Kızıltepe İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 13 Eylül'de alınan karara göre, "Halk Sağlığının Korunması ve başta Covid-19 olarak bulaşıcı hastalıkların yayılmasının engellenmesi" amacı ile ilçeye bağlı Yedikardeş, Soğanlı, Uluköy, Yüceli, Ayaz, Tuzla, Erdem, Karaman ve Alipaşa mahallelerinde 10 gün boyunca karantina uygulanacağı duyurulmuştu.
Bölge insanının ziyaret amaçlı uğrak yerlerinden biri olan Yeşil Ğurs Vadisi, doğası, alabalık tesisleri, havuzları ve piknik alanlarıyla adından söz ettiren bir yer. 10 günlük karantina kararı alınan mahallelerin 9'u da Yeşil Ğurs Vadisi'nde bulunuyor.
Mahalle muhtarları, karantina uygulanan mahallelerde herhangi bir Coronavirus vakasının bulunmadığını, karantinanın tamamen aşılanma oranıyla alakalı olduğunu söyledi.
Bu kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlar, basında çıkan karantina haberlerinin kendilerine zarar verdiğini ve alınan bu kararın aşı olmaya zorlama olarak gördüklerini dile getirdi.
"Hiç vakanın bulunmadığı bir mahallede neden karantina kararı alınıyor?"
Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan Ayaz Mahallesi Muhtarı Mahmut Aslan, Ğurs Vadisi'nde toplamda 12 kırsal mahallenin bulunduğunu, 13 Eylül tarihi itibariyle de bu köylerden 9 tanesinde halkın aşı olma karşılığında mahallelere giriş-çıkışına izin verildiğini söyledi.
Karantina uygulanan mahalle muhtarlarıyla görüştüklerini ve bu mahallelerde Covid-19 vakalarının bulunmadığını dile getiren Aslan, "Biz aşıya karşı değiliz. Eğer bir yerde vaka sayılarının artışı sıkıntı oluyorsa o yer karantinaya alınabilir. Fakat hiç vaka olmayan bir yerde karantina uygulanıyorsa ve gerekçe olarak da aşılanma oranını yükseltmek için yapılıyorsa bu olmaz. Bizzat İl Sağlık Müdürüyle konuştum ve istatistiklere göre bu köylerde aşı oranlarının az olduğunu ve aşılanma sayısını artırmak için böyle bir karar aldıklarını söyledi." dedi.
"Karantina yüzünden herkes burada hastalık var sanıyor"
Alınan karardan mahalleli olarak zarar gördüklerini belirten Aslan, "Karantina uygulanan bölgede çok sayıda alabalık tesisi ve yüzme havuzu var. Karantina adı altında buranın giriş-çıkışlarının kontrol altına alınması bu bölge için çok kötü bir imaj. Bu karantina sonlandıktan sonra da buralara pek kimse gelmeyecek artık. Karantina yüzünden herkes burada hastalık var sanıyor. Ayrıca karantinayla birlikte buralarda bahçesi ve tarlası olup Kızıltepe'de ikamet edenler de kendi işlerinden oldular. Bu mahallelilerin uğrayacağı zararı kim telafi edecek?" ifadelerini kullandı.
"İnsanları aşı olmaya mecbur bırakma uygulamasını doğru bulmuyoruz"
Uygulanan karantinanın tamamen keyfi bir kararla alındığını iddia eden Aslan, "Ben bizzat buradaki yetkilileri aradım. Onları da artık Sağlık Bakanlığı'ndan mı sıkıştırıyorlar bilemiyorum. Niyetimiz birilerini suçlamak değil ama bu karardan tüm mahalleli zarar görüyor. Tekrar ediyorum; vaka olan köyde tedbir alınsın ama bizim mahallelerde olduğu gibi herhangi bir vakanın olmadığı yerlerde karantina kararı vererek insanları aşı yapmaya zorlamayı doğru bulmuyoruz." şeklinde konuştu.
"Aşı olmak istemeyenleri sopayla aşılatamayız"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aşı olmayanların zorlanmaması gerektiği yönündeki açıklamalarını hatırlatan Aslan, 9 mahallede uygulanan durumun tamamen aşı olmaya zorlama olduğunu belirterek şunları söyledi:
Görüştüğümüz yetkililer bize karantinadan kurtulmamız için aşılanma oranımızı yükseltmemiz gerektiğini söylüyorlar. Bu aşı zorla mı olacak? Geçenlerde aile hekimimiz köyde aşı çalışması yaptı ve sadece 6 kişi aşı oldu. Geri kalan aşısızları da sopayla aşılatamayız ki. Fakat bu uygulanan karantina bir sopadır. Bu kararla bize bir nevi, 'Ya aşı olacaksın ya da mahalleye giriş çıkış yasak' diyorlar. Yetkililer uğradığımız zararı göz ardı etmesinler, bu karardan vazgeçsinler.
Bölgede aşı oranlarının yükseltilmesinin ikna yoluyla olacağını vurgulayan Aslan, "Yetkililer, kamuoyuna 9 köyde uygulanan karantina kararının vaka nedeniyle değil, aşı oranıyla alakalı bir durumdan kaynaklandığını söylemeleri lazım." diye konuştu.
"Mahallemiz bu karar nedeniyle zarara uğruyor"
Alınan karantina kararının keyfi olduğunu dile getiren Erdem Mahallesi Muhtarı Remzi Çakır, mahallelerinin karantinaya alınmasının nedeninin vaka sayısındaki artış olmadığını, kararın nedeninin aşılanma oranının düşük olması olduğunu söyledi.
Çakır, "Bizim mahallemizde vaka hiç yok ve aşılanma oranı düşük. Mahallelerimizin karantinaya alınma sebebi aşı olanların sayısının düşük olmasındandır. Bu karantina ile halkı aşı olmaya zorluyorlar. Bu karar bize zarar veriyor. Çünkü mahallelilerimizin bir kısmı şehir merkezinde oturuyor fakat bağ ve bahçeleri buralardadır. Bu kişiler gelip bahçelerinde hasat yapamıyorlar şu anda." dedi.
Karantinaya alınan 9 mahalle sakinlerinin zor durumda olduğunu söyleyen Çakır, "İl Sağlık Müdürlüğü'nü aradık. Bize aşı sayımızın az olduğunu ve bu yüzden bu karantina kararını aldıklarını söylediler. Bilindiği gibi karantina uygulanan yerlere kimse gelmez. İnsanlar oraya bir daha gitmeye çekinir. Bu yüzden yetkililer bu karantina uygulamasını kaldırsınlar." ifadelerini kullandı.
"Bu 9 köyde herhangi bir vakanın bulunmaması Türkiye'ye örnek gösterilip takdir edilmeli"
Yeşil Ğurs Vadisi Tesisleri Başkanı ve karantinaya alınan Ayaz Mahallesi sakini Sabri Aslan, kendi mahallesinin de içinde bulunduğu 9 köyün 13 Eylül tarihi saat 17.00 itibariyle karantinaya alındığını hatırlattıktan sonra şunları söyledi:
Karantina kararı üzerine bu mahallelerin muhtarlarını aradık ve aradığımız mahallelerde herhangi bir ailenin bile virüs olmadığını öğrendik. Edindiğimiz bilgilere göre bu karantinanın; aşı oranlarının düşük olmasından dolayı uygulandığını öğrendik. Açıkçası bu durum bizim zorumuza gitti. Bu vadi; piknik alanlarıyla, sularıyla ve yeşil alanlarıyla bölge için bir şanstır. Ayrıca bu vadide bulunan 9 köyde herhangi bir vakanın bulunmaması aslında Türkiye'ye örnek gösterilmesi ve takdir edilmesi gerekiyor.
Verilen karantina kararını sorguladıklarında söz konusu 9 mahallede ikamet edenlerin bağışıklık sistemlerinin düşük olduğunun söylendiğini ifade eden Aslan, "Bu mahallelerde yaşayanların bağışıklıklarının düşük olması imkânsız. Gerek havasıyla, suyuyla ve organik besinleriyle buralarda yaşayanlara 'Bağışıklık sisteminiz düşük' denilmesi aslında bize bir hakarettir, Türkiye'de bağışıklık sistemi en güçlü olanlar bu vadi çevresinde yaşayanlardır." dedi.
"Karantina kararı ise tedbir değil aşı olunmadığı için cezadır"
Başkanı olduğu tesislerin maddi açıdan ve prestij olarak zarar gördüğünü belirten Aslan, "Sadece bizler değil, buraya gelmek için program yapan aileler de mağdur oldular. Muhtarlarımız İl Sağlık Müdürlüğü'yle görüşmüşler ve aşı oranlarının yükseltmek için böyle bir kararın alındığını söylemişler. Yetkililer basın yoluyla bu vadi çevresinde karantina uygulanan köylerde herhangi bir vakanın olmadığını ve alınan kararın tamamen aşılanma ile ilgili olduğunu açıklasınlar. Hiç olmazsa Jandarma da sadece aşı olanları vadi çevresine alsınlar." ifadelerini kulandı.
Karantina kararını beklemediklerini ve bu karar ile mağdur olduklarını söyleyen Aslan, "Bu bölge Mardin ve çevresi için bir şanstır. Karantina kararı ise tedbir değil aşı olunmadığı için bir cezadır. Karantina adı altında bu bölgenin imajı kötülenmiş oldu. Ve bu kötü imajın def edilmesi de zordur. Geç olmadan karantinanın sonlandırılması ve Kaymakamın, Valinin buraya gelip halkı aşılanmaya ikna etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde zorla kimse aşı olmaz." şeklinde konuştu.
"İl Sağlık Müdürlüğü, 9 mahalledeki karantinanın aşı oranının düşük olmasından uygulandığını söyledi"
Mardin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede, karantinanın uygulandığı söz konusu 9 mahallede, vaka sayısında herhangi bir artışın olmadığı ve karantinanın aşılanma oranının düşük olması nedeniyle uygulandığı kaydedildi.
İl Sağlık Müdürlüğü, karantina uygulanan mahallelerden bazılarında vaka tespit edildiğini fakat karantinanın uygulandığı söz konusu mahallelerde aşı oranının düşük olması dolayısıyla bulaş riskinin minimuma indirilmesi amacıyla İlçe Kaymakamlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından alınan karar uygulaması olduğunu ifade etti.