Sönmüş volkanik dağ olan Karacadağ’ın eteklerinden bazalt taşları çıkaran Bağlar Belediyesi, bu taşları değerlendirerek düşük maliyetle yol bakım ve yapım malzemelerinde kullanıyor.
Karacadağ bölgesinden çıkarılan bazalt taşları, farklı alanlarda değerlendirilerek önemli hizmetler sunuluyor. Araziler taşlardan temizlenerek tarıma elverişli hale getirilirken, bu taşlar daha sonra belediyeye ait konkasör atölyesinde işlenerek yol bakım ve yapım malzemeleri olarak kullanılıyor. Bu sayede köylere ve mahallelere düşük maliyetle modern yollar kazandırılırken, istihdam ve ekonomiye de katkı sağlanmış olunuyor.
İlk işlem olarak arazilerin içindeki devasa taşlar iş makineleriyle temizleniyor, daha sonra kamyonlara yüklenerek belediye tarafından kurulan konkasör atölyesine getiriliyor. Burada işlenen taşlar, mucur ve asfalt malzemesi haline getirilerek köy ve mahallelerin yol bakım ve yapım çalışmalarında kullanılıyor. Vatandaşlar, arazilerinin temizlenerek tarıma elverişli hale gelmesinin sevincini yaşarken, belediye de değerlendirdiği taşlarla yol yapım ve bakım çalışmalarını yaparak önemli bir maliyetten kurtuluyor.
Karacadağ’ın eteklerinden çıkarılan bazalt taşlarının önemli özelliklere sahip olduğunu belirten Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, “Karacadağ bölgesindeki bazalt taşı aşınma ve iklim şartlarından en az etkilendiği için hem yapılarda hem de yol yapım çalışmalarında çok tercih ediliyor. Bu taşları değerlendirerek bir anda beş önemli hizmeti yerine getiriyoruz.” dedi.
Beyoğlu, “Biz bu çalışma ile iki önemli olayı başarıyoruz. Tarım alanlarındaki bazalt taşlarını temizleyerek tarımla uğraşan vatandaşlarımızı önemli bir mali yükten kurtarıyoruz. Daha sonra bu değerli taşları belediyemize ait konkasör şantiyesinde modern cihazlarla öğüterek, bundan yol bakım ve yol yapım malzemesi çıkarıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Karacadağ Bölgesi Körtepe köyü muhtarı Şevket Çatar, “Belediye, arazilerimizi taşlardan temizledi ve tarıma elverişli hale getirdi. Daha önce kullanılamaz halde olan tarım alanları ve meralarımız, bu çalışmalardan sonra her türlü ürünün ekilebileceği alanlar haline geldi.” diye konuştu.
Köylülerden Mehmet Ali Çoban ve Lütfü Çatar da, “Daha önce burada hayvanlarımızı dahi otlatamıyorduk. Şimdi istediğimiz ürünü ekebiliyoruz. Belediye hem arazilerimizi tarıma uygun hale getirdi, hem de bu taşları değerlendirerek bununla yollarımızı yaptı.” dedi.
İLKHA