Diyarbakır'da, vefat eden hayırsever işadamı Hacı Ali Elbey'in çocukları, babalarının hayratına bir cami yaptırdı.
Merkez Kayapınar ilçesi Fırat Bulvarı 601'inci Sokak'ta 2 bin metrekare alan üzerine yapılan camide; Kur'an kursları, çocuklar için oyun grubu ve geniş avlusunda şadırvan ile kamelyalar bulunuyor.
Hacı Ali Elbey Camii, Cuma namazıyla beraber törenle ibadete açıldı. Açılışa 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, Diyarbakır Vali Vekili Ahmet Naci Helvacı, Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır ve vatandaşlar kaldı.
Açılışta bir konuşma yapan 22. Dönem TBMM Başkanı Arınç, Diyarbakır halkının dindar, hayra koşan insanlar olduğunu, Hazreti Muhammed'e olan sevgilerinden dolayı Mevlid etkinliklerinde meydanları doldurduğunu dile getirdi.
Diyarbakır'ın mayasının Müslümanlık olduğunu belirten Arınç, bu bölge ve ülkede yaşayan her insanla kendilerini kardeş yapanın İslam bağı olduğunu söyledi.
Diyarbakır'ın çok özel bir yeri olduğunu vurgulayan Arınç, "Biliyoruz ki 630'lu yıllarda daha Malazgirt bile yapılmamışken Müslümanlar geldiler Diyarbakır'ı ve Batman'ı fethettiler. Bugünkü Hazreti Süleyman Camii ve çevresindeki sadece bilinen sayısıyla 27 mübarek sahabenin de misafir olduğu yerlerden çok güzel izler bıraktılar. Diyarbakır'ın halkı da çok şükür imanlı, ibadetine düşkün, camilere saygılı ve cami hizmetlerinin yanında hayra koşan insanlardır." dedi.
Diyarbakır'da geçmişte Hazreti Muhammed'i anmak için düzenlenen etkinliklere atıfta bulunan Arınç, "Her yerde örnek vermişimdir. Özellikle Kutlu Doğum haftaları olduklarında derdim ki, bunun için sizin Diyarbakır'a gitmeniz lazım. Çünkü Diyarbakır'da sabah bir haber, şehri dolaşsa, 'Peygamberimiz için ikindi namazından sonra filan yerde toplanacağız' deseler, on binlerce Resulullah sevgilisi koşarlar meydanlara, Peygambere hürmet için toplanırlar. Bunu başka hiçbir şekilde göremezsiniz. Böyle bir toplantı yapmak için bir önceden ilanlar yapmak lazım. Burada bir ses yeter. Resulullah Efendimiz'in ismi geçtiği zaman Peygamber'in dostları, Diyarbakır meydanlarını doldurur. Parti, genç-yaşlı, kadın-erkek fark etmez, hepsi Peygamberimize muhabbetini gösterir." diye konuştu.
Kentteki tarihi Ulucami'nin büyük mescitlerden biri olduğunu belirten Arınç, "İslam âlemi için Paşa Camii ve diğer yerler de böyledir. Diyarbakır'ın her karışında bin yıl öncesinin, belki daha fazla İslam'a ait mühürleri ve işaretleri vardır. Şüphesiz son zamanlarda da çok camiler yapılmış olabilir ama bu bölgede Kayapınar bölgesinde gerçekten camiye ihtiyaç vardı." ifadelerini kullandı.
İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır ise sahabeleri ve âlimleriyle Diyarbakır'ın asıl mayasının iman olduğunu söyledi.
Bu tür hayırlı işlerin gizli olması yönünde bir görüş olduğunu hatırlatan Karabayır, bu görüşlere karşı "Mutlaka Allah sizin amellerinizi görecektir, Resul'ü ve müminler de görecektir. Siz âlemlerin Rabbi olan Allah'a döndürüleceksiniz ve o da size yaptıklarınızdan dolayı sizi mükâfatlandıracak veya cezalandıracaktır." ayetini delil olarak sundu.
Karabayır, "Hacı Ali Elbey amcamız ve onun hayırlı evlatlarının yaptıkları bu güzel ameli gördükçe şahitlik ediyoruz. Ruhu şad olsun, makamı cennet olsun. Böyle güzel bir sadaka-i cariye bıraktılar. İnşallah bu ezanlar onun ruhunu şad eylesin. Bütün insanlar da bilsinler ki, Diyarbakır'ın esas temeli, esas mayası imandır. Öyle güzel bir cami yapılmış ki, caminin altında hafızlık yapacak kurslarımız var, 4-6 yaş Kur'an kursumuz var. Buzdolabına kadar düşünmüşler. Selahaddin-i Eyyubîler, Abdurrahman-ı Aktepeler, Seyday-ı Tahirler, Seyday-ı Cezeriler olacağına inandığımız yeni nesil yetişecek inşallah. Biz istiyoruz ki, bu güzel amel örnek olsun. Allah, 'eğer yarışacaksanız işte böyle hayırlı bir iş için yarışın' diye buyuruyor." dedi.
Cuma namazının ardından cami cemaatine tatlı ikram edildi.
İLKHA