Pandemi sürecinin getirdiği zorluklara rağmen 2020 yılında önemli hizmetler gerçekleştirerek ilçenin çehresini değiştirmeye başladıklarının belirten Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, 2021 yılında Bağlar’ın geleceğine yön verecek projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.
2020 yılının değerlendirmesini yapan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, uzun yılların ihmali olan kronik sorunları çözüme kavuşturarak kırsaldan ilçe merkezine kadar birçok önemli hizmeti kazandırdıklarını şu sözlerle ifade etti:
Bağlar'ımıza büyük bir aşkla ve heyecanla hizmet etmek üzere çıkmış olduğumuz bu kutlu yolculukta 21 ayı geride bıraktık. Rabbime hamd olsun bu sürede çok değerli hizmetleri hayata geçirip, hizmete susayan halkımıza karşı mahcup olmadık. Bağlar’da ikamet eden vatandaşlarımızın birçok başlık altında sıralayabileceğimiz ihmal edilip çözülmemiş önemli sorunları var. Bunların hepsine ulaşmak ve çözmek elbette bu sürede mümkün değil ancak biz şu ana kadar önemli bir bölümüne ulaşmayı başardık. Belediyemizin imkanları dahilinde yoksul ve muhtaç kardeşlerimizin yaralarına bir nebze derman olmaya çalıştık.
"En büyük hayalimiz kentsel dönüşümü gerçekleştirmektir"
Kentsel Dönüşüm Projesi’nin bu yıl içinde uygulanmaya başlayacağını belirten Beyoğlu,” Eski Bağlar dediğimiz 275 bin nüfuslu bölgede çok ciddi bir çarpık kentleşme sorunu olduğu malum. En büyük hayalimiz bu alanda kentsel dönüşümü gerçekleştirmektir. Göreve başladıktan sonra ilk işimiz bu alan oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ile görüşerek sorunun ciddiyetini kendilerine arz ettik. Bakanımızın talimatı üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı Hizmetleri ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürümüz, uzman bir ekiple kentimize gelerek incelemelerde bulundu. Bağlar’ımızın ambulans ve itfaiye giremeyen sokaklarında beraber durum tespiti yaptık." ifadelerini kulandı.
Beyoğlu, "Hazırladığımız rapor bakanlığımız tarafından kabul edilip Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak resmiyet kazandı. Yerinde dönüşüm modeli ile uygulanacak olan projede hiçbir vatandaşımız mağdur edilmeyerek, yerinden çıkmaya zorlanmayacak. Bakanlık heyetlerinin sahada devam eden tespit çalışmalarının ardından fiyatlar netlik kazanacak ve inşallah temmuz ayında ilk kazma vurulacak. Kaynartepe Mahallemizde 53 bin metrekarelik alanda uygulanacak ilk etap çalışmalarının ardında diğer mahallelerimizde de bu proje uygulanacak" dedi.
İlçede uyuşturucu tacirlerinin mesken tuttuğu birçok metruk yapıyı yıktıklarını söyleyen Beyoğlu, Bağlarda yapmış oldukları asfalt çalışmalarına da değinerek, "Eski Bağlar diye tabir ettiğimiz bölgede zamanla sahipsizliğe terk edilen ve yıkılma tehlikesi geçiren, kötü alışkanlıkların tuzağına düşmüş gençlerin mesken tuttuğu metruk yapılar fazla. Vatandaşlarımızdan bu konuda haklı olarak çok şikâyet geliyor. Ciddi risk oluşturan 350 metruk yapıyı yıkarak buraları temizledik. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün başka bir kentte yapmayı planladığı 60 milyon TL’lik kaldırım, yol ve asfalt hizmetini, yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde Bağlar’ımıza kazandırdık. Diyarbakır’ın hem şehir içi hem şehirlerarası bağlantı ulaşımını sağlayan bu caddemiz modern bir görüntüye kavuşmuş oldu." şeklinde konuştu
"Karacadağ Madeni olarak bilinen bazalt taşını hizmete çevirdik"
Dört büyük park projesini hayata geçirerek kendi üretimleri olan asfaltla ilçenin yollarını ihya ettiklerini şu sözlerle ifade etti:
4 büyük modern park projesini hayata geçirmeyi başardık. 88 bin metrekarelik alanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza tahsis ettik, burada çok güzel bir millet bahçesi yapılıyor. Böylece bir buçuk yıllık zaman diliminde ilçemize yaklaşık 150 bin metrekareye yeşil alan kazandırmış oluyoruz. 'Karacadağ Madeni' olarak bilinen bazalt taşını hizmete çevirdik. Vatandaşlarımızın arazilerini ücretsiz olarak temizleyip tarıma elverişli hale getiriyoruz, buradan çıkarmış olduğumuz taşları konkasör tesisimizde asfalt ve yol yapım malzemelerine çeviriyoruz. Yılda 600 bin ton asfalt üretme kapasitesine sahip tesisimizi modern teknoloji ile donattık. 20 yıldan fazladır hizmet alamayan ilçemizin birçok mahallesinde hizmet seferberliği ilan ederek 2020 yılında 150 bin ton asfaltlama gerçekleştirdik. Kırsal yerleşim yerlerimize 140 kilometre yeni yol kazandırdık. İlçe merkezimizde uzun yıllar hizmete hasret kalan cadde ve sokaklarımızı, kaldırımlarımızı yenileyerek parke taşlarıyla elverişli hale getirdik. Bugün artık hizmet eli değmemiş hiçbir mahallemiz yok. Ayrıca 30 bin m2’lik alanı kapsayan çok amaçlı spor tesisi için çalışmalarımız devam ediyor.
Bağlar Belediyesine ait bir giyim mağazası vesilesi 10 bin kişinin giyim binlerce ihtiyaç sahinin ise gıda ve temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Beyoğlu, eğitim çalışmalarına tam destek vererek bu konuda örnek bir belediye haline geldiklerini kaydetti.
Beyoğlu, "Eğitime ve eğitimin sağlıklı koşullarda yapılmasına önem veriyoruz. Kütüphanemizi tam teşekküllü eğitim merkezine çevirerek maddi imkânı olmayan çocukların hizmetine sunduk. Geçen yıl burada TYT-AYT kurslarına katılan öğrenciler üniversite sınavlarında yüzde 74 gibi önemli bir başarı sağladı. Bu yıl da 300’e yakın öğrenci kayıt yaptı ancak pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldık. İnşallah hastalığın seyrinin düşmesiyle devam edeceğiz. Buraya gelen öğrencilerin ayrıca kitap ve kırtasiye dahil tüm ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Ayrıca okullarımızı eğitim için sağlıklı hale getirdik. 6 binden fazla ihtiyaç sahibi öğrenciye de giyim, kitap ve kırtasiye gibi destekler sağladık." ifadelerini kullandı.
"Tüm çalışmalarımızda doğayı korumaya, çevre bilincini geliştirmeye önem veriyoruz"
İlçedeki cadde ve sokakların temizlenmesi için önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Beyoğlu şöyle konuştu:
Temizlik sorununu çözmek amacıyla belediyemizin temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere 90 yeni ve modern temizlik aracı satın alarak araç filomuza dahil ettik. Tüm çalışmalarımızda doğayı korumaya, çevre bilincini geliştirmeye önem veriyoruz. Bu hassasiyetin sonucu olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazanan belediye olmanın gururunu yaşıyoruz. Diyarbakır’ın tarihteki önemli misyonlarından biri Gül Şehri olmasıdır. Osmanlı döneminde burada yetişen güller, kutsal topraklara kadar gönderilir ve gül suyu ile peygamber efendimizin mübarek kabri temizlenirdi. Biz de bundan esinlenerek 30’dan fazla gül çeşidinin yetiştiği Gül Bahçesi'ni oluşturduk. Önümüzdeki günlerde bunu genişleteceğiz inşallah. Yakın tarihe kadar bağ evleri ve yeşil alanları ile bilinen Bağlar’ımızın bu güzel misyonunu geri getirmek için çaba harcıyoruz.
Yeni yılla birlikte çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Beyoğlu, "Halkımızın desteğiyle ve kurumlarla uyum içinde çalışarak Bağlar’ımızda hizmet alanında fark yaratmayı hedefliyoruz. Halkımız bu farkı görmeye başladı. Biz halkımızın sadece dualarına talibiz, dualarını eksik etmesinler yeter. Biz hizmet yaptıkça, aşkla ve heyecanla çalıştıkça birileri bundan rahatsız olacaktır. Biz bunlara takılıp kalmadan yolumuza kararlı adımlarla ve göreve başladığımız ilk günden daha büyük bir heyecan ve motivasyonla devam edeceğiz." dedi.