Arıcılara bin kovan “Kafkas Arısı” desteği

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde “Kafkas Arı Kolonisi Temini Projesi” kapsamında arıcılara arı dağıtımı yapıldı.

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde “Kafkas Arı Kolonisi Temini Projesi” kapsamında düzenlenen törenle arıcılara arı dağıtımı yapıldı.

Düzenlenen programa Kahta Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, Kahta İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can ve arı yetiştiricileri katıldı.

Kafkas Arı Kolonisi Temini Projesi kapsamında Kahtalı 30 arı yetiştiricisine bin kovan Kafkas Arısı desteği verildi.

Projenin yüzde 70’inin GAP İdaresi kaynaklı, yüzde 30’unun ise çiftçi destekli olduğu belirtilerek, toplamda 33 çiftçiye 30’ar kovan olmak üzere bin adet arı kovanı dağıtımı yapıldı.

“Doğal hayatın döngüsü için arıcılık çok önemli”

Kahtalı arıcıların, Kafkas Arısı projesi ile GAP İdaresi Başkanlığı tarafından verilen hibeden yararlandırarak ciddi bir katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Kahta İlçe Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, “GAP İdaresi Başkanlığı tarafından GAP Eylem Planı çerçevesinde İlçe Kaymakamlığı ile ilçe Tarım Müdürlüğü ortaklaşa hazırlanmış projeyi gerçekleştirmek amacıyla bir araya geldik. Projede Arıcılarımıza arılı kovan dağıtımı yapılacaktır. Bu projeyi 2015 yılında da yapmıştık. Buradaki arıcılarımızı GAP İdaresi Başkanlığı tarafından verilen hibeden yararlandırarak ciddi bir katkı sağlamıştık. Bu sene de yüzde 70 GAP İdaresi, yüzde otuz ise arıcılarımızın katkısıyla toplam 33 arıcımıza 360 bin TL civarında bir hibe desteği sağlanmış bulunmakta. İlçemiz hem hayvancılıkta hem de tarım da çok önemli bir noktada. İlçemiz, özellikle badem, nar ve zeytin başta olmak üzere önemli bir potansiyele sahip. Doğal hayatın döngüsü için arıcılık çok önemli.

“33 çiftçiye 30’ar kovan olmak üzere bin adet arılı kovan dağıtımını yaptık”

Kahta ilçesinin, iklim ve bitki florası bakımında arıcılığa çok elverişli olduğunu belirten Kahta İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can, arıcılığın gelişmesi için bu tür desteklerin yapıldığını söyledi.

Can, “Arıcılarımız için yaptığımız arıcılığı destekleme projemiz kabul edildi. Hazırladığımız projeye ödenek ayrıldı. Şu an projenin uygulama aşamasındayız. Arılı kovanlarımızın teminini yaptık. Çiftçilerimize arılı kovanları dağıtmak için buraya geldik. Her bir çiftçimize yaklaşık 30 tane arılı kovan vereceğiz. Bu proje yüzde 70 GAP İdaresi kaynaklı yüzde 30 ise çiftçi destekli olmak üzere toplam 33 çiftçiye 30’ar kovan olmak üzere bin adet arılı kovan dağıtımını yaptık. İlçemiz, iklim ve bitki florası bakımında arıcılığa çok elverişli. Arıcılığın gelişmesi için bu tür desteklerin yapılması gerekiyordu. Bu projenin gerçekleşmesinde bize katkı sunan TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’a, tüm birim ve kurum amirlerine teşekkür ediyorum” dedi.

“Arılarımızı araçlarımıza yükleyerek meralarımıza götüreceğiz”

Bu noktada da ovalarımız ve meralarımızdaki bitki örtüsünün arıcılığa elverişli olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı ilçe GAP ve ilçe tarım müdürlüğü ile birlikte hazırlanan proje kapsamında arıcılarımıza destek olmaya çalışıyoruz.” dedi.

GAP İdaresinden 30 adet arılı kovan almak için geldiklerini belirten arı yetiştiricilerinden Sami Yılmaz, “İnşallah akşam arılarımızı araçlarımıza yükleyerek meralarımıza götüreceğiz. Yapılan desteklerden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Arı projesi ile badem ürünlerinde de verimin artacağına dikkat çeken arı yetiştiricisi Mahmut Çelebi, “Arıcılıkla uğraşıyorum. Aynı zamanda badem bahçem de var. Bu arı projesinin sayesinde hem bademlerin verimi artacak hem de bir yan gelir olarak ekstra bir gelir gelecek. Bize bu arıları vererek katkıda bulunan Kahta Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya ve Kahta ilçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi