Avukatlık mesleği büyük itibar kaybına uğruyor

Avukat sayısının ihtiyacın çok üzerinde olduğunu belirten Batman Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, avukatlık mesleğinin itibar kaybına uğramaması için sınav sisteminin getirilmesini istedi.

Hukuk fakültesini okuyanlarla beraber 4 veya 5 yıl sonra avukatların sayısının 180-190 bine ulaşacağını, Türkiye'nin nüfusu düşünüldüğünde bunun inanılmaz bir rakam olduğunu belirten Batman Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, avukatlık mesleğinin itibar kaybına uğramaması için bir an önce sınav sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

FETÖ operasyonlarından bu yana yargı sisteminde de ciddi sıkıntıların yaşandığını vurgulayan Çakan, hâkim ve savcı alımı için gerekenlerin yapılmasını istedi.

Batman Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, "5 Nisan Avukatlar Günü" münasebetiyle İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Konuşmasının başında Çakan, daha adil bir yaşam ve gelecek ümidiyle tüm avukatların avukatlar gününü kutladığını belirtti.

"Avukatlık mesleğinin önündeki en büyük sorun hızla artan avukat sayısıdır"

Avukatlık mesleğinin Türkiye'de hâlâ saygın, itibarlı bir meslek olduğunu söyleyen Çakan, "Ama günden güne artan bir sayımız var. Şu an avukatlık mesleğinin önündeki en büyük sorun hızla artan avukat sayısıdır. Bunun en büyük sebebi, hızla artan ve kurulan hukuk fakülteleridir. Şu an Türkiye'de 84'e yakın hukuk fakültesi var ve bunlar her yıl mezun veriyorlar. 16 yıldır bu mesleğe başladım, üniversiteye gittiğim tarih itibariyle Türkiye'de 7 veya 8 hukuk fakültesi vardı. O günden bu yana hukuk fakültesi sayısının 84'e yükselmiş olması, hâlâ kuruluyor ve mezun vermeye devam ediyor olması bence en büyük problemlerimizden biridir." dedi.

"Avukatlara da sınav getirilmelidir"

Bir meslekte sayı hızla artarsa o mesleğin niteliğinin düşeceğine işaret eden Çakan, "Biz avukatlar da bunun sıkıntısını çekiyoruz, çekmeye de devam ediyoruz. Şu an Türkiye'de 110 bine yakın mesleğini icra eden avukat var. Hukuk fakültesini okuyanlarla beraber 4 veya 5 yıl sonra sayımız 180-190 bine çıkacak ve bu da Türkiye nüfusu düşünüldüğünde inanılmaz bir sayı ve mesleğin itibarını, niteliğini düşürecek bir sayıdır. Bu konuda bir an önce önlem alınması gerekiyor. Bu konuda Barolar Birliği Başkanlığı olarak Adalet Bakanı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Avukatlık mesleğine bir an önce sınav getirilmesi gerekiyor. Şu an tüm hukuk fakültesi mezunları için bir devlet yeterlilik sınavı gündemde, biz de bunu destekliyoruz ve bir an önce bu sınav gelmelidir. Türkiye'de avukatlık sınavsız olunabilen nadir mesleklerden biridir, avukatlara da sınav getirilmelidir. Çünkü nitelikli avukatlara ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

"Yargı ciddi sıkıntılar yaşıyor"

"Eğer bir yargı reformu yapılacaksa bu yargı reformunun öncelikli konusu devlet yeterlilik sınavı ve avukatlık sınavı olmalıdır." diyen Çakan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yargımız, özellikle FETÖ darbe teşebbüsünden bu yana ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu sinsi yapılanma yargıda, askeriyede, emniyette, milli eğitimde ciddi anlamda konuşlanmıştı. Neredeyse bütün devlet organlarının içerisinde konuşlanmış, ama en tehlikeli ayağı yargıydı. Darbe teşebbüsünden hemen sonra bunların büyük kısmı ayıklandı. Ama ayıklanmayla beraber bizim hâkim ve savcı sayımızda ciddi bir azalma oldu. Devlet acilen bunların yerini doldurmak, yargılama faaliyetinin hızlanması için hâkim ve savcı alımına gitti. Ama bu da yeterli değil. Hâkim ve savcıların ciddi bir tecrübeye ihtiyacı var. Hâlâ hâkim ve savcı anlamında yeterli bir sayıya sahip değiliz. Ciddi bir tecrübe eksikliği var. Bunun yanında hızla artan avukat sayısı, ister istemez yargıda bir durağanlık, aksama yarattı. Mahkemeler ve yargılamalar hâlâ uzamaya devam ediyor."

"Yargı reformuna ihtiyacımız var"

Yargının olmazsa olmazının tarafsız ve bağımsız yargı olduğunun altını çizen Çakan, "Bunun için de bir yargı reformuna ihtiyacımız var. Yargı reformu HSYK'nın yapısını içermeli, hâkim ve savcılarımızın bağımsızlık ve tarafsızlık teminatları artırılmalı, yine avukatlığa sınav getirilmeli. Böylelikle uzun vadede Türkiye'de bir an önce yapılması gereken yargı reformunun çok ciddi anlamda işe yarayacağını düşünüyorum. 'Adalet mülkün temelidir.' Adalet için olmazsa olmaz bağımsız ve tarafsız yargıdır. Bunun için de yargı reformuna ihtiyacımız var. Bir an önce yargı reformu yönünde adımlar atılmalıdır." şeklinde konuştu.

"Uzlaştırmaya konu suçların kapsamı daha da genişletilmeli"

Arabuluculuk ve uzlaştırma müessesindeki eksikliklerinin de giderilmesi gerektiğini dile getiren Çakan, "Özellikle hukuk davalarında arabuluculuk sistemi getirildi. Bu önemlidir. Hâlâ eksiklikleri var. Ama uzun vadede arabuluculuğun işe yarayacağını düşünüyorum. Bunun yanında ceza davalarında uzlaştırma müessesesi kuruldu. Bu da önemlidir. Uzlaştırmaya konu suçların kapsamının daha da genişletilmesini düşünüyorum. Böylelikle olayın ceza ayağında da henüz dosyalar mahkemeye intikal ettirilmeden uzlaştırma ile çözüm yoluna gidilebilir. Bunlar yargı reformunun kapsamına alınmıştı daha önce, buna bir takım şu an uygulamadaki eksiklikleri gidererek de yargı reformunun içerisine dâhil edilebilir." açıklamasında bulundu.

"Avukat sayımız Avrupa'daki ülkelerin avukat sayısına oranla çok fazla"

Çakan, son olarak şunları söyledi:

"Kanunlarımız çok kötü değil. Ceza Kanunu'muz, Türk Ticaret Kanunu'muz, Medeni Kanunu'muz, uygulamadaki diğer kanunlarımızın neredeyse tamamı Avrupa standartlarındadır. Avrupa'daki ülkelerde uygulanan yasa standartlarına sahibiz diyebilirim. Bence uygulamada sıkıntılar yaşıyoruz. Yasalarımız Avrupa standartlarında, yalnız uygulamada yargı reformu olmadığı için Avrupa standartlarının gerisinde bir durum yaşıyoruz. Ama yargı reformuyla uygulamada da Avrupa standartlarına yaklaşabiliriz. Avukatlık sayısı olarak Avrupa standartlarının çok gerisindeyiz. Bizim avukat sayımız Avrupa'daki ülkelerin avukat sayısına oranla çok fazladır. Avukatlık mesleğinin de bir an önce Avrupa standartlarına getirilmesi gerekiyor. Bu konuda mutlaka adımlar atılmalıdır."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman'da "Gazze'ye Nefes Ol" temasıyla kitlesel basın açıklaması yapıldı
Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor