Suriye'deki savaş nedeniyle Halep'ten kaçarak yaklaşık 6 yıl önce Türkiye'ye gelen bakır ustası Hasan Hinki (45), ailesiyle yerleştiği Gaziantep'te çeyrek asırlık mesleğini tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda da devam ettiriyor.
Halep'te öğrendiği bakır işlemeciliğini Gaziantep’te sürdüren Hinki, ata mesleği sayesinde geçimini sağlıyor.
Hinki, bakır işlemeciliğinin merkezi konumunda olan Gaziantep'te, levha olarak aldığı bakırı tamamen el işlemeciliğiyle bin bir emek ve zahmetle birbirinden güzel eşyalara çeviriyor. Yaptığı ürünleri çarşıya gelen yerli ve yabancı turistlere satarak geçimini sağlayan Hinki'nin tek isteği; ülkesinde bir an önce savaşın bitmesi ve barışın sağlanması sonrası vatan hasretini dindirebilmek ve mesleğini ülkesinde sürdürebilmek.
Halep Bakırcılar Çarşısı'ndaki babasının dükkânında mesleği öğrenmeye başladığını anlatan Hinki, bu mesleğe başladığında 10 yaşında olduğunu ve yaklaşık 25 yıldır bakırclık mesleğini sürdürdüğünü dile getirdi.
Babasının da bakırcılık mesleğini dedesinden öğrendiğini ifade eden Hinki, bakırcılık mesleğinin ata mesleği olduğunu belirterek, “Bakırcılık mesleğine başladığımda 10 yaşındaydım. Mesleği babamdan öğrendim. 23 senedir bakırcılık yapıyorum.” dedi.
“23 yıldır mesleğimi ilk günkü aşkla yapıyorum”
Hinki, levha olarak aldığı bakırı tamamen el işlemeciliğiyle bin bir emek ve zahmetle birbirinden güzel eşyalara çevirdiğini belirterek, “10 yaşında babamdan öğrendiğim mesleği 5-7 yılda çok iyi geliştirdim. Daha sonra bu meslekte usta oldum. Allah’a şükürler olsun, o günden beri bu mesleğimi çok severek sürdürüyorum. 23 yıldır mesleğimi ilk günkü aşkla yapıyorum.” ifadelerini kullandı.
“Mesleğimizi sevdiğimiz için yıllardır severek yapıyoruz”
Bakırcılık mesleğinin tamamen el sanatı olduğunu belirten Hinki, “Mesleğimi seviyorum, eğer kendi mesleğini sevmezsen hiçbir şey yapamazsın. Bu mesleği yapan kişinin mesleğini severek yapması lazım ve bu meslek öyle kolay bir meslek değil. Mesleğimizi sevdiğimiz için yıllardır severek yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de bakır işlemeciliği biraz daha farklı”
Suriye’de de bakırcılığın yaygın olduğunu belirten Hinki, “Türkiye’ye göre bizim bakır el işlemelerimiz daha farklı. Fakat Türkiye’deki bakır işleme ustaları Suriye’nin bakır ustalarından daha iyi bakır işliyor. Türkiye’de bakır işlemeciliği biraz farklıdır. Türkiye’de torna ve makine işi bizimkinden çok daha iyidir. Halep'te biz tamamen el emeğiyle mesleği yapıyorduk. Burada biraz daha makineler gelişmiş. Bizim de el işimiz çok daha iyi ve farklı. Bizim yaptığımız ürünleri çok beğeniyorlar.” diye konuştu.
“Suriye’de savaş biterse yine döneceğiz”
Halep'te güzel bir yaşamlarının olduğunu ancak savaş çıkınca can güvenlikleri olmadığı için her şeyi geride bırakarak Gaziantep'e geldiklerini dile getiren Hinki, şunları söyledi:
"Savaştan önce de Gaziantep'e geliyordum. Gaziantep’te ticaret yapıyorduk. Savaş çıkınca mesleğimi sürdürebilmek için Gaziantep'e gelmeyi tercih ettim. Başka bir iş yapamazdım. Sağ olsun arkadaşlar da yardımcı oldular. Burada küçük bir dükkân açtım. Allah’a şükürler olsun, burada çalışıp geçimimi sağlıyorum. İnşallah Suriye’de savaş biterse yine döneceğiz. Ülkemize dönmemiz ve mesleğimizi kendi ülkemizde yapmamız daha iyi olur.”
“Ülkemi çok özledim”
Ülkesini çok özlediğini ve savaş biterse tekrar ülkesine döneceğini ifade eden Hinki, “Gaziantep’te yaşamaktan memnunum, ancak yine de insan kendi vatanına dönmek istiyor. Çünkü vatan gibisi yok. Ülkemi çok özledim, Halep’in çarşısını, mahallesini ve sokaklarını özledim. Ülkeme, vatanıma dönerek kalan hayatımı orada sürdürmek istiyorum.” diye konuştu.
İLKHA