Aşırı sıcaklarda bebek ve çocuk sağlığına dikkat!

Aşırı sıcaklar nedeniyle çocuk sağlığı konusuna dikkat çeken uzmanlar, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde ultraviyole ışınlarının bebeğin cildine yanık ve kızarıklık şeklinde zarar verebileceği uyarısında bulundu.

 

Çocuklar ve bebeklerin aşırı sıcaklardan korunması gerektiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı   Dr. Mustafa Şenyurt, “Sıcak havalarda bebeklerde su kaybı diğer yaş gruplarına göre daha fazla olabilir. Sıcak havalar, çocuklarda özellikle de bebeklerde terleme yolu ile su ve tuz kaybına neden olabilir. Aileler bu konuda duyarlı olmalıdırlar. Ayrıca emziren anneler bebeklerini daha sık emzirilmelidir” dedi.

Mümkün olduğu kadar 11.00-16.00 saatleri arasında, bebeklerin dışarı çıkarılmaması gerektiği konusunda hatırlatmada bulunan Özel Medicabil Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı  Dr. Şenyurt,   “Aşırı sıcaklarda ve güneş ışınlarının dik geldiği saatler olan 11.00 ile 16.00 saatleri arasında ultraviyole ışınları bebeğin cildine yanık ve kızarıklık şeklinde zarar verebilir. Bu saatlerde bebeklerin ve çocukların dışarıya çıkartılması durumunda ise ince, terletmeyen, pamuklu, teri kolay emen giysiler tercih edilmeli, mutlaka şapka ile çıkarılmalıdır. Çocuklara ve bebeklere sık su verilmeli ya da su teklif edilmelidir” şekline konuştu.

Dr. Şenyurt açıklamasında, D vitamini üretimi ve bebeğin kemik gelişimi için bebeklerin güneşe ihtiyacı olduğunu, hava şartları uygun olduğunda bebeklerin dışarı çıkarılması ve güneş görmesi sağlanması gerektiğini belirterek,  özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında saat 11.00-16.00 arasında alerjik olmayan ve tahriş etmeyen 30 F krem kullanılabileceğini, güneş kreminin dışarı çıkmadan yarım saat önce sürülmesi gerektiğini vurguladı.   

Uzm.Dr.Şenyurt bebek  ve çocukların aşırı sıcaklardan etkilenmemesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;

“Bebeklere günlük banyo yaptırılmalıdır. Tülbent gibi ince ve yumuşak dokuma ile nazik bir şekilde keseleme yapılabilir. Bebekler, güneşin doğrudan ısıttığı araçlarda uzun süreli bırakılmamalıdır. Araç ile yolculuk halinde klima kullanılmalı ya da pencere açılmalıdır.

Araç ile yolculuk serin saatlerde yapılmalıdır. Bebekler, evin serin ortamında uyutulmalı ve bebeklerin uyuduğu ortam havadar olmalıdır. Bebeklerin uyuduğu ortamda klima olabilir, klimanın rüzgarı doğrudan bebeğe gelmemelidir ve klimaların filtre bakımı sık sık yaptırılmalıdır. Bebeklerin, 32 derece ve yüzde 60 nem olan ortamlarda bulunmasıyla, sıcak çarpması görülebilir. Ateşli bebeklerde su kaybının daha fazla olduğu unutulmamalıdır.

Anne ve babalar, su kaybı, besin zehirlenmesi ve güneş çarpması gibi sorunlara karşı tetikte olmalıdırlar. Özellikle kistikfibrozis, malnütrisyon ve kronik hastalığı olan bebeklerde, su dengesi çabuk bozulabilir. Ayrıca tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve idrar yollarında taş olan çocuklarda susuzluk, hastalığı alevlendirebilir.”

Uzm. Dr. Mustafa Şenyurt bebeklerde su kaybının belirtileri ile ilgili olarak da, “Hafif su kaybında susuzluk hissi olur. Orta ya da ağır derece su ve tuz kaybında ise, huzursuzluk, uykuya eğilimli olma, çabuk sinirlenme, hareketsizlik, kas krampları, soğuk cilt, idrarda azalma, morarma gibi ciddi belirtiler olabilir. Bu belirtiler varsa, mutlaka doktorunuzla temasa geçiniz” dedi. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
Dr. Ceylan: Doğru zaman, doz ve süreyle antibiyotik kullanımı gerekmektedir