Irak Kürdistan Bölgesinin devletleşme sürecinde ilk adım olarak görülen Bağımsızlık Referandumunun 25 Eylül’de yapılması planlanıyor. Süleymaniye şehrinin Ranya ilçesinde bulunan Raperin Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Müdürü Dr. İbrahim Abdurrahman, bağımsızlık referandumunu ve beklentilerini İLKHA’ya değerlendirdi.
Bağımsızlık referandumunun her milletin meşru hakkı olduğu gibi Kürt halkının da meşru hakkı olduğunu söyleyen Dr. İbrahim, bu duruma engel olunmaması gerektiğini belirtti.
"Referandum bugün olmasa yarın, yarın olmazsa bir yıl sonra muhakkak olacaktır"
Kürdistan’ın referanduma müsait olduğunu belirten İbrahim, bölgesel hükümetin, tecrübelerinin yanında 25 yılıdır devletleşmek için çaba sarf etiği ifade etti.
İbrahim, “Referandum elbet bir gün yapılacaktı. Bugün olmasa yarın, yarın olmazsa bir yıl sonra, ama muhakkak bu referandum olacaktır. Çünkü dünyanın tamamına bakıyoruz, birçok devlet bizden nüfus olarak az olmalarına rağmen ve coğrafi olarak daha küçük olmalarına rağmen yıllar önce kendi haklarına kavuşabilmişler ve devletlerini kurabilmişler. Neden bizler de onlar gibi bağımsız olmayalım.” diye konuştu.
“Kürtler bağımsızlığını istiyor”
Kürdistan Bölgesinin birçok sorunla beraber düşmanlarının çok olduğunu ifade eden Dr. İbrahim, “Bu noktada Kürtlerin tamamı referandum üzerinde bir kanaate varmalarını gerekiyor. Çünkü bağımsızlık Kürt halkının meşru bir hakkıdır. Bağımsızlık konusunda teorik anlamda bir ihtilafımız vardır. Bu ihtilaf, Kürdistan coğrafyasının tamamında vardır. Kürtlerin hepsi devletin kurulmasını istiyor fakat uygulamada sıkıntıların çıkacağını düşünüyor. Dünyanın neresinde olsun bir Kürd’ün Kürdistan’ın kurulmasının zıddını düşüneceğini zannetmiyorum. Ama dediğim gibi uygulama noktasında farklı görüşler vardır. Referandumun zıddını düşünenler eğer varsa bunlarla 25 Eylül’den önce oturup konuşmalarını istiyoruz. Çünkü bu ihtilafların diyalogla çözülebileceğini düşünüyorum.” dedi.
Bağımsızlık referandumunun büyük bir hadise olduğunu ve Kürtler için önemli olduğunu söyleyen Dr. İbrahim, bu önemli süreçte STK’lar ve siyasi partiler başta olmak üzere kanaat önderlerinin konferanslarla, toplantılarla bir araya gelip ittifak etmeleri gerektiğini belirterek “İttifak sonucunda gür bir sesle bu referandumu gerçekleştirmemiz gerekir.” diye konuştu.
“Referandum sonucunu şu an tahmin etmek zor”
Referandumun huzur içinde geçmesini ve tüm kesimlerin razı olacağı bir sonucun çıkmasını temenni eden Dr. İbrahim, “Referandumun tarihi önemli değil, önemli olan referandum sonucunun dört parçadaki Kürtlere hayırlı olmasıdır. Kürtlerin gönüllerinin hoş olması ve içimizdeki ihtilafların bitmesidir. Referandum sonucunu şu an tahmin etmek zor, ama inşallah sonucun iyi olacağını ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
İLKHA