Asırlık minare yeniden inşa edildi

Hasankeyf’te bulunan Sultan Süleyman Külliye minaresi taş taş sökülüp yeni yerine taşındıktan sonra yeniden inşa edildi.

Batman’ın tarihi ilçesi olan Hasankeyf’teki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında, Eyyubiler döneminde yapılan Sultan Süleyman Külliye minaresi, yeni yerleşim yerine taşınma çalışmaları bitirildikten sonra ziyaretçilerini ağırlayacak.

612 yıl önce Eyyubi Sultanı Süleyman Han tarafından yapılan minare taş taş sökülerek taşındı. Ayrıca Sultan Süleyman Külliye kapısı (Taçkapı) ve çeşmesi de bütünsel olarak taşınarak, Hasankeyf Kültürel Park Alanı’ndaki yeni yerlerine yerleştirildi.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında 12 Mayıs 2017 yılında ilk olarak Zeynel Bey Türbesi taşındı. Zeynel Bey Türbesinin taşınmasının ardından Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Eyyubi (Kızlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye kapısı (Taçkapı), çeşmesi ile minaresi ve Er-Rızk Cami minaresi taş taş sökülerek taşındı.  

Taşınan eserler yeni yerlerine yerleştirildikten sonra ince restorasyon çalışmaları ve çevre düzenlemeleri devam ediyor. Önümüzdeki aylarda ziyaretçilere açılması bekleniyor.

“Hasankeyf, gelecek nesillere tarihimize ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesi olacak”

Hasankeyf’te yapılan çalışmalar hakkında İLKHA muhabirine bilgi veren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz (Çoban Ahmet), Hasankeyf’te taşınan kültür varlığı tarihi eserlerin, Türkiye için çok önemli olduğuna değindi.

Akdeniz, “Hasankeyf, gelecek nesillere tarihimize ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesi olacak. Zeynel Bey, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Eyyubi (Kızlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliyesinin giriş kapıları ile minaresi ve Er-Rızk Camisi kültürel park alanına taşındı. Bölgenin en büyük müzelerinden bir tanesi Hasankeyf’te inşa edildi. Bu bizim için çok önemlidir. Nevme Vadisinde su biriktiği zaman, bizim için ikinci haliç Güneydoğuda olacak. Gelen misafirlerimizi tekne ve sallarla Hasankeyf’in hem tarihi mağaralarına hem de tarihi yarım adasına götüreceğiz. Bu bizim için çok önemlidir.” dedi.

Herkesi kültür varlıkların nasıl taşındığına şahitlik etmek için Hasankeyf’e beklediklerini aktaran Akdeniz, “Tüm insanlığı bu kültür varlıklarının nasıl taşındığını ve korunduğunu görmek için Hasankeyf’e davet ediyorum. Vadide su biriktirilmesi, köprülerin açılması, eski Hasankeyf’te kalan Er-Rızk Camisinin birkaç parçasının taşınması ve yerine monte edilmesi, minarelerin tamamlanmasıyla kaba inşaatların hepsi bitirilmiş olacak. Bu çalışmalardan sonra ince restorasyon çalışmalarına geçilecek. Çevre düzenlemesiyle insanların sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık faaliyetleriyle modern bir şehir olarak gelecek nesillere hazır olacak bir şekilde Hasankeyf’imiz kuruluyor.” ifadelerini kullandı.

Akdeniz, hem Türkiye’yi hem de dünyayı yeni Hasankeyf’in kültürel varlıkların taşındığını görmek için Hasankeyf’e davet ettiklerini söyledi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hasankeyf Haberleri

Hasankeyf'te Roma ve Bizans dönemine ait eserlere ulaşıldı
Hasankeyf tüneli açıldı
2 kadın serinlemek için girdikleri suda boğuldu
Hasankeyf Turizm Platformu kuruldu
Hasankeyf’te yeni yerleşim yerinin yolları yapıldı