Ülke genelinde 1 Aralık itibari ile zorunlu kış lastiği dönemi başladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlemeleri kapsamında 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında tüm ticari araçlarda kış lastiği kullanımı zorunluluğu bulunuyor.
Yolcu ve eşya taşımada kullanılan yabancı ve yerli plakalı araçların, bu tarihten itibaren kış lastiği takmalarının zorunlu hale gelmesiyle oto lastik bayilerinde hareketlilik oluştu.
Uygulamanın önemsenmesi gerektiğini belirten oto lastik bayii işletmecisi Orhan Emli, İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
"Kış lastiği, kullanıcılara güvenli sürüş sağlar"
Orhan Emli
Kış lastiği uygulamasının 1 Aralık itibari ile başladığını belirten Orhan Emli, "Bu uygulamanın yasal olarak başlamasından ziyade, insanın kendi güvenliğini kendisinin alması gerekmektedir. Değişkenlik gösteren hava koşullarında, sıcaklıklar eksi dereceye düştüğü zamanlarda kış lastiği, kullanıcılara güvenli sürüş sağlar. Bununla birlikte yol tutuşunu, fren mesafesini artırır. Tabi ki her şeyden önce can ve malımızı korur. Bu yüzden kış lastiği uygulaması önemlidir." dedi.
"Lastik ömrü iki şekilde tamamlanır"
Lastiklerin kontrollerinin kullanıcılar tarafından yapılması ve mutlaka uzmana danışılması tavsiyesinde bulunan Emli, "Baktırmadan önce lastiklerimizi kontrol etmemiz gerekmektedir. Çünkü tarihi dolmuş, eskimiş lastiklerde kış lastiği de olsa tamamıyla görevini yapamaz. Bu nedenle lastiğimizin sağlam, ömrünün geçmemiş olması gerekmektedir. Bu yüzden biz ve bizim gibi lastikçi arkadaşlardan destek alabilir, en azından bir fikir edinebilirler. Lastik ömrü iki şekilde tamamlanır. Birincisi belli bir kilometre aralığı vardır. Bizim iklim ve yol şartlarına göre 45 ya da 50 bin kilometre'yi tamamladığı zaman lastik kauçuğu genleşmeye başlar. Bu da haliyle yol tutuşu ve fren mesafesi hakimiyetini azaltır. Bir diğeri de yıl olarak doldurur ki bunda da bizim iklim şartlarına göre konuşacak olursak, iki veya üçüncü yıla girdiğimiz zaman lastiklerimizi değiştirmemiz gerekir. Bunlar sağlık olarak yapılması gerekenlerdir." şeklinde konuştu.
"Aracın en önemli ekipmanı lastiğidir"
Kış lastiği uygulamasına tüm sürücülerin mutlaka uyması tavsiyesinde bulunan Emli, şunları kaydetti:
"Şu ayrımı yapmamız gerekiyor: 'Kış lastiği, kar lastiği değildir. Bizim şehrimizde kar yağmayabilir ama bizim şehrimizde de yağmur yağıyor. Ya da belli bir derecenin altına düştüğü zaman kar lastiğinde bulunan vakumlar açılarak yol tutuşunu artırıyor. Bütün ülke genelinde kışı yaşayacağız, yaşıyoruz. Bu nedenle şehrimizde kar yağıp yağmaması önemli değil, bunu baz almadan şehrimizdeki kışa göre hareket etmemiz gerekir. Kendi malımızı ve canımızı korumak adına kış lastiklerimizi taktırmamız gerekir. Sonuçta hepimiz ailemizi ve sevdiklerimizi aracımıza bindirip uzun yollar yapabiliyoruz. İbreler 150-160 kilometreyi gördüğü zaman sizin aracınızdaki markanın, sanrufun, koltuk ısıtmasının hiçbir şeyin önemi kalmayacaktır. Sizi hayata bağlayan dört lastiktir. O yüzden aracın en önemli ekipmanı lastiğidir. Buna göre hareket etmemiz gerekiyor." (İLKHA)