Asansörlerin periyodik bakımlarının her ay yapılması zorunludur

Yeni asansör yönetmeliğiyle birlikte asansörlerin yeşil etiketi olmadıktan sonra kullanıma açılamayacağını belirten yetkili firmalar, bu nedenle asansörlerin periyodik bakımlarının yapılmasının zorunlu olduğunu belirtiyor.

Asansörlerin daha güvenli ve konforlu bir şekilde kullanımını sağlamayı amaçlayan Asansör Bakım, İşletme ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği 24 Haziran 2015 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, 2012 yılında başlayan süreçte yaşanan bazı aksaklıkların giderilmesi yönünde adımlar atıldı ve asansörlerin bakım ve muayenelerinde yeni bir dönem başlamış oldu.

Buna göre periyodik bakımları her ay yapılmayan ya da sarı veya kırmızı etiketle işaretlenen asansörlerin kusurlarının giderilmemesi halinde tutanak tutuluyor, sonrasında belediye tarafından mühürlenerek kapatma işlemi uygulanıyor.

Asansörlerin aylık bakımlarının yapılması, güvenlik kabin kapılarının önemi, denetimlerin yetersiz olmasıyla ilgili uyarı ve değerlendirmelerde bulunan yetkili firma sahiplerinden Haşim Daş, asansörlerin periyodik bakımlarının her ay yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

"Bilinen firmaların yaptığı bakımlarda, firmanın sorumluğu var"

Diyarbakır’da faaliyet gösteren 40 civarında yetkili firma olduğunu belirten Daş, “Elliye yakın firma da yetkisi olmadığı halde bu işi yapıyor. Bunların dışında, merdiven altı dediğimiz 'çantacı' sayısı ise 100 civarında. Bilinen bir firma ile bu işlem yapıldığı zaman, firmanın belli bir sorumluğu var. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olduğumuz için yaptığımız işi düzgün yapmak zorundayız çünkü denetleniyoruz.  En küçük bir kural ihlalinde 4 bin TL ceza alıyoruz. Asansörlerin güvenli olabilmesi için belli bazı standartlar var. Örneğin asansörde kalan biri için alınması gereken tedbirler var. Bu işte standartlara uygun hareket edildiğinde kazalara karşı büyük ölçüde önlem alınmış oluyor. Ama bunu yetkili olmayanlara yaptırdığınız zaman istenmeyen durumlarla karşılaşabiliyorsunuz.” dedi.

"Asansörlerin bakımı konusunda halkımız yeteri kadar duyarlı değil"

Diyarbakır’da resmi rakamlara göre 13 bin 500 civarında asansör olduğunu ifade eden Daş, şunları kaydetti:

"Bizim tahminlerimize göre 20 bin civarında asansör var. Normal koşullarda her asansörün ayda bir defa periyodik bakımının yapılması gerekir. Bu periyodik bakımları yapmayan veya yaptırmayan binalar var. Bu nedenle zaman zaman ölümcül kazalar ve yaralanmalar meydana geliyor. 2012 yılında bakım işletme yönetmeliği yayınlandı. Asansör bulunan her yapıda asansörlerin yıllık periyodik muayenelerinin, A tipi muayene kuruluşları ve belediyeler tarafından protokolle yaptırılma zorunluğu getirildi. İlimizde yapılan kontrol ve denetimlerde 6 bin asansör kontrolden geçti ve bunların bir bölümü kırmızı etiket aldı. Devamında gerekli bakımları yapıldı ve kırmızı olan etiketleri sarı ya da yeşile çevrildi. Yapılan bu denetimler sayesinde asansörler bir önceki yıla göre yüzde 60 oranında iyileştirilmiş oldu. Bu konuda hala eksikliklerimiz var ve halkımız bu konuda duyarlı değil. Asansörlerinin periyodik bakımını yaptırmaktan kaçınıyorlar.”

Asansörde, kabin güvenlik kapısının olmasının önemine de değinen Daş, “Diyarbakır’da yapılan denetim sonucunda çoğu asansörün kabin güvenlik kapısının olmadığı tespit edildi. Bu asansörlere, eksikliklerini tamamlamaları konusunda zorunluluk getirildi. Bu sayede kaza oranlarında çok büyük düşüşler oldu. Halkımızın asansörlerin bakımı konusunda duyarlı olmasını istiyoruz. Bireysel harcamalar konusunda gösterilmeyen hassasiyetin ortak kullanım alanlarındaki harcamalarda gösterilmesi bizi üzüyor. Bu konuda herkesin, elini taşın altına koyması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Asansörde mahsur kalınması durumunda zarar görme olayının imkânsız olduğuna dikkat çeken Daş, konuşmasına şöyle devam etti:

"İçeride kesinlikle havasız kalınmaz, çünkü sistem dışarıdan tamamen izole edilmiş değil. Ayrıca her asansörün havalandırma sistemi var. Sadece içerisi kalabalıksa ve hava sıcaksa sıcaktan etkilenebilirler. Normal koşullarda asansörlerde aşırı yük sistemi var. Bu zorunludur, biz asansörleri tasarlarken kişi başı 75 kiloyu baz alıyoruz. Belirlenen yük fazla olursa, asansör devre dışı kalır, çalışmaz. Yetkili olmayan firmalar bu tür konuları pek dikkate almıyor.”

İLKHA





















Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri

Fermuar sistemi ile yaşama yol ver!
Peygamber Sevdalıları: Gazze siyonist şer ittifakının hile, sahtekarlık ve vahşiliğini ifşa etmiştir
Diyarbakır Kurşunlu Camiinde cuma namazı esnasında yangın paniği
Diyarbakır'daki Mehmet Ümit Balcı Camisi hayırseverlerin yardımını bekliyor
İslami değerlere yapılan saldırılar organizeli çalışmalardır