Havaların soğumasıyla akaryakıt, elektrik ve birçok ürüne zam gelmesi gözleri kış aylarının vazgeçilmezi mandalina, portakal, nar ve elmaya çevirdi.
Son zamanlarda mazot, gübre ve birçok ürüne yapılan zamlardan dolayı sebze ve meyvelerde maliyetin arttığını ifade eden esnaf, geçtiğimiz yıllara oranla sebze ve meyveye talebin azaldığını belirtti.
Geçen sene mandalinanın kilosunu 2 ila 2 buçuk, elmanın da kilosunu 2 buçuk ila 4 lira arasında sattıklarını ve bir liraya aldıkları meyve kasasının fiyatının 4 liraya yükseldiğini dile getiren esnaf; mazot, kasa, ambalaj gibi maliyetlerin iki katından fazla arttığını anlattı.
Artan maliyetler nedeniyle halkın tüketmesi gereken ürünleri istedikleri gibi tüketemediklerini belirten esnaf, bu nedenle ürünlerinin ellerinde kaldığını ifade etti.
Mazot, gübre ve diğer maliyetlerin düşürülmesi durumunda piyasanın rahatlayacağını vurgulayan komisyoncu esnafı, aksi halde çiftçinin ürün ekmeyecek duruma geleceğini kaydetti.
“Fiyatlar çok yüksek değil”
Genel olarak piyasada bir durgunluğun olduğunu dile getiren komisyoncu esnafı Mehmet Salih Demir, “Bunun sebebi sadece artan fiyatlar değil. Pandemiden dolayı millette bir durgunluk var. Bu sene sebze ve meyve fiyatları geçen seneye göre çok yüksek değil. Geçen sene bir lira civarında aldığımız kasaları şu anda 4 liraya alıyoruz. Artan maliyetlerden dolayı fiyatlara biraz yansıma var.” dedi.
“Ürün çok, maliyet yüksek”
Artan maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini belirten Demir, “Yükselen sebze ve meyveler ise sezonuna ve üretimine göre değişiyor. İhracat olunca bazı kalemler yükselebiliyor. Şu anda Batman Halinde mandalinanın kilosu 2 ila 2 buçuk lira, elma fiyatı 2 buçuk ila 4 lira arasında satılıyor. Bu da yüksek bir fiyat değil. Tabi başka yerlerde fiyatlar değişiyor olabilir. Fiyatların artmasındaki en büyük sebep ise mazot, ambalaj ve sepet fiyatlarındaki artıştır. Çiftçi, mazot, gübre ve işçi parası derken haliyle fiyatlara yansıyor. Sebze meyve veriminde şu anda bir sıkıntı yok ve bir bollukta var diyebiliriz. Ürünlerde sadece sezon sonlarında biraz azalma oluyor, onun dışında bir sıkıntı yok. Hükümetten artan mazot fiyatlarının ve tarım giderindeki maliyetlerinin düşürülmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“Maliyet yüksek olunca satışlar azaldı”
Sebze ve meyve satışlarının artan maliyetlerden dolayı düştüğünü ifade eden bir diğer komisyoncu esnafı Ahmet Yılmaz, “Her gün kira, mazot fiyatları arttığı gibi gübre fiyatları 3’e, elektrik ikiye katlanmış durumda. Çiftçi ürününü ne kadara satsa da zarar ediyor. Geçen seneye göre A’dan Z’ye her şeyin fiyatı iki katı arttı. Şu anda burada sattığımız ürünlerin geneli zararına gidiyor. Bir ton patatesin bize maliyeti 2 bin 900 lira, haldeki satış fiyatı ise 3 bin lira. Bugün bize bir tır patates geldi ama daha bir ton bile satamadım. Maliyetler aşırı yükselmiş durumda. Çuval pahalı, işçilik pahalı, kiralar yüksek, dolar almış başını gidiyor. Şu anda gübre, elektrik, ilaç fiyatları geri çekilse maliyet haliyle düşer. Maliyet düştü mü üretici kazanır. Artan fiyatlar böyle giderse çiftçi seneye bir şey ekemez duruma gelir. Çiftçi de biz de sattığımız ürünün fiyatından memnun değiliz.” ifadelerini kullandı.
“Fiyat artışı maliyetlerden kaynaklanmaktadır”
Fiyat artışlarının kendilerine kötü yansıdığını belirten komisyoncu esnafı Veysel Direk ise şunları söyledi:
“Limonun fiyatı geçen sene ile bu senede aynı. Geçen sene boş limon kasasını bir liradan alıyordum ama şu anda 3-4 liraya alıyorum. Maliyetlerin artması ürünlere yansıyınca ürün satışlarında sorun yaşadığımız için zarar ediyoruz. Bu sene ile geçen sene arasında sebze ve meyve fiyatlarında büyük bir fiyat farkı yok, sadece ithalat ve ihracat zamanlarında biraz oynama oluyor. Genelde fiyatlar geçen sene ile aynı. Bazı artışlar da maliyetlerden kaynaklanmaktadır. Şu anda hem biz hem de çiftçiler artan maliyetlerden dolayı mağduruz. Yetkililerden talebimiz artan gübre, mazot ve diğer maliyetleri düşürmesidir.”