"Asıl engellilik fiziki değil kalbi engelliliktir"

Gaziantep'te düzenlenen "Engellilik ve Din" panelinde, asıl engelliliğin fiziki değil kalbi engellilik olduğu belirtildi.

Gaziantep'te İl Müftülüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi tarafından düzenlenen "Engellilik ve Din" panelinde, engellilerin sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerileri konuşuldu.

İl Müftülüğünün konferans salonunda düzenlenen panele Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, İl Müftüsü Ahmet Çelik, müftü yardımcıları, ilçe müftüleri ile engelliler katıldı.

Engellilerin ilgi gösterdiği program, görme engelli bir öğrencinin Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Uyumaz, bu tür programların desteklenmesi ve engellilere yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini söyledi.

Hz. Muhammed ile görme engelli sahabe Abdullah bin Ümmü Mektum arasında geçen olayı anlatan Uyumaz, "Her şeyi yaratan ve kainatın sahibi olan Allah en sevdiği kuluna bu hareket için mesaj gönderiyor. Abese süresi o zaman nazil oluyor. Bu ayetten sonra peygamber efendimiz Abdullah bin Ümmü Mektum'un koluna giriyor, kendisine ikramlarda bulunuyor ve sorularına cevap veriyor. Ama dinimizin yüceliğine de bakalım. Bu aynı zamanda bütün engelli kardeşlerimize dinimizin bin 400 yıldan beri bakışı, Allah'ın bize emridir. Engelli bir kardeşimiz olduğu zaman değil yüzümüzü çevirmek, ona gayet güzel bir şekilde davranacağız." dedi.

İslam'ın barış ve kardeşlik dini olduğunu belirten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Şahin de herkesin bu dünyada bir şekilde imtihana tabi tutulduğunu ifade etti.

Engellilerin hem dünyada hem de ahirette bu cefa ve eziyetlerinin mükafatını göreceklerini dile getiren Şahin, şunları söyledi: "Gönüllerdeki ve zihinlerdeki engeller kalktığı zaman dünya daha yaşanır olacak. Bu şehrin belediye başkanı olarak üzerimde bir vebal ve sorumluluk var. Önümüzde ebedi bir hayat var. Bir de geçici hayat. Biz diyoruz ki bizim ebedi hayata hazırlanmamız için bu hayatı güzelleştirmemiz lazım. Bu hayattaki zorlukları birbirimize yardımcı olup çözmemiz lazım. Hepimiz bir sınav halindeyiz. Parayla, makamla, engelle, engelsizlikle sınav oluyoruz. Bu sınavda size pozitif bir ayrımcılık var. Siz bu işi yaptığınız zaman sermayeyi çoğaltarak öbür tarafa gideceksiniz."

İl Müftüsü Çelik ise engelli insanın olmadığını, asıl engelliliğin insanın içinde ve fikrinde olduğunu belirtti. Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın insanlara hitap ettiğini ve bu insanlar arasında engelli ve engelsiz diye ayrımın olmadığına değinen Çelik, herkesin dini görevlerini yapması gerektiğini söyledi.

Panelden önce imamların işaret diliyle okuduğu Çanakkale türküsü izleyicilerin beğenisini topladı.

Program, Diyanet İşleri Başkanlığının (DİB) engellilerin ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için yapılan hizmetleri konu alan sinevizyon gösterimiyle devam etti.

Konuşmaların ardından Muammer Özbey moderetörlüğünde DİB Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanı Abdurrahman Han, İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay, İl Müftüsü Çelik ve Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva'nın engellileri konu alan birer konuşma yaptığı panele geçildi.

Panelistler, yaptıkları konuşmaların ardından izleyicilerden gelen soruları yanıtladılar. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti