BİNGÖL - Son zamanlarda uyuşturucu ve zararlı madde kullanımının artığını ifade eden Sosyolog Vahit Eser, engelleyici tedbirler alınmaması durumunda vahim neticeler olacağı uyarısında bulundu.
‘’İnsanları en fazla değişime uğratan şey arkadaş çevresidir’’
Bahar ayının yaklaşmasıyla birlikte özellikle açık alanlarda gençlerin bir araya gelerek arkadaşlarıyla birlikte tiner, uyuşturucu gibi zararlı maddeler kullandıklarını belirten Eser, ‘’Bu gibi insanlar, hem kendilerine hem de çevrelerine zarar vermektedirler. Bir araya gelerek, ‘Bu sorunu nasıl ortadan kaldıracağız? Bize neler düşüyor?’ Bu sorunları ele alıp, bir an önce çözüme kavuşturmamız gerekiyor’’ dedi.
Eser, ‘’Yıllarca düşünüyoruz. Biz bu görevi hep polisiye tedbirlerle yürütmeye çalışırken bunun önüne geçemedik. Ne uyuşturucu pazarlamasının önüne geçebildik, ne yetiştiriciliğin önüne geçebildik, ne de kullanımın önüne geçebildik. Bu noktada devlet yıllarca milyar dolarlarını harcadı, ama bunun önüne geçemedi ise, mevcut yöntemin değişmesinde fayda görüyorum. Bilelim ki, insanları en fazla değişime uğratan şey arkadaş çevresidir’’ ifadelerini kullandı.
‘’Kötülük odakları gençleri kendi ağına almakta, hayatlarını mahvetmektedir’’
Gençleri bu kötülük odaklarına sokanların arkadaş çevresi olduğunu ifade eden Eser, ‘’Birileri bu kötülüğe müptela olduktan sonra ister ki, arkadaşları da kullansın. En basitinden sigara kullanmak isteyen bir insan, yanında sigara kullanmak istemeyen bir arkadaşla bulunmak istemez. Uyuşturucu kullanmak isteyen bir genç ise, yanında uyuşturucu kullanmak isteyen, arzulayan bir genç ister. Bu noktada da özellikle arkadaş çevresi itibari ile bu gençleri kendi ağına almakta, hayatlarını mahvetmektedir’’ dedi.
‘’Âlimler, eğitimciler ve sivil toplum kuruluşları uyuşturucu ile mücadele etmeleri gerekir’’
Zararlı maddelerle mücadelede yeni bir yöntem belirlenmesi gerektiğini belirten Eser, “Bunun da sivil inisiyatifli olması lazım. Burada bütün sivil toplum kuruluşlarının, din âlimlerinin, eğitimcilerin birleşerek bir sivil toplum kuruluşu adı altında toplanıp uyuşturucu ile mücadele etmeleri gerekir. Bu noktada birleşen kişiler kendilerine bir misyon belirlesinler, arkadaşlar edinsinler, gönüllü dernek görevlisi tayin edilsinler. Bu gönüllü dernek üyeleri ise, uyuşturucu kullanan gençleri hangi odakta, hangi noktada, hangi karanlık mahzende bu işi yapıyorsa, o ortamları tespit edip bu gençlere ulaşsınlar. Bunları öncelikli olarak arkadaş edinsinler. Arkadaş edindikten sonra mutlaka bir rehabilite çalışması sonucunda bu gençleri bu bataklıktan kurtaralım” şeklinde konuştu.(Nihat Kanat-Salih Torak- İLKHA)