Ayakkabı fuarı sektörümüze bereket getirecek

Gaziantep’te dün düzenlenen ayakkabı fuarının son zamanlardaki yaşanan ekonomik sorunlardan etkilenen ayakkabı sektörüne "can suyu" olacağını belirten sektör temsilcileri, bu sıkıntılı süreçte fuarın sektöre bir bereket getireceğini söylediler.

Türkiye ayakkabı sektörünün en büyük iki fuarından biri olan "Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES)" dün düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı. Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen 250 firma ve bin markanın yer aldığı fuara, yurtiçinden başta olmak üzere yurtdışından yüzlerce firma katıldı.

250 firmanın binden fazla markasının yer aldığı fuarda, 2019-2020 yaz sezonunun ayakkabı modelleri sergilenerek ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. 4 gün sürecek fuar ile ilgili İLKHA’ya konuşan sektör temsilcileri, kendi alanında Türkiye’nin en büyük iki fuarından biri olan GAPSHOES ayakkabı fuarının sektöre ayrı bir heyecan katacağını dile getirdiler.

Türkiye'nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden Gaziantep’te, sektör temsilcilerinin son yaşanan ekonomik sıkıntılardan ciddi anlamda etkilendiğini ifade eden Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, bu anlamda GAPSHOES ayakkabı fuarının, sektörün yaşadığı ekonomik sıkıntıya "can suyu" olacağını söyledi.

Kendi alanında Türkiye’nin en büyük iki fuarından biri olan GAPSHOES ayakkabı fuarının sektöre ayrı bir heyecan katacağını belirten İnce, "Türkiye'nin 28'inci GAPSHOES ayakkabı fuarı sektöre büyük bir heyecan ve coşku katacak. ‘Kahraman’ dediğimiz 250 tane katılımcı, üretici firma bugün bu ayakkabı fuarında en son yapmış oldukları trendleri ve modelleri sergilemek için müşterilerine de sunma hazır durumdalar." dedi.

"Bu sıkıntılı süreçte ayakkabı fuarı sektöre büyük bir moral katacak"

Fuarın 4 gün süreceği bilgisini veren İnce, 4 gün boyunca Gaziantep'ten, Türkiye'den ve yurtdışından gelen ziyaretçileri profesyonel alıcıları en iyi şekilde ağırlamak için hazır olduklarını belirterek "Bizim için önemli olan fuarda ayakkabı, terlik malzeme ve yan sanayi olmak üzere dört farklı branşta günün en son trendlerinin hazırlanmış ve heyecanlı bir grupla bu fuarda görücüye çıkmış durumdayız. İçinde bulunduğumuz sıkıntılı süreçte ben bu fuarın ayakkabı ve terlik sektörüne büyük bir moral katacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Bu fuar sektörümüze bir bereket getirecek"

Fuara yurtiçinin yan sıra yurt dışından da katılımcıların ve ziyaretçilerin olduğunu belirten İnce, şunları söyledi:

"Bunlar da bu fuarın değerini ve kalitesini artırıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz bu fuar Türkiye'nin, İstanbul'dan sonra en büyük ikinci fuarıdır. Fuarımızın en büyük özelliği ise Gaziantep'in ve Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapı olmasıdır. Bu ayakkabı fuarı ülkemize ve Gaziantep ekonomisine de büyük bir güç katacaktır. Bizim bu fuara kesinlikle ihtiyacımız var. Çünkü yaşanan ekonomik süreç sıkıntılı süreç. Şu anda dövizin düşmesi ve banka faizlerinin tekrar biraz geriye gelmesi sektörü biraz rahatlatmış gibi görünmektedir. Bu fuar ile birlikte zirve yapacağına inanıyorum ve bu fuar sektörümüze bir bereket getirecek."

"Fuar bizim sektörümüz için çok önemlidir"

Fuara ilginin oldukça yüksek olduğunu belirten İnce, "Hiç boş stant yok. İki tane salonunun tamamı da dolu. Bugün 250 firma, 150 marka ile ayakkabı fuarında yer almaktadır. Ben ayakkabı bu fuara katılan firmalarımıza teşekkür ediyorum. Bu sıkıntılı süreçte her türlü olumsuzluğa rağmen çok heyecanlı bir şekilde yeni trent ürünlerini sergilemek için geldiler ve ümit ediyorum ki bu fuar vesilesiyle istedikleri güçlü bağlantıları yaparlar. Buradan keyifli bir şekilde ayrılırlar. Bu fuar ile bizi de motive ediyor, yeni sezona ayakkabı ve terlik sektörü olarak daha heyecanlı olarak çıkarız. Fuar bizim sektörümüz için çok önemlidir. Çünkü fuarda bir sezonun iş bağlantılarını gerçekleştirmekteyiz. O yüzden bu tür fuarlara ihtiyacımız var. Bu tür fuarlara katılımın sağlanması ve ziyaret edilmesi de hem imalatçılar hem de perakendeciler için önemlidir." şeklinde konuştu.

Ağabey ve kardeş olarak 1999 yılından beri terlik imalatı yapan Tamer Karaca da ekonomik olarak zor günler geçiren ayakkabı sektörüne bu fuarın can suyu olacağını söyledi.

"En büyük sıkıntımız Türkiye'nin hammadde üretimi yapamamasıdır"

Türkiye genelinde yaşanan ekonomik sıkıntının hemen her sektörde hissedildiğini ve doğal olarak da ayakkabı sektörünü de etkilediğini anımsatan Karaca,  "Sektörün tabi çok sıkıntısı var ve ürünlerimizin çoğunlukla tamamına yakın bir kısmı yurtdışından ithal geldiği için bu dolardaki artış bizi çok etkiliyor. Doğal olarak tedarikçi firmaları ve bizleri zora sokuyor. Bir sezon önce sattığımız fiyatlara bir sonraki sezon o fiyatlarda aşırı bir fark çıkıyor. Bundan dolayı sektör olarak sıkıntılar yaşıyoruz, belli bir fiyat oturtturamıyoruz. Bütün girdilerimiz hemen hemen euro ve dolar bazında. Zaten en büyük sıkıntımız hammadde bazında Türkiye'nin üretim yapamamasıdır. Yani dışa bağımlılık var. Dışa bağımlı olmasak kendi hammaddemizi kendimiz üretebilsek zaten bu tarz problemler biraz daha bir nebze düşecektir diye düşünüyorum." diye konuştu.

"Ülkenin ve her firmanın tanıtımı açısından fuarlar önemlidir"

Fuarların Türkiye ve bölge ekonomisine katkısının yadsınamaz bir gerçek olduğunu ifade eden Karaca, "Gaziantep'teki fuarımıza biz mümkün olduğu kadar katılıyoruz. Zaten yaklaşık bir 10-12 senedir fuara katılmaktayız. Bunun haricinde bu sene ilk defa İstanbul'daki fuara katılım sağladık. Yurtdışı fuarlarını düşünüyoruz. Ülkenin ve her firmanın tanıtımı açısından fuarlar tabi ki çok önemli bir etkinliktir ve bu kadar pazardan bir insanları buraya toparlamak büyük bir etkinliktir. O yüzden bizler sürekli fuarlara katılıyoruz." diye belirtti.

"Ekonomik sıkıntı üretim ve ihracatla aşılabilir"

Ekonomik sıkıntının üretim ve ihracatla aşılabileceğini belirten Mete Akınal da bu tür fuarların sektör için önemine değindi.

Akınal, "Gerçekten bu konuda yaşanmış sıkıntılar var ama bu durum ihracat ile çözülebilir. Biz de aynı şekilde ihracat ve diğer firmalara fason üretiminden dolayı şu an yaşadığımız bir sıkıntı yok. Fuarlarda inşallah tahminim bir taze kan, yeni pazarlara bir giriş ve yeni müşterilerle tanışma olacaktır. Fuarlar sektörler için önemlidir. Düzenlenen çeşitli fuarlara katılmak lazım. Sadece fuarla da bitmiyor. Burada tanıştığımız insanlarla devamlı görüşmek, irtibat halinde olmak ve takip etmek gerekiyor." dedi.

"Fuarlar vazgeçilmezimizdir"

Ayakkabı sektörünün çok zor bir sektör olduğunu ifade eden Akınal, "Bu sektör tamamıyla bir ilgi ve alaka gerektiren bir sektör olduğundan dolayı sadece fuarla değil, farklı çalışmalarla da tanıtılması ve bir pazar bulunması gerekiyor. Ama fuar vazgeçilmezimizdir. Türkiye’nin terlik üretiminde Gaziantep önde gidiyor. Bu noktada olmasın en büyük sebebi de bu noktada kurulan şirketlerin buradan devam edip bununla beraber sektörün büyümesinden kaynaklanıyor." diye konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti