Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi kuruluyor

DİB ile TÜBİTAK arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi kurulması amaçlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Diyanet İşleri Başkanlığının konferans salonunda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin'in katılımıyla imzalanan protokolde, Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) kurulması amaçlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, imzalanan protokolle her Ramazan ayında yaşanan imsak tartışmasının ortadan kalkacağını söyledi.

İmzalanan protokolün sembolik değerinin oldukça yüksek olduğunu belirten Görmez, İslam dünyasının takvim birliği sağlamasının son derece önemli olduğuna değinerek, "Eğer biz ibadet vakitlerimizde dahi birliği oluşturamıyorsak, sevinçlerimizi ve hüzünlerimizi birlikte paylaşamıyorsak, bayramlarımızı bile birlikte yapamıyorsak, Allah'ın bize ziya vermek üzere yarattığı güneşe, nur vermek üzere yarattığı aya yerleştirdiği o menzillerin hesabını yapamıyor, o hesapta bile ihtilaf ediyorsak o zaman kendi aramızdaki sosyal meselelerde ihtilaf etmemiz normaldir." dedi.

Çalışmadaki amacın, Diyanet İşleri Başkanlığının sahip olduğu verilerden, bilgilerden ve bugüne kadar ortaya koyduğu uygulamalardan zerre kadar bir tereddüde sahip olduğundan değil, bilakis İslam dünyasında oluşan tereddütleri ortadan kaldırmak için olduğunu dile getiren Görmez, şunları söyledi:

"Bugün artık dünyanın her ülkesinde Müslümanlar var ve o Müslümanlar bu konularda ihtilaf etmeye devam ediyorlar. Diyanet İşleri Teşkilatı, İslam dünyasında ve bütün Müslümanlarda bu ihtilafı kaldırmak için elinden gelen her türlü gayreti sarf etti. 1978'den bugüne kadar işleyen bir süreç oldu. Son 5 yıl içerisinde onlarca toplantılar, çalıştaylar yapıldı. 2016 yılında Hicri Takvim Birliği Kongresi yapıldı. Bütün İslam dünyasının hem astronomi alimleri, hem fıkıh alimleri bir araya geldi fakat buna rağmen bir sonraki bayramda ihtilaf devam etti. İşte, bütün bu ihtilafları ortadan kaldırmak için sahip olduğumuz verileri, bilimsel verileri, yaptığımız bilimsel gözlemleri dünyadaki bütün kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz. Hedefimiz, bundan sonra herkes bu vakitleri, bu gözlemleri bizzat kendi cep telefonundan izleme imkanına sahip olsun."

"Diyanet İşleri Başkanlığının fıkıh alimleri ve astronomi uzmanları, TÜBİTAK'ın astronomi hocaları, üniversitelerimizin hocaları hep birlikte Rabbimizin kainata yerleştirdiği bu hesabın en ince noktalarını ortaya koyacaklar." diyen Görmez, "Dünyanın neresinde olursa olsun hilalin, hangi coğrafyada, hangi dakikada, hangi saniyede görüleceğini canlı olarak herkes cep telefonundan izleme imkanına sahip olsun istiyoruz.  Bu şekilde dünyanın önünde böyle önemli bir konuyu tartışmaktan ve istihzaya sebep olmaktan kurtulmuş olalım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de nice yetkili-yetkisiz takvim hazırlayan, takvim yayımlayan kuruluşlar olduğu bilgisini veren Görmez, "Astrolojik hurafelerden kurtulmamış ama astronomik takvimler hazırlayan nice yapılar, nice topluluklar var. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak TÜBİTAK'la birlikte bütün verileri toplumun her ferdine ulaştırdığımız zaman zaten bu tartışmalar ortadan kalkacaktır. Aynı şekilde son yıllarda her Ramazan bir imsak tartışması yaşıyor Müslümanlar. Bu çalışma bu tartışmayı da ortadan kaldıracaktır. Otel teraslarından imsak vaktini tespit eden kardeşlerimiz de böylece inşallah bundan böyle bilimin verilerini dinin esaslarıyla nasıl bütünleşerek ortaya konulduğunu görecekler ve bu tartışmalar tamamen ortadan kalkmış olacak diye umut ediyorum." şeklinde konuştu.

Son olarak Görmez, "Bu çalışma bir ufuk meselesidir. Bizim tarihimize baktığımız zaman  astronomi ilmiyle uğraşmış her fakihin ufku çok daha geniş olmuştur. Astronomi ilmiyle uğraşmış filozofumuzun dünyaya bakışı daha farklı olmuştur. Din ile bilimin asla bir araya gelemeyeceği, haşa dinin dogmalardan ibaret olduğu, bilimle yan yana gelemeyeceği bu yüzyılın en büyük yanlışlarından bir tanesidir. Aslında bu çalışma sembolik olarak bu düşüncenin de yanlışlarını ortaya koyan bir çalışma olacaktır. Sadece ülke çapında değil, uluslararası arenada çalışmalarını devam ettiren Din İşleri Yüksek Kurulumuza, TÜBİTAK'a ve Türkiye Ulusal Gözlemevi'ne en kalbi teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum." dedi.

İmza törenine Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, Diyanet İşleri Başkanlığı üst düzey yöneticileriyle TÜBİTAK yöneticileri de katıldı.

İLKHA









İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

3 belediyeye kayyum atandı
Hac kuraları sonuçları erişime açıldı
Sosyal medya kullanıcılarından HÜDA PAR'ın yasa teklifine destek
2025 hac kuraları çekildi
FETÖ'nün elebaşısı Fethullah Gülen öldü