​Aşırı sıcaklık, düzensiz yağış ve zamlar üreticiyi mağdur etti

Çiftçilerin geçen yıllara göre verim alamadığını belirten Tarım Danışmanı Hamit Kayagel, girdi maliyetinin yükselmesi ve sıcaklıkların etkili olmasıyla çiftçilerin mağdur olduğunu söyledi.

Son zamanlarda gübre, mazot ve zirai ilacın fiyatlarının hemen hemen yüzde 100 yükselmesi nedeniyle çiftçiler dertli. Şırnak bölgesinde genelde buğday, pamuk ve mısır eken çiftçiler, bu yıl pek verim alamadıklarını söylüyorlar.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sarsılmasının ardından doların yükselmesi ve son gelen zamlar çiftçiyi adeta perişan ediyor. Yerli ve milli üretim konusunda yeterli bir yol haritası çizemeyen hükümetin sessiz tavrı ise çiftçilerin tepkisine neden oluyor.

Ziraat Yüksek Mühendisi ve Tarım Danışmanı Halit Kayagel, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada devletin çiftçilere verdiği desteği artırmasıyla beraber çiftçilerin gelecek yıllarda daha cesaretli bir şekilde üretime yöneleceklerini ifade eti.

Bu sene aşırı sıcaklıklardan dolayı böcek popülasyonlarının çoğalması ve çiftçinin bilinçsiz bir şekilde kimyasal ilaç kullanmasından dolayı ekinlerin zarar gördüğünü anlatan Kayagel, bazı firmaların doların yükselmesini bahane ederek çok yüksek fiyata ilaç sattığını sözlerine ekledi.

"Aşırı sıcaklık ve düzensiz yağışlar üreticilerimizi mağdur etti"

Havaların aşırı sıcak olması nedeniyle ve böcek popülasyonlarının çoğalması üreticileri olumsuz etkilediğini belirten Kayagel, "Küresel ısınmanın etkisini ne yazık ki güneydoğu bölgemizde, orman alanların az olduğu bölgemizde daha çok hissetmekteyiz. Bölgemiz, pamuk üretiminin yapıldığı Cizre, Silopi ve İdil’de bu sene havaların aşırı sıcak geçmesi ve düzensiz yağışların olması sebebiyle üreticilerimiz mağdur oldular. Özellikle pamuk alanlarında hastalık nedeniyle zarara uğramaları çok arttı. Buradaki birinci derecedeki sebep, havaların aniden ısınmasıyla birlikte böcek popülasyonlardaki çoğalmanın fazla olması. İkinci sebep, çiftçilerimizin eğitim düzeylerinin düşük olmasından dolayı böcek popülasyonları zamanı, yumurtlama dönemini kaçırmaları, diğer sebepler ise aşırı gübreleme, bilinçsiz sulama, sık ekim gibi sebepler çiftçilerimizin olduğu hastalık zararlarının yayılmasında etkili olmuştur. Çiftçilerimiz bu konuda ne yapması gerekir. Çiftçilerimiz özellikle devletimizin verdiği desteklerden yaralanmaktadır. Ama son dönemlerde çiftçilerimizin girdilerinde yükselmeler arttığı için desteklemelere daha da artırılabilir. Çiftçilerimin devletimizden istedikleri bunlardır. Desteklemenin artırılmasıyla birlikte üreticilerimiz yaptığı işin emeğini alacağı için cesaret toplayacak bu cesaretle onları ileriki zamanlarda yetiştiricilik konusunda daha büyük hevesle çalışmasını sağlayacak" dedi.  

"Aşırı sulamadan dolayı toprakta zamanla tozlanma meydana gelir"

Bu sene verim kaybı nedeniyle çiftçilerin mağdur olacağını anlatan Kayagel, "Üreticilerimiz bölgedeki aktif mühendislerle ve önün görebilen mühendislerle çalışması lazım. Çiftçilerimiz komşumuz ne yaptıysa bende onu yapacağım fikriyle giderse, yetiştiricilik biraz zor yapılır. Hem kimyasalı daha çok kullanıyorlar, hem gübreyi daha çok kullanıyorlar, hem de aşırı sulamadan dolayı toprakta zamanla tozlanma meydana gelir. Bu da tabi ki verimde önemli kayıplara sebep oluyor. Özellikle bu sene meydana gelen hastalık zararlarından dolayı çiftçilerimizin verim kaybı geçen seneye oranla daha çok olacaktır. Çiftçilerimiz de buradan mağdur. Sadece kimyasal mücadele bunu halletmiyor, entegre mücadele, biyolojik mücadelelin de yapılması lazım. Bu konuda da çiftçilerimizim bilinçlendirilmesi lazım. Çiftçilerimiz, devletimizin verdiği olanaklardan doğru bir şekilde yararlandığı zaman, devletimizin desteği arttığı sürece pamuk üretimi, mısır ve buğday üretimi olsun hem çiftçiye hem de ülkemize katısı olacaktır. Bizlerde bunun için çiftçilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"Gübre’deki yüzde 15 indirimi olumlu adım ama yetersiz"

Girdi fiyatlarının yükselmesiyle yapılan yüzde 15’lik indirimin yetersiz olduğunu altını çizen Kayagel, "Devletimiz el verdiğince çiftçilerimize destek olmaya çalışabilmektedir. Ama son zamanlarda çiftçinin girdilerinde önemli derecede artışlar olmaktadır. Girdi fiyatlarıyla desteklemenin yapılması son zamanlarda biraz zorlaştı. Mazot ve gübre desteğinin daha çok artması çiftçimize üreticilik için yapacağı emeğin karşılığını verecektir. Devletimiz de bu konularda çok duyarlı, çiftçilerimize ellerinden gelen desteği vermektedir. Yeterli olmasa bile çiftçilerimiz daha çok talep edebilmektedir. Bu indirim yeterli değildir, çünkü bölgede çok büyük bayiler ekonomik dalgalanmayı fırsata çevirerek çok yüksek maliyette gübre satışını yapmaya çalıştılar. Özellikle kimyasalda, gübrede üretici mağdur oldu." ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi