirimi, gelir vergisi stopaj teşviki, sigorta primi desteği alabileceğini söyleyen Şener, damga vergisi istisnasından yararlanabileceğini de sözlerine ekledi.
“Türkiye’de 176 Ar-Ge merkezi var”
Toplantıda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Selvi Akdeniz, Ar-Ge konusundaki yatırımlar ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2008 yılından bu yana süren Ar-Ge merkezleri ve yatırımlarını anlatan Akdeniz, bakanlık olarak şu ana kadar 176 firmaya Ar-Ge belgesi verildiğini açıkladı. Firmalardaki Ar-Ge personeli sayısının 21 bin 500 olduğunu ifade eden Akdeniz, İstanbul’un 48 Ar-Ge merkezi ile ilk sırada yer aldığını ifade etti. Türkiye’de en fazla Ar-Ge merkezinin otomotiv sektöründe bulunduğunu belirten Akdeniz, bunu savunma sanayi, kimya ve yazılım sektörlerinin takip ettiğini kaydetti.
Türkiye’de 2008 yılında firmaların 400 milyon lira Ar-Ge harcaması gerçekleştirdiğini kaydeden Akdeniz, “Firmalar, 2009 yılında 1,1 milyar lira, 2010 yılında 1,5 milyar lira, 2011 yılında 1,9 milyar lira, 2012 yılında 2,4 milyar lira harcama gerçekleştirdi. Firmalarımız, toplamda ise 7,3 milyar liralık harcama yaptı. Bakanlık olarak firmalara 3 milyar lira vergi indirimi sağladık” diye konuştu.
Konuşmaların ardından toplantı, soru ve cevap şeklinde devam etti. (Zeki Aras-İLKHA)