Üzüm bağlarıyla meşhur Batman’ın Gercüş (Kercosê) ilçesinde yeni sistem bağcılık sistemi olan damlama ve telli terbiye sistemini rağbet her geçen gün artıyor.
Tarım Bakanlığının da destek verdiği yeni sistemle verimi 10’a katlayacaklarını belirten çiftçiler, yeni sistemden mumun olduklarını belirterek memnuniyetlerini dile getirdiler.
Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Kırkat (Kırkatê) köyünden olduğunu ve Batman merkezde yaşadığını belirten H. Mehmet Temiz, devlet destekli yeni sistem olan damlama ve telli terbiye sisteminden yararlanmak için kurduğu bağla ilgili olarak sorularımızı cevaplandırdı.
16 dönümlük tarlasını üzüm bağı ve meyve bahçesine çevirdiğini, 5 dönüm bağı içinde tarımdan destek aldığını belirten Temiz, 16 dönümlük tarlada üzüm, erik, elma, şeftali, incir ve nar gibi ürünler ektiklerini söyledi.
“Çiftçinin emeği hiç ertelenmeden verilmesi gerekir”
Çiftçi olarak büyük bir emek sarf ettiklerini belirten Temiz, bu yüzde çiftçinin emeğinin hiç ertelenmeden verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Gercüş’ün kanalizasyon sularının çiftçinin sulamada kullandığı suya akıtıldığını belirten Temiz, bu durumunda kendilerini çok olumsuz etkilediğini söyledi.
Temiz, “Bazen çok kötü kokular ortalığa yayılıyor. Böyle devam ederse çiftçiler için tasarlanan suyu kullanmayabiliriz. Ya kuyu kazarız ya da bu işi yapmaktan vazgeçeriz. Bu pis suyla işimizi görülemez hale geldi. Bu su çok tehlikedir, mümkünse yetkililerin bu sorunu gidermelerini istiyoruz.” talebinde bulundu.
Tarımdan aldıkları 5 dönümlük destekle bağda damlama sistemi yaptıklarını belirten Temiz, tarlanın bir bölümünü de akıntı suyla suladıklarını belirtti.
Temiz sözlerini şöyle tamamladı: “ Hâlihazırda durumumuzdan memnunuz. Böyle devam etmesini istiyoruz. Kullandığımız suyumuzun sıkıntısı giderilirse yakında Gercüş çevresi komple bağ bahçe olacak. Gelecek sene olmasa da bir sonraki sene ektiklerimizi biçme zamanı gelir. İnşallah, öyle umut ediyoruz ki mükemmel verim alırız.”
İLKHA