Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Gönül: "Evlilik fıtrata atılan imzadır"

​İzmir'in Karabağlar Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) tarafından, "Evlilik" konulu bir seminer düzenlendi.

İzmir'in Karabağlar ilçesi Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) tarafından, düzenlenen seminerin bu ay ki konusu, "evlilik" oldu.

Program, İlahiyatçı Bilal Gülşahin'in okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Düzenlenen seminere konuşmacı olarak İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın ile Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Gönül katıldı.

Programda konuşan Yaşasın, insanların fıtri ihtiyaçlarını gidermesi anlamında gayr-i meşru yollara tevessül etmenin de yolunun açık olduğu bir dönemde yaşadıklarını vurgulayarak evliliğin önemine dikkat çekti.

Gönül ise evliliği zorlaştırmanın yerine kolaylaştırılmasına değinerek "Evin var mı yatın, katın ve araban var mı, banka da paran var mı?' diyoruz da 'Neden namazın var mı?' demiyoruz." ifadesini kullandı.

"Nafakasını temin etmekle alakalı bir problem olmadığı sürece evlilik vaciptir"

Programda, evlilik konusuna değinen İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın, "İnsanların fıtri ihtiyaçlarını gidermesi anlamında gayr-i meşru yollara tevessül etmenin de yolunun açık olduğu bir dönemde, evlilik hususunun tam olarak anlaşılmadığı ancak, İslami hassasiyetlere sahip olan insanlar ve nesilleri muhafaza etmekle mükellef olan kişiler olarak bizler, evliliğin ne kadar büyük bir anlam ifade ettiğini biliyoruz, ısrarla savunuyoruz ve muhafaza etmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Yaşasın, "Geçmiş dönemlerin sıkıntılarının hepsinin birikip de başımıza yağdığı bu dönemde, nafakasını temin etme ve sorumluluklarını alma hususu ile alakalı bir problem olmadığı sürece, evliliğin vacip olduğunu dile getirdi. En fazla ehemmiyet verdiğimiz hususlardan bir tanesi de buluğ çağından sonra çocuklarımızı takip etme, evlilikleri ile ilgili yardımcı olmaya çalışma ve bu sürecin asla ihmal edilmemesi gereken bir husus olduğunu dile getirdi." şeklinde konuştu.

"Evlilik fıtrata atılan imzadır"

Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Gönül ise "Acaba bu evlilik dediğimiz unsuru gerçekten formalite olarak mı yoksa keyfi, hevai bir şey olarak mı yoksa İslami anlamda bir insanlığı insan etme projesi olarak mı görüyoruz? Bu fıtrata atılan imzadır. Allah fıtratımıza imza atmış, biz, bu imzayı reddedemiyoruz ve alnımızdan da silemiyoruz. Müslüman ve gayr-i Müslim herkes evlilik hususunu mutlaka yerine getirmeye çalışıyor. Sadece mesele şu ki 'Buna nasıl bir meşruiyet verebiliriz?' diye sorulduğunda İslami hükümlere göre olunca diğer toplumlar da kendi hükümlerini belirliyorlar." diye konuştu.

Evlilik konusunda neden kolaylık sağlanmadığına değinen Gönül, sözlerine şu ifadelerle son verdi:

"Neden hazırlığınız neyse ve ne yapabiliyorsanız o kabulümüzdür' diyemiyoruz. Bizi, bunu söylemekten alıkoyan nedir?  Veya gelen gence, 'Evin var mı yatın, katın ve araban var mı, banka da paran var mı?' diyoruz da 'Neden namazın var mı?' demiyoruz. Çünkü ne tevekkülden yana sırtımız pek ne de bu konuda kolaylık sağlama da kalbimiz rahat değil."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

2024 siyer yarışması soru ve cevapları
2023 siyer yarışması soru ve cevapları
Siyer Yarışması kayıtları 100 binlere ulaştı
Nisanur dergisi ağustos sayısı, "Siyaset, Müslüman ve Kadın" başlığıyla çıktı
İnzar dergisi ağustos sayısında "Sapma" konusunu işledi