Avusturya’da, 6 milyon 400 bin seçmen, 33’üncü hükümeti belirlemek için sandığa gidiyor. Bin 476 milletvekili adayının 183 sandalyeden oluşan Federal Meclise girebilmek için mücadele edecek.
8 partinin yarışacağı seçimlerde, bin 476 milletvekili adayı 183 sandalyeden oluşan Federal Meclise girebilmek için mücadele edecek.
Ülkede son haftalarda yapılan anketlere göre Sebastian Kurz ’un liderliğini yaptığı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yaklaşık yüzde 33’lük oy oranıyla birinci parti konumunda. Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 22 ile ikinci, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ise yüzde 20 ile üçüncü sırada yer alıyor.
Geçen seçimlerde meclis dışında kalan Yeşiller Partisi’nin oy oranının yüzde 12 seviyelerinde, Liberal Yeni Avusturya Partisinin (NEOS) ise yüzde 8 oy alacağı tahmin ediliyor.
Seçim barajının yüzde 4 olduğu ülkede, 16 yaşını doldurmuş herkes oy kullanabiliyor. Oy kullanma zorunluluğu ise bulunmuyor. Ayrıca ülke dışında yaşayan Avusturyalılar da ‘mektup oyu’ olarak adlandırılan yöntemle posta yoluyla oylarını kullanabiliyor.
Avusturya'da en son milletvekili seçimi Ekim 2017'de yapılmıştı. Cumhurbaşkanı tarafından hükümet kurma yetkisi verilen ÖVP Genel Başkanı Sebastian Kurz, aşırı sağcı parti ile bir koalisyon hükümeti kurmuştu.
Geçen mayıs ayında aşırı sağcı lider Heinz Christian Strache'nin karıştığı ihale pazarlıklarının yer aldığı görüntülerin basına yansıması, 17 ay süren aşırı sağcı hükümetin sona ermesine yol açmıştı.
Ülke, yaklaşık 4 aydır Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından görevlendirilen eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Brigitte Bierlein ’ın üst düzey bürokratlardan oluşturduğu geçici hükümet yönetiyor.
İLKHA